A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Elindult a tanév a Pasaréti úton…

Mészáros Gabriellával beszélgettünk

2008-10-16 | Tóth Adrienn


Ha csak a londoni akkreditációt élvező WSET oktatást tekintjük, akkor az idei a harmadik, ha azonban a Borkollégium eddigi teljes működését figyelembe vesszük, akkor a 2008-as már a tizenharmadik tanév. Mészáros Gabriella, az iskola tulajdonképpeni motorja nyilatkozott a Vinoportnak arról, hogy mire számíthatnak idén a diákok.


Mielőtt belementünk volna az aktuális programok részleteibe, Gabriella elmondta, miért tartja alapvetően fontosnak a borkóstolás szervezett oktatását. Véleménye szerint csak akkor van esély a magasabb minőségű borok előállítására, és a magasabb színvonalú borkultúra elterjedésére, ha sem a bor készítője, sem annak fogyasztója nem szégyell iskolapadba ülni. Ismerni kell a nemzetközi koordináta rendszert annak érdekében, hogy valóban tudjuk, mit jelent a minőség.

Amit nem ismerünk, arra nem is vágyakozhatunk. A szituációt demonstrálva úgy is felfoghatjuk e kérdést, hogy tudásunkat egy gömbhöz hasonlítjuk. Egy kisebb golyóbis hozzá arányosan kis felületen érintkezik a világgal, egy ennél nagyobb gömb már sokkal több hatással, információval találkozik, és bár – a közhely szerint - jobban ismeri korlátait is, mégis teljesebb képet kaphat.

Ennek egyik jó példája Ausztria borkultúra terén elért hihetetlen ütemű fejlődése. A változás eredményeként a hazájukon belül általánosan fogyasztott minőségi osztrák borok iránt a nemzetközi kereslet is jelentősen emelkedett. Ebben valószínűleg nagy szerepet játszik az, hogy az osztrák borakadémián évente 10 000 diák tanul, mialatt Magyarországon az összes ilyen jellegű szakképzés ennek csak a töredékét tudja felmutatni.

Annak érdekében, hogy az iskolában valóban jól hasznosítható tudást sajátítsanak el a diákok, Mészáros Gabriella és Rohály Gábor fontosnak tartja, hogy a kezdetektől fogva szisztematikusan, érthetően magyarázzák el a borkóstolás gyakorlati technikáit. A borkóstolási készség kialakítása nem csak a magasabb szinteken folyik. Nem általánosan elterjedt, és valószínűleg a szakoktatásban töltött évtizedes tapasztalatra van szükség ahhoz, hogy egy kezdőnek is olyan módon adják át a tudást, hogy azt ő valóban használni tudja.A jól beépíthető ismeretek mellett a nemzetközi elismertség is fontos, így három évvel ezelőtt a Borkollégium akkreditációt nyert a világ legnagyobb nemzetközi oktatási rendszerébe, a londoni székhelyű Wine and Spirit Education Trust (WSET) iskolájától. Az 1969-ben alapított iskolának ma már 42 országban, közöttük hazánkban is van társult intézménye. Az általuk hosszú évek alatt kialakított oktatási program sikerének bizonyítéka, hogy manapság az egész világon a legelismertebb bizonyítványnak tartják a WSET által kiadott okleveleket.

A nemzetközi program keretében itthon három szinten lehet tanfolyamra járni, majd annak végeztével vizsgázni. Az alap-, közép- és felsőfokú tanfolyamon a borkóstolás elmélete, gyakorlata és a megkövetelt nemzetközi tudásszint mellett természetesen nem felejtkeznek el a hazai borvidékekről sem.

Az alaptanfolyamok mellett lehetőség van egyéni vagy kis csoportos foglalkozásra, vizsgafelkészítésre is. Ide tartozik az, ha valaki a londoni iskolában egy magasabb szinten tanul és segítségre van szüksége a vizsgákra való felkészülésben, de oktattak már a Pasaréti úton óceánjáró hajón dolgozni kívánó sommelier-t is.

