A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Fiatalabbak a borfogyasztók

Rövid borhírek Kanadából 2. rész

2009-12-07 | Tóth Adrienn


Kanadai borhír összefoglalónk első részében főleg visszás kérdésekről esett szó, amelyek nem éppen pozitívan érintik az ország fejlődésben lévő borszegmensét. A következőkben azonban csupa olyan tendenciával foglalkozunk majd, amely a nemzetközi borvilággal párhuzamosan Kanadában is egyre erőteljesebben jelentkeznek. Az új generáció borfogyasztási szokásai mellett beszámolunk két helyi borászat környezetvédelmi törekvéseiről is.


Az első környezetbarát pincészetek

Ez évben hozták nyilvánosságra, hogy egy kanadai pincészet elsőként váltott biodinamikus technológiára, míg egy másik idén lett semleges szén-dioxid kibocsátás szempontjából.

A Southbrook pincészet idén április 22-én, a Föld Napján mutatta be első biodinamikus borát, a 2008-as Southbrook Vineyars Cabernet Rosét. Ezt követte október 1-én az ugyancsak ebből az évjáratból származó Triomphe Merlot. A korábban gyümölcstermeléssel foglalkozó házaspár 2005-ben költözött Niagara-on-the-Lake vidékére, ahol megalapították pincészetüket, amely ma mát több mint 100 hektáron termel szőlőt, majd dolgozza fel. Mint elmondták azért tartották fontosnak, hogy a biodinamika elvei alapján dolgozzanak, mert úgy gondolják, így tudják legjobban bemutatni boraikban a termőhelyet, azaz a terroir-t.

A British Columbiában működő Tinhorn Creek borászat ugyancsak 2009-ben jelentette be szén-dioxid semlegességét, amellyel szintén az elsők az országban. A szén-dioxid menetesség egyébként még nem elterjedt gyakorlat pincészetek esetében, bár már van rá néhány példa Új-Zélandon és Kaliforniában.

A szén-dioxid kibocsátás semlegességét a kanadai pincészet úgy éri el, hogy egyrészt igyekszik saját energiafelhasználását csökkenteni, másrészt úgy nevezett krediteket vásárol olyan cégektől, amelyek azzal foglalkoznak, hogy például más vállalatok helyett ültessenek fákat.

Ennek érdekében gondosan átvizsgálták addigi munkafolyamataikat, és úgy találták, a szállítások és az utazások gondosabb tervezésével sokat javíthatnak eredményeiken. E mellett természetesen át kellett gondolniuk a különböző borászati tevékenységek során alkalmazott hűtés vagy épp melegítés mértékének szükségességét. Traktoraik esetében áttértek a biodiesel használatára, míg az öntözést ezentúl csepegtető módszerrel végzik, amely energiatakarékosabb annál, mint amikor korábban fölülről spriccelték a vizet a növényekre.

Egyre fiatalabbak a kanadai borfogyasztók

Helyi sommelier-k és borkereskedők véleménye szerint, korábban a fiatalok először sört, majd égetett szeszeket ittak, csak ez után fordultak a borok felé, ezekből is sokáig csak a félszáraz, félédes típust választva. Ez az évekig tartó folyamat már felgyorsulni látszik, sőt sok esetben előfordul, hogy kimaradnak a bevezetésként szolgáló, más italcsoportok, valamint az is megfigyelhető, hogy a borfogyasztást sokan rögtön a száraz boroknál kezdik.

A statisztikák szerint egy kanadai fogyasztó átlagosan évente 10,6 liternyi bort iszik meg. A fogyasztás az utóbbi öt évben három százalékkal növekedett, mialatt a sör és égetett szeszek iránti kereslete csökkent.

\"\"

A 19-30 év közötti korosztály számára a bor egy divatos ital, amelyet bárokban, éttermekben rendelhetnek, míg az idősebbek számára a bornak az egészségünkre gyakorolt pozitív hatása tűnik különösen vonzónak. A jelenséghez természetesen hozzájárul a helyi borkészítés folyamatos növekedése is, valamint divatossá vált a borturizmus is.

A változást bizonyítja többek között az is, hogy idén engedélyezték először a színházak és mozik üzemeltetői számára, hogy bort és sört áruljanak a nézőknek. Az első moziban, amely kiváltotta az alkoholárusításhoz szükséges engedélyt, nagy sikere volt az újításnak. Nyilatkozatukban azonban igyekeztek megnyugtatni a lakosságot, hogy a részegeskedés elkerülése érdekében fejenként csak két italt vehetnek a vendégek, és ezt kizárólag a vetítés megkezdése előtt tehetik meg, a film közben már nem szolgálják ki őket.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!