Gourmet-díjasok, idén először
Látogatói rekord a legnagyobb gasztro-fesztiválon
2017-05-22 | VinoportAz időjárás végre kegyeibe fogadta a Gourmet Fesztivált, így az ínyencek a simogató májusi napsütésben kóstolhatták meg a hazai vendéglátás legjobbjainak eperre és mangalicára hangolt fogásait és kortyolhatták hozzá a széles pezsgő- és borkínálat változatos tételeit. A színvonalas választéknak és a gazdag programkínálatnak köszönhetően a látogatók száma is rekordot döntött: több mint 23.500 érdeklődőt vonzott az idei fesztivál.
Nem kérdés, hogy egyre komolyabb érdeklődés mutatkozik a minőségi gasztronómia iránt - a tavalyi évhez képest majdnem megkétszereződött a vendégek száma. A szervezők idén is kitettek magukért és több "nagyágyút" is bevetettek annak érdekében, hogy még szélesebb kör számára legyen vonzó a fesztivál. Olyan sztárokat sikerült hazánkba csábítani, mint a világ legjobb női séfje, a szlovén Ana Roš vagy a lengyel Wojciech Modest Amaro, aki Lengyelország első számú éttermének vezetője. A sikerben szerepe volt a jól eltalált alapanyag választásnak is: az eper és mangalica önmagában és együttesen is számos izgalmas fogás elkészítésére inspirálta a séfeket, a látogatók pedig soha korábban nem ismert, bátor kombinációkat kóstolhattak: mangalicanyelvet savanyított eperrel, mangalicaburgert eper-parmezán öntettel, vagy akár mangalicapâté-t mustárfagylalttal.
A Gourmet történetében először, hagyományteremtő szándékkal díjazták a szervezők a fesztivál legjobb kiállítóját és legjobb ételét. A szakmai zsűri értékelésén túl a közönség is szavazhatott kedvenceire, így most két kategóriában is adtak át díjakat. A Magyar Turisztikai Ügynökség jóvoltából egy különdíj átadására is sor került - ebben a kategóriában mérlegelték a mangalica és eper alapanyagoknak a kreatív, újszerű megközelítését, a kitelepüléshez kötődő innovatív elemeket illetve a fenntarthatósággal kapcsolatos kezdeményezéseket.
Közönségszavazatok:
A legjobb étel díja: Bánh Mi - (Funky pho, Budapest)
A legjobb kiállítónak járó díj: Bori Mami Étterem, Gyöngyös
A szakmai zsűri díjazottjai:
A legjobb étel díja: Tokhal bodzás íróval, eperrel (Kistücsök Étterem, Balatonszemes)
A legjobb kiállítónak járó díj: Anyukám mondta, Encs
Kulináris Innovációs Díj (a Magyar Turisztikai Ügynökség támogatásával): Rosenstein Vendéglő
Winelovers borok az olvasás mellé
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!