A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Egy újabb végeláthatatlan borsor

Vince 2011

2011-03-23 | Tóth Adrienn


Egy újabb végeláthatatlan borsor

Megint lezajlott egy monstrum boros hétvége. Aki jegyet váltott a Decanter által szervezett VinCE egyik, vagy akár mindkét napjára, biztosan nem ért végig a programokon, kóstoltató pultokon úgy, hogy tiszta lelkiismerettel mondhassa, minden cseppjét kiélvezte. A tavaly debütáló esemény egyik legfontosabb átalakítása volt, hogy míg délelőtt az ültetett kóstolók zajlottak, addig délután és este került sor a kötetlen kóstoltatásra. Mindenkinek az egyéni ízlése és preferenciája szabta meg, hogy ez milyen módon érintette, mindenesetre a változás több kóstoló és előadás megtartását tette lehetővé, ugyanis, most délelőtt minden teremben ültetett workshopok zajlottak.


Ezek sora pedig elég változatos volt, hiszen magyar előadók segítségével merülhettünk el egy-egy hazai témában, külföldi szakértők segítségével tudhattunk meg többet egy nemzetközi bortípusról, de ezeken túl különösen érdekesnek bizonyultak a megcserélt szerepek, amikor arról halhattunk, miért tart egy angol sommelier magyar kézműves borokat az éttermében.

Beültünk például szombat reggel az egyik nyitó kóstolóra, ahol Billecart champagne-ok kerültek a poharakba. Denis Roland Billecart bemutatóin azért érdemes bármikor részt venni – a kóstolásra kerülő pezsgőket leszámítva –, mert prezentációja tökéletesen adta át azt az életérzést, amit ez a különleges ital, a champagne jelképez. A sort a Rosé nyitotta, amely most szinte egy vörösbor tartalmával és mélységével bírt, sokkal jobban megjelenítve a bele kerülő pinot noir-t, mint sok, kizárólag gyümölcsökre építő tétel. A Blanc de Blancs határozott és testes savait követően a champagne-ház alapkövének számító Brut Reserve mellett egy Extra Brut következett, amely a pince azon szándékát mutatta, ahogy a növekvő szőlőminőséggel párhuzamosan csökkentenék a hozzáadott cukor, a dosage arányát. A sort két évjáratos tétel, egy könnyedebb 2004-es, és egy komoly, érlelt jegyeket felvonultató 1998-as Nicolas Francois zárta, utóbbi egyike a ház presztízs cuvée-inek.

Fabrice Desvignes, a Bocuse d’Or győztes séf már nem a borokról, inkább - saját asztalánál maradva - az ételekről beszélt. A francia szenátus éttermében dolgozó szakács két ételt készített el az előadása folyamán, egyet langusztából, egyet pedig galambból. A languszta elkészítésének módja és alapanyagai jól mutatták azt, az általa is hangoztatott trendet, hogy a klasszikus francia konyhát szívesen újítják meg az ázsiai ízek ihletésére. Érdekes volt emellett újra és újra meghallgatni, hogy az általunk borok esetében egyre általánosabban ismert eredetvédelem kérdését egy vezető nemzetközi séf milyen gyakran alkalmazza az olyan élelmiszer alapanyagok esetében, mint a bors vagy a szarvasgomba.

Az előadásokon és workshopokon túl a VinCE hangulatát persze az ott kóstoltató borászok határozták meg, akiket egy képgaléria keretében mutatunk most be.

Ha értesülni szeretne a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezzen Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!