A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Eseménydús ősz

Rövid borhírek Tokajból 1. rész

2010-10-22 | Tóth Adrienn


Eseménydús ősz

A bizonyíték arra, hogy mennyi esemény zajlik a Tokaji borvidéken az, hogy nyári, regionális összefoglalónk óta annyi hír érkezett hozzánk, hogy két részt is felölel majd tokaji borhíreink most megjelenő sora. Ma így elsőként arról számolunk be, hogy kiket avatott borlovaggá a Tokaj Reneszánsz egyesület, majd megismerkedünk a borkirálynő megválasztásához vezető versennyel, végül pedig bemutatjuk, hogyan kapott helyet e tájegység a szentendrei Skanzenben.


 

Új lovagok viszik a hírünket külföldön

A Tokaj Reneszánsz Egyesület és a felügyelete alá tartozó Vinum Regnum Rex Vinorum Tokaji Borrend 2010. október 2-án harmadszorra rendezte meg Szüreti Mulatságát. Az eseménynek ebben az évben a Royal-Tokaji Pincészet újonnan elkészült érlelő tere adott otthont. Itt zajlott a helyi borászok kínálatát felvonultató borkóstoló, amelyet egy szarvashúsból elkészített ebéd és egy délutáni táncház követett.

Az évről-évre megült Szüreti Mulatság központi pillanata azonban természetesen a lovaggá ütés ceremóniája, amely szertartás a hagyományok megőrzésén alapul. A két szervezet által 2010-ben lovaggá ütött uraktól is elvárják, hogy a Tokaji bor hírnevének megőrzésén és terjesztésén munkálkodjanak.

Ebben az évben a Vinum Regnum Rex Vinorum lovagjává választotta David Copp és Wojciech Bonkowski nemzetközi szakírókat, Ronn Wiegand MW MS borszakértőt, Barsi-Szabó Gergely és Donald Edwards londonban tevékenykedő pohárnokokat, valamint Cecei-Horváth Gergelyt, a Kéhli Vendéglő igazgatóját.

Tarcalon választottak borkirálynőt

Idén harmadik alkalommal került sor az Országos Borkirálynő választásra is, az eseménynek a Hat Puttonyos Borfaluként aposztrofált Tarcal adott otthon. A garanciát arra, hogy itt nem egy szépségkirálynő választásról van szó, egy összetett, több fordulóból álló verseny jelentette, amelyen a nyolc döntőbe jutott jelölt indult.

A megmérettetés egy 45 kérdésből álló írásbeli teszttel kezdődött, ezt követte egy borkorcsolyasütés megadott, de előzetesen nem ismert recept alapján, majd Mádon leveleik és fürtjeik alapján szőlőfajtákat kellett felismerniük a hölgyeknek. A verseny része volt még egy olyan forduló is, ahol a smink és a divat világa állt a középpontban. Természetesen nem beszélhetnénk borkirálynőről, ha a nyertes nem tudna szakszerűen bort kóstolni, így hat bortípust – közöttük hat puttonyos tokaji aszút, ménesi kadarkát, egri bikavért és villányi merlot-t – kellett felismerniük és elemezniük az indulóknak. Végül műveltségi villámkérdéseket szegeztek a döntősöknek a bor és vallás, a bor és irodalom, a bor és történelem, a bor és képzőművészet, illetve jeles napokról a szőlősgazdák életében témákban.

\"\"

A pontszámok összesítése után augusztus 21-én Pfiffer Katalin, Mór Borkirálynőjének fejére került a korona. A címet egy éven át viselő hölgy egyébként 24 éves, és idén diplomázott az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Nemzetközi Tanulmányok szakán. A királynő első udvarhölgye Domján Zsuzsanna, Székesfehérvár Borkirálynője, míg a második udvarhölgy címét Pécsi Szabó Zsófia, Tenkes Borkirálynője viselheti egy éven át.

Észak-magyarországi falu a Skanzenben

A szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban idén adták át az európai uniós támogatással megvalósuló program utolsó elemeként az észak-magyarországi falu tájegységet. Az új múzeumrész a Skanzen nyolcadik tájegysége, amely az Ipoly és a Bodrog közötti, folyóktól szabdalt hegyvidéki területe Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és a történeti Gömör 19-20. századi paraszti kultúráját, elsősorban építészetét és lakáskultúráját mutatja be.

A tájegységnek több, a Tokaji borvidéket érintő vonatkozása is van. Az erdőhorváti módszertani ház a műhelytapasztalatok megélése érdekében született. A félig üvegfalú épületben alapos magyarázatokkal és szemléletes példákkal tárják fel a házkiválasztás, bontás és újraépítés, a néprajzi gyűjtés és berendezés műveleteit. A korábban tokaji borvidéken megtalálható ház egyik legizgalmasabb eleme a szándékosan „lomokat rejtő”, berendezett padlás.

\"\"

A múzeumban felépült egy Sárospatak közeléből származó cselédház is, amely berendezésével egyedülálló újdonság a Skanzenben. A házban négy időszakot mutatnak be, a múzeum nyilatkozata szerint az 1900-as, az 1930-as, az 1980-as évek és a 2000 körüli állapot megfigyelésével végigkövethetjük, ahogy a zsúfoltság, a zománcos öntöttvas edények és a fürdőszoba megjelent az életünkben.

Hírösszefoglalónkat holnap folytatjuk.

Ha értesülni szeretne a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezzen Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!