A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Gere Tamás és Zsolt

Újdonságok Villányból

2009-09-14 | Varga Mónika


Gere Tamás és Zsolt

A Borfesztivál első napján a Királyi Borház és Pincemúzeumban került megrendezésre a Gere Tamás és Zsolt pincészet sajtótájékoztatója. Ezen a rendezvényen olyan borokat mutattak be, melyek még nincsenek forgalomban, vagy csak a közelmúltban kerültek a boltok polcaira.


 

Beérkezve a hangulatos pincébe, Gere Zsolt fogadott. Poharat ragadtam és már kaptam is Zsolttól az első bort: Pinot Noir Válogatás 2006, mellyel először a tavalyi Juniboron találkozhatott a nagyközönség, de mára ez a bor túl van az egy éves palackérlelésen.

A 2006-os borok vékonykábbak, mint a 2007-esek, bennük inkább a terroir-jelleg érezhető, minerálisak, tanninjuk lágy. Ezeknél a boroknál került bevezetésre a hidegmaceráció, legfőképp a Pinot Noir esetében, de a technológiát a 2006-os Cabernet Franc Válogatásnál is alkalmazták.

A cabernet franc 14 hónapot töltött francia és magyar barrique hordóban, megőrizte gyümölcsösségét, kellemes, dübörgő tanninoktól mentes, igazán élvezetes kis tétel kerekedett belőle. Ez a gyümölcsösség főleg az évjáratnak és az ehhez igazodó technológiának köszönhető, ugyanis a borászatnak nem célja, hogy mindenáron robosztus, testes egyen-borokat készítsen.

A hangsúly nem a „divatkövetésen” van, hanem azon, hogy kiemeljék az évjárat adottságait. Így születtek meg a 2006-os lágy tanninú, minerális borok. Harmonikus, egyre fajsúlyosabb, fajtajelleges, ugyanakkor jó egyensúlyú borok készítését tűzte ki célul a pincészet.

A sort a 2007-es Pinot Noir Válogatással folytattuk. Februárban palackozták, egy év múlva kerül forgalomba. Illata igazán komplex, megjelenik benne a rózsa, egy pici levendula és a csokoládé. 2007 nagy évjárat volt, sikerült a 2000-es és a 2003-as év előnyeit ötvözni. 2003-ban kissé megégtek a fajták, a 2000-es évnek pedig csodás volt a potenciálja. 2007. az elegancia, a fajtajelleg, a jó érlelési potenciál és a harmónia éve volt.

A 2007-es Merlot Válogatást három hete töltötték, 20 hónapot volt fahordóban. Intenzív csokoládé illatot árasztó tartalmas bor lett. Az egyszerűbb 2007-es Cabernet Sauvignon már bő egy hete kapható a boltokban. Tanninjai szépek, de a Cabernet Sauvignon Válogatásnál jóval egyszerűbb és könnyedebb.

Ez utóbbi hatalmas, még kissé vad tanninokkal és nagy beltartalommal bír. Erre bizony még ráfér egy kis palackérlelés, de ez nem is meglepő, hiszen mindössze két hete került palackba. 50% magyar és 50% amerikai hordót használtak az elkészítéséhez. Az amerikai hordónak köszönhetően illata kissé ánizsos, ibolyás, pacsulis, de ez - ahogy a tannin is - még kerekedni, csitulni fog mialatt a palackban, a pince mélyén pihenve várja, hogy a nagyközönség egyszer majd teljes fényében megcsodálhassa.

Az utolsó kóstolt bor a 2007-es Aureus Cuvée, mely cabernet franc-ból (42%), merlot-ból (38%) és cabernet sauvignon-ból (20%) készült. Szintén két hete töltötték, 20 hónapot töltött magyar, francia és amerikai hordókban. Játszadoztak kicsit a hordókkal, a különféle fajtákat más és más ideig, illetve százalékban tartották bennük (pl. a cabernet sauvignon 20 %-a volt csak amerikai hordóban), így a végeredményben sem dominál egyik nemzet kádárjának munkája sem.

Jelenleg a borhoz a szőlőt három dűlőben (Csillagvögy, Várerdő, Szarkás) és kizárólag öreg tőkékről szüretelik. A pincészet csúcscuvée-je egyben a hitvallásuk megfogalmazásának is tekinthető, kétségtelenül a legelegánsabb boruk. Az aureus szó jelentése: aranyos, kedves, aranyat érő, bíborvörös. Ahogy Zsolt fogalmaz, ez számára azt jelenti, hogy a föld az, ami aranyat ér, és amire ha odafigyelnek, ez átjön a szőlőbe. Nem ennek a bornak vannak a legdübörgőbb tanninjai és nem is az alkoholtartalmával akar kitűnni, hanem finomságával, eleganciájával, nemességével.

Remek borokat ismerhettem meg és kíváncsian várom, hogy mi lesz a még egy évet pincében szunnyadó tételekből. A kóstolás alapján nagyon ígéretesek. A bemutatóról egy üveg borral a kezemben jöttem el, melyet a közeljövőben le is tesztelünk majd a Vinoport szerkesztőségében.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!