A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Franciaországban hivatalos kategória lett a természetes bor

Védjegy és termékleírás is készült, a kénhasználat nem tiltott

2020-03-27 | Vinoport


Franciaországban hivatalos kategória lett a természetes bor

10 év után most került pont az ügy végére, aminek eredményeként Franciaországban megszületett a természetes bor kategória.


Címlapkép: www.winebusiness.com

 

Mostantól vin méthode nature (természetes eljárással készült bor - azért ez a "körülményesebb" megnevezés, mert az EU-s szabályozás nem engedi a természetes bor nevet) megjelöléssel kerülnek forgalomba azok a francia borok, amik megfelelnek a hosszú előkészítés után elfogadott termékleírásnak. A felügyeletről és betartatásról a Természetes Bor Unió fog gondoskodni, ami a francia agrárminisztérium, a francia eredet és minőségvédelmi intézet és a francia hamisítás elleni iroda együttműködésével jött létre.

 

 

A természetes bor palackozásához szigorú kritériumoknak kell megfelelni. Kizárólag kézzel szedett, organikus művelés alá vont területről származó szőlőből, spontán erjesztéssel lehet bort készíteni. A vinifikáció során tiltott a cross flow szűrés, a High-Temperature Short-time  (HTST) pasteurization, vagyis a magas hőmérsékleten végrehajtott rövid idejű pasztörizáció, a termovinifikáció (must- vagy cefremelegítés) és a fordított ozmózis (amivel kivonható alkohol a borból, illetve csökkenthető annak ecet- és illósavtartalma). A maximális összes kénszint nem haladhatja meg a folyamat során semmikor a 30mg/l értéket.

 

Amennyiben egyáltalán nem tartalmaz ként a bort, a minőségi védjegyként használt logón ezt is feltüntetik (lásd címlapkép). Az ellenőrzés minden évjáratnál a hivatalos felügyeleti szerv feladata lesz. Első körben mintegy 100 borászat 1000 hektoliternyi bora kapta meg a vin méthode nature igazolást, ezek mindegyike már a tavalyi szüret előtt vállalta, hogy az előírásoknak megfelelően készíti a borokat.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!