A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Hárman egy fürtért

Új fuxlik a csapatban

2013-03-18 | Tóth Adrienn


A szekszárdi sillercsapat 2012-ben is összeállt, hárommal meghaladva a tavalyi fuxliszámot, és elérve a kilencet. Szombati interjúnkban már bemutattunk egyet az új fuxlikészítők sorából, ma pedig egy másik, a nagyközönség számára eddig talán kevésbé ismert nevet tanulhatunk meg: a Neiner fiúkét, akik közül ez alkalommal Istvánt kérdeztük.


Mióta foglalkoztok a sillerrel mint műfajjal?

Hála a család több száz évre visszavezethető, helyi borkészítői múltjának, elmondhatjuk, hogy régóta készítünk sillert. Eddig ezt a bort lángsillernek neveztük. A név a nagyapámhoz kapcsolódik, és a megértéséhez tudni kell, hogy a régi időkben is, miután lezajlott a szüret, az erjedésre nyitott kádakban került sor, ekkoriban azonban a hegyen még nem volt villany.

Nagyapám a szüret éjszakáján fent maradt a szőlőhegyen, és figyelte a kádban lévő mustot: amint az első buborékok megjelentek benne, és a lé elérte a silleres színárnyalatot, lefejtette a sillernek szánt bort. A megfelelő színmélységről úgy döntött, hogy a pohár mögé gyertyát tartott, innen kapta a nevét a lángsiller.

Milyen szőlőfajták kerültek felhasználásra ennél a bortípusnál?

Kezdetben próbálkoztunk kizárólag kadarkából készített tételekkel, mert ez a szőlőfajta számunkra különösen fontos, gondozunk ugyanis belőle egy 60-70 éves ültetvényt, amely a korábban szóban forgó nagyapámnak köszönhető, ő oltotta át kézzel az itt egy hektáron található 8000 tőkét. Sokféle kadarka él itt egymás mellett, sőt van közöttük néhány saszla- és szlankatőke is, hajdanán ezeket is egybeszüretelték a kadarkával.

Sajnos azonban idővel be kellett látnunk, hogy kizárólag a kadarkára nem építhetünk, ugyanis nem minden évben ad megbízhatóan jó termést. Ezért kékfrankossal, valamint a gömbölyűség miatt egy csöpp merlot-val egészítettük ki. Az idei sillert végül 40% kadarka, 40% kékfrankos és 20% merlot építi fel.

Részben az is oka volt, hogy idén egy stabil, hosszú távon is megbízható arányt akartunk felállítani, mert bízunk abban, hogy az eljövendő években is részei lehetünk a Fuxli-csapatnak, és úgy gondoljuk, ez segíti majd a fogyasztók hosszú távú tájékozódását. Idén 1000 palackot készítettünk, de ha nagy lesz az érdeklődés, bízunk benne, hogy emelni tudjuk a mennyiséget.

Hárman egy fürtért

Mit ábrázol a címke?

Mivel három fivér irányítja a Neiner Pincét, három rókát tervezett rá a grafikusunk, Czirok Róbert. Így rókaként hárman felülről vagyunk láthatóak, ahogy egy fürt szőlőbe harapunk.

Mit tudhatunk a hármatok által működtetett pincéről?

300 évre tudjuk visszavezeti az őseinket, akik ezen a vidéken az egyéb mezőgazdasági tevékenység mellett szőlőt műveltek és bort készítettek. Mi ma már csak szőlővel, borral foglalkozunk. Jelenleg 3,5-4 hektáron művelünk szőlőt, ebben vannak bérelt területek, de vásárolunk is alapanyagot.

A korábban sokat emlegetett kadarka mellett olaszrizlinget, zweigeltet, kékfrankost, merlot-t készítünk, valamint van egy Kárpát-medencei fajtákból álló bikavér és egy franciákra építő bordeaux-i házasításunk.

A borokat kézműves szemlélettel állítjuk elő, a pincészet nem rendelkezik technológiával. A must fajélesztő nélkül erjed nyitott kádakban, csömöszölést és hosszú ászokhordós, valamint palackos érlelést alkalmazunk. A természetességre törekszünk még a fehérborunknál, a rozénknál és a sillerünknél is.

A természetes egyensúlyt nem akarjuk módosítani, ennek érdekében csak ként használunk, és mindössze egyszer derítünk palackozás előtt. Úgy véljük ugyanis, hogy ezen borkészítési módszerekhez való ragaszkodás által képviseljük leginkább a családi hagyományokat.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!