A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Hernyák: A segítség az igazi érték

Zöldszürettel és bulival nyitnak a Juniborászok

2015-08-05 | Bánlaki D. Stella


Hernyák: A segítség az igazi érték

Egymás segítése, a tapasztalatok átadása, és egy igazi közösség kiépítése – ez a Junibor Fiatal Borászok Egyesület célja, amely a fogyasztók után idén a zsenge, igazán zöldfülű borászok felé is nyit. Hernyák Tamás elnökkel a harmadik Junibuliról, egy újfajta zöldszüretről, és egy forradalmi egyetemi programról is beszélgettünk.


Idén harmadszorra buliznak a fiatal magyar borászok Budapest belvárosában, és szerencsére idén is bárki csatlakozhat. A III. Junibor Borünnepen, a Szent István Bazilika előtt most is vendégül látnak minden borszeretőt: szó szerint, hiszen ilyenkor a borászok fogadóóraszerűen szívesen válaszolnak minden érdeklődő kérdéseire. Sőt, a 40 év alatti borászok idén egyfajta borász tehetségkutatót is meghirdettek.

 

„A fesztivál a tavalyihoz képest csak annyiban változik, amennyiben minden ilyen rendezvény évről évre tanul a hibáiból” – mondta a Vinoportnak Hernyák Tomi. Ezután megjegