A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Gálaebéd Konyári János tiszteletére

A Rosétól a Sessio-ig

2009-01-27 | Tóth Adrienn


2009. január 25-én Budapesten, a Corinthia Grand Hotel Royal-ban rendeztek gálaebédet 2008. Év Bortermelője, Konyári János tiszteletére. A több mint öt órán át tartó eseményen a címre jelölt öt borász borai mellett a korábbi évek nyerteseinek egy-egy tételét is kóstolni lehetett. Az egyes borokhoz a megjelent 340 vendég részére közismert séfek kreáltak illő fogásokat.


 

1992 óta adja át a Magyar Bor Akadémia az Év Bortermelője címet reprezentatív körülmények között, egy gálaebéd formájában. 2008-ban a Balatonboglári borvidéken dolgozó borászt, Konyári Jánost tartotta e címre legméltóbbnak a szakmai közönség.

A Gálaebédet a Corinthia Grand Hotel Báltermében és Valetta termében rendezték meg. Délben az esemény egy kötetlen kóstolóval kezdődött, amely során Konyári János borai mellett a négy másik jelölt: Légli Ottó, Lőrincz György, Szöllősi Mihály és Vida Péter két-két borát lehetett megízlelni. Az italokat hozzájuk illő apró fogások kísérték: canapé roquefort krémmel, barack relish-sel és dióval, canapé bresaola sonkával, pestóval, parmezán forgáccsal és rukkolás-kapris raguval, canapé füstölt laposhallal, fürjtojással és torma csillaggal, canapé angolos hátszínszeletekkel és apró uborkával, japán tormás tojáskrémmel és canapé bajor sajtkrémmel, lilahagymával és camembert szeletekkel.

Ezt követően a vendégsereg az ebéd ültetett részének helyszínére vonult, ahol Mécs Károly, Jászai Mari díjas színművész, Érdemes és Kiváló művész, a Magyar Bor Akadémia tagja, egyben az esemény házigazdája köszöntötte vidám anekdotájával az egybegyűlteket. A több órán át zajló étkezés alatt a Magyar Állami Népi Együttes muzsikusaiból álló Pál István Szalonna és bandája, valamint a boros rendezvényekről jól ismert Vivat Bacchus énekegyüttes szórakoztatta a közönséget.

Konyári János 2007-es Fehér Loliense bora mellé Somlai Tamás, az Apetito konyhafőnöke balatoni fogas és folyami rák terrine-t készített, halkivonat mártással és benne gőzölt zöldségekkel. A 2008-as Konyári Roséhoz Ványi László, a Thermál Hotel Visegrád séfjének receptje alapján marhanyelv erőlevest tálaltak fel, zöldbe göngyölt málnás gerslivel és roséban főtt céklával.

Pap Lajos, a La Fiesta konyhafőnöke májával sült, rózsaszín kacsamellet szervírozott, áfonyás borsmártással és chilis sütőtök pürével a 2006-os Jánoshegyi Kékfrankoshoz. A főfogás előtt került sor a díj átadására. Dr. Sümegi Józsefnek, a Magyar Bor Akadémia elnökének méltató szavait követően nyújtották át a díszoklevelet a Balatonlellei borásznak.

Főételként Buday Péter, a Matteo főszakácsa somogyi szarvas pecsenyét tett a tányérokra dödöllével, trombitagomba raguval, fényes gesztenyével és kelbimbóval, amely fogást a 2006-os Sessio kísérte. A séfek közös munkájának hátterét Vincent Astier, a szálloda séfje biztosította.

A szarvast követően, amely fogást egyébként Deák Ferenc egyik kedvenc étele ihlette, ismét a bálteremben nyílt lehetőség a desszert, a sajtok és a kávé elfogyasztására. Ugyanebben a teremben kóstoltatták boraikat a korábbi években elismert Év Bortermelői.

Az alábbiakban egy képekből álló összefoglalót tekinthetnek meg a gálaebédről.

Ha értesülni szeretne a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezzen Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!