Szintén nem számítanak újdonságnak a Mesterkurzus kóstolói sem. Bármilyen aprólékosan kidolgozott is a tanfolyamok tematikája, az időbeli korlátok miatt nem biztosítanak lehetőséget egy-egy szűkebb témában történő elmélyülésre. Ennek a problémának a megoldására jöttek létre a Mesterkurzus előadásai, amelyek során egy bevezetőt követően adott, szűkebb témában kerülnek kóstolásra a borok.Ezek a bennfentesebb hangulatú kóstolók elsősorban a végzett diákoknak kínálnak lehetőséget a továbbfejlődésre, de kiváló alkalmat nyújtanak arra is, hogy valaki bepillantson az iskola oktatási metódusába, mielőtt egy tanfolyamra jelentkezik. Az év folyamán többek között az alábbi országok/borvidékek borait lehet majd egy-egy estén jobban megismerni: Ausztrália, Portó, Németország, Észak- és Dél-Amerika, a Loire vagy a Rhône völgye.

Az eddig megszokottakon túl azonban idén néhány speciális tanfolyammal is készül a Borkollégium. Ezek esetében egy-egy, a borhoz kapcsolódó munkakör speciális igényeihez szabva állítják össze az előadások tanmenetét és az oktatógárdát.

Külön kurzust indítanak januárban leendő vagy már munkájukat gyakorló borkereskedőknek, amely során az ő szempontjukból közelítik meg a borok világát. Így kiemelt szerepet kap a marketing, a hazai és nemzetközi piac elemzése, a magyar borok helyzete és elismertségének vagy épp annak hiányának felmérése, de szó lesz olyan gyakorlati kérdésekről: mint a beszerzés vagy a tárolás.

A szintén januárban induló sommelier szaktanfolyamra Gabriella szerint azért van szükség, mert bár vannak már jó szakemberek itthon, a nemzetközi színvonal eléréséhez a fiatalok magasfokú képzésére van szükség. Az előadások során olyan neves szakemberek is a pulpitus mögé lépnek, mint Kozma Kálmán vagy Dr. Csizmadia András. A szokásos tematika ezúttal a sör, a szivar és a sajt témakörével egészül ki.Az iskola színvonalának fenntartásához a borokhoz kötődő szakmai ismereten és a személyes tapasztalaton túl szükség van arra is, hogy másoktól is tanulhassunk. Így Mészáros Gabriella is részt vett a nyár elején Ruszton megszervezett első Európai Boroktatási Konferencián (First European Conference for Wine Education).

Beszélgetésünk folyamán elmondta, hogy a 16 európai és amerikai országból érkező oktatók meglepő módon hasonló gondokról számoltak be. Így közös problémát jelentett a nemzeti/nemzetközi preferenciák ütközése az oktatásban. Gabriella elmondta, hogy véleménye szerint a saját borászattal bíró országok esetében a nemzetközi borismeretnek épp arra kellene szolgálnia, hogy általa a hazai borok valódi ismerete a piaci helyzetre alapozva valósulhasson meg, hiszen csak ezúton lehetséges a reális önismeret elérése.
Az előadásokon és a kerekasztal beszélgetéseken ezen túl olyan témákról is szó esett, mint a legmegfelelőbb oktatók kiválasztása, valamint az internetes- és távoktatás lehetőségei.

Bízunk abban, hogy ez a rövid beszélgetés áttekintést adott arról, hogy mivel készül a Borkollégium idén. Bár a nyári szünetet követően az ősz beköszöntével az oktatás már megkezdődött, a folyamatosan induló általános tanfolyamokra és a kuriózumnak számító speciális kurzusokra még lehet jelentkezni. A részletekről a Vinoport Programajánló rovatában vagy a www.ako.hu honlapon tájékozódhatnak.

Ha értesülni szeretne a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezzen Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!