A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Események a tízéves születésnap alkalmából

Illés Tamás válaszolt

2013-03-07 | Tóth Adrienn


Események a tízéves születésnap alkalmából

Az elmúlt két napban Liptai Zsolttal, a Pannonhalmi Apátsági Pincészet borászával tekintettük át a borászat immár egy évtizedre visszatekintő múltját. Mai cikkünkkel sem hagyjuk még el az Apátság falait, Illés Tamás marketing- és kereskedelmi vezetőt arról faggatjuk, hogy milyen programokkal készülnek a jubileum kapcsán.


 

A tavalyi, 2012-es évjárat volt a tízedik a pince történetében. Szerencsés, hogy az alapkő letételének, amelyre 2003-ban került sor, pont akkor lesz a tízéves évfordulója, amikor ezek a borok piacra kerülnek. A jubileum kapcsán egész évben tervezünk programokat, Budapesten és természetesen Pannonhalmán túl az ország több pontján is várhatóak majd események.

Országos viszonylatban mire számíthatunk?

Különleges együttműködésre készülünk vezető hazai éttermekkel. A Bortársaság fő kereskedelmi partnerünkként lesz segítségünkre annak a tíz referencia-étteremnek a kiválasztásában, amelyekben néhány hetes időszakokban kiemelten jelenhetnek majd meg a Pannonhalmi Apátsági Pincészet borai.

Egy másfajta megközelítés a célunk, nem feltétlenül borvacsorákat szeretnénk – bár ezektől sem zárkózunk el –, inkább az lenne a fontos, hogy egyedi módon mutassák be a borainkat, például valamelyik borunkhoz komponált egyedi fogás, menüsor által. Azt is elképzelhetőnek tartom, hogy bortípusok szerint szezonokat hozzunk létre, így míg a tavasz a Rajnai Rizlingről és a Hemináról szólhat, addig az ősz és a tél a Pinot Noirról és az Infusióról.

Nem csak mi készülünk azonban vendégségbe, más éttermeket is szívesen látunk, hogy az Apátsághoz tartozó Viator Étteremben séfünkkel együttműködve közös munkát tárjanak a közönség elé. Ezeken túl persze nem maradhat el a szokásos, Pannonhalmán és Budapesten megrendezésre kerülő évjáratbemutató sem.

Az egész éves programsorozatnak lesz csúcspontja?

A legnagyobb rendezvényt Pannonhalmán tartjuk május 10-11-én. Az első nap szakmai partnereinké lesz majd, a másodikon, szombaton várjuk a nagyközönséget.

Lehet tudni, hogy mivel készültök pontosan?

Az első napon ötven-hatvan ember számára készítünk elő egy délutántól estig tartó programot. Ennek keretében Liptai Zsolt végigvezeti a vendégeket a pincén úgy, hogy több ponton is lehetőség lesz egy-egy bor megkóstolására, hozzájuk illő falatkák kíséretében.

Események a tízéves születésnap alkalmából

A kötetlen séta a gyógynövénykertben és az arborétumban folytatódik, az általunk ezen a két napon Gasztrokertnek nevezett területen, ahol a szombati napon a nagyközönség számára öt faházban meghívott éttermi partnerek kínálnak két-két borunkhoz készített különleges fogásokat. A program a Viator Étteremben ér véget, ahol egy könyvbemutatóra és egy kerekasztal-beszélgetésre kerül majd sor.

A Bencés Kiadó jelenteti meg azt az Anselm Grün szerzetes által írt könyvet, amely a szőlő és a bor spiritualitásáról szól. A kötetben helyet kapott egy Hortobágyi Cirill atya által írt fejezet, amely a pincészetünket mutatja be, valamint a kiadvány illusztrációi is a borászatunkat és a borvidéket ábrázoló fényképeket vonultatnak fel.

A beszélgetést egy borkóstolóval egybekötött előadás követi, amelyet Andreas Larsson, a 2007-ben világbajnoki címet nyert sommelier vezet. Az ő segítségével tekintünk át három évjáratot: a 2011-est, 2009-est és a 2006-ost rajnai rizlingeken és pinot noirokon keresztül. A bemutató lényege, hogy a két fajta kiemelésén keresztül egy olyan szakértő vázolja fel jelenlegi helyzetünket és jövőbeli lehetőségeinket, aki nemzetközi szinten is pozícionálni tudja a pincészetet és a borkínálatát. Az estet természetesen egy vacsora zárja.

Mivel készültök az érdeklődő borfogyasztók számára?

Lényegében hasonló lesz a menetrend, mint a szakmai napon. Ugyanúgy kóstolók zajlanak majd a pincében, és megnyílik a Gasztrokert is. A napot mesterkurzusokkal tesszük még tartalmasabbá. Ezeken foglakozunk a borok és az ételek párosításának kérdéskörével az Apátság borain és a Viator Étterem fogásain keresztül.

Bemutatkoznak az új, pannonhalmi gyógyfüves csokoládék, természetesen megfelelő borkísérettel, valamint levéltári és könyvtári feljegyzések segítségével vizsgáljuk meg a helyi szőlészeti és borászati hagyományokat. Érdeklődés esetén az előadásokat több alkalommal is megtartjuk, nem szeretnénk, ha bárki lemaradna, akit érdekel valamelyik téma. A napot a világhírű izlandi Mezzoforte jazz-rock zenekar nagykoncertje zárja majd.

Milyen módon lehet részt venni ezen az eseményen?

A belépő magában foglalja a borkóstolást, ingyenes regisztrációhoz kötve a mesterkurzusokon való részvételt valamint a koncertet is. Fizetni ezen túl egyedül a Gasztrokertben fogyasztott ételekért kell majd.

A kétnapos programsorozat tervezésekor sokat tanakodtunk azon, hogy miként álljanak össze az események,  és kiket hívjunk előadónak, illetve szólítsunk meg vendégként. Úgy gondoljuk, a figyelmet mindenképpen hiteles, Pannonhalmát hű módon tükröző programokkal tudjuk felkelteni, ezért kapott helyet ebben a két napban a levéltári és a könyvtári állományunk, a csokoládé, a gyógynövénykert és az étterem is. Bízunk abban, hogy a sok különböző elem együttese segíti majd, hogy egy komplex pannonhalmi élményt nyújthassunk át látogatóinknak.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!