A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

En primeur, az évszázadok óta tartó bordeaux-i befektetés

Bordeaux-körkép – Château LaTour-Martillac, Cru Classé de Graves

2015-06-22 | Vinoport


En primeur, az évszázadok óta tartó bordeaux-i befektetés

Az en primeur bemutatónk újabb állomásaként a Château LaTour-Martillac mutatkozik be. Az en primeur lehetőségeiről és a 2014-es évjáratról Tristan Kressmannt, a birtok tulajdonosát kérdeztük.


A borászat története 1930-ra nyúlik vissza, mikor a nagypapa, Alfred Kressmann megvásárolta a birtokot. 4 éve múlva, 1934-ben készítette el az első borcímkéket fiával, Jeannal, melyeket még a mai napig is használnak. 


A Château LaTour-Martillac egy 11. századi kastély tornyáról kapta a nevét, melyet a híres filozófus és borász, Montesquieu építtetett a főudvarra. Később a birtok e köré a torony köré szerveződött. A borászat Pessac-Léognanban található. Jelenleg 50 hektáron gazdálkodnak, kék és fehér szőlőkkel egyaránt, 80-20% arányban. 

 

En primeur, az évszázadok óta tartó bordeaux-i befektetés

Mit gondol az en primeur kampányról?


Mi 1995 óta állítunk ki az eseményen, mikor is elkezdtük a borainkat a helyi borkereskedőknek árulni.  Nagy örömünkre szolgál részt venni az en primeur hetein. A rendezvény egyedülálló a világban, és egy csodálatos lehetőség számunkra, hiszen a borvilág legfontosabb szereplőinek mutathatjuk be a borászatunk legutolsó, forgalomban még nem levő évjáratát, mely bár még élete elején jár – így éveken keresztül fog hordóinkban érlelődni –, de már most nagyon ígéretes.

 

De nemcsak nekünk, borászoknak, hanem a világ minden részéről érkezőknek: újságíróknak, importőröknek, kiskereskedőknek, étterem-tulajdonosoknak is hatalmas lehetőséget jelent.
Az értékesítési kampány több hetes ciklusa alatt területről területre kóstolhatják meg az érdeklődők a borokat. Az esemény végére több mint 6000 látogatót számolnak a szervezők. 

 


De pontosan miben is rejlik a csoda? Az értékesítési lehetőségekben. Hiszen a kampány ideje alatt az vevők palackonkénti 20%-os kedvezménnyel vásárolhatnak a kínálatból, a borászatok pedig a bor tényleges eladása előtt már pénzükhöz juthatnak. Természetesen ez csak egyféleképpen működhet: a rendezvény alapja a több száz évre visszanyúló, erős bizalom alapul a bordeaux-i termelők és a kereskedők között.

 

 


Hogyan jellemezné a 2014-es évjáratot?

 

2014 a gyakori záporok és a meglehetősen magas hőmérséklet éve volt. A virágzás relatívan harmonikusan és gyorsan történt. A július viszonylag hűvösebb volt, és többnyire száraz, ellentétben az augusztussal, mely esős hónapnak számított. Az éjszakai és a nappali viszonylag magas hőmérséklet-különbségek lehetővé tették a szőlő stresszmentes, lassú, harmonikus fejlődését. Ennek köszönhetően tökéletes sav-cukor egyensúly alakult ki, valamint az évjárat friss, aromagazdag ízvilágot és különleges jelleget adott a fehér szőlőknek. Az augusztusi hideg éjszakák a kék szőlőkre is kedvező hatással voltak az antociánok, azaz a növényi színanyag felépítésében.


A következő 6 hét indián nyara kedvezett a kék szőlők szüretének, bár bizonyos foltosságot vettünk észre a merlot fajtában. A napos szeptemberben és októberben teljes érettségben lévő cabernet sauvignont és petit verdot-t tudtunk szüretelni. Soha rosszabb évjáratot!Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!