A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Furmint lett a fiatalok kedvenc bora

Demeter Endre Tokaji Furmintja a JuniWine 2011-ben

2011-09-06 | Tóth Adrienn


Fiatal borászok szavazatai alapján 2011-ben Demeter Endre Tokaji Furmintja lett az év bora. 2011. szeptember 2-án, Etyeken tartotta meg szokásos éves borkóstolóját a Junibor, a fiatal borászokat tömörítő egyesület. A kóstoló során maguk a borok készítői szavaztak az általuk legkiemelkedőbbnek tartott tételre, így különösen komolynak számít az elismerés. A JuniWine címet kapó, 2009-es évjáratú Tokaji Furmintot egy családi pincészet, a Demetervin készítette el.


Árvay Angelika, a Junibor elnöke elmondta: „Az új generációs borász egyesület évente rendez tagjainak és a fiatal borfogyasztó közönségnek legfrissebb boraiból bemutatót Etyeken, a Rókusfalvy Teraszon. A vendégek a nyárzáró eseményen széleskörű merítést kapnak a minőségi magyar borok világából, a borászok pedig egymással is találkoznak. A fiatal borászok szavazatai alapján egy bor a JuniWine címet viselheti.”

2011-ben a Demetervin pincészet 2009-es száraz Furmintja lett a JuniWine. A bor a Tokaj-hegyaljai Mádról származik, és a világörökség részét képező település termőhelyi adottságait fejezi ki. A vulkáni talaj adta karaktert a korlátozott terhelés és a kíméletes feldolgozás egyaránt segít bemutatni. A hagyományos borkészítés elemei, azaz a kézi prés, a spontán erjesztés és zempléni hordók használata tovább fokozzák a helyi jelleget. Az utóbbi időben a furmint szőlőfajta Magyarországon és külföldön is nagy népszerűségnek örvend, fokozott figyelem övezi, a nagy formátumú száraz fehér borok divatja és az egyedi termőhelyet kifejező, helyi fajták felé irányuló növekvő érdeklődés miatt. A gasztronómia is felfedezte a furmintot, egyre gyakrabban párosítják főételekhez, vörös húsokhoz. Kezdjük tehát igazán komolyan venni ezt a régi magyar fajtát.

Demeter Endreélete legnagyobb sikerének tartja a címet, véleménye szerint, fiatal borászként ez egy különösen fontos szakmai elismerés. Megtisztelőnek nevezte, hogy a méltán híres borászok köre az ő borát ítélte az év legjobbjának.

A borász hozzátette, hogy az Élvezet névre hallgató természetes tokaji édes borát évek óta a Junibor koncepciója szerint készíti, azaz a fiatalok számára igyekszik utat mutatni a minőségi borok felé, természetes alternatívát adva a koktélfogyasztás helyett.

A fiatalember a napokban kezdi a szüretet, elsőként a pezsgőihez szedi az alapanyagot. Elmondta, hogy a nehéz munka kezdetén nagyon sok erőt tud meríteni a fiatal borászok szavazataival elnyert címből.

A díjat három éve, az ITD Hungary közbenjárására alapították. A korábbi győztesek az egri Bolyki János és az etyeki Hernyák Tamás voltak.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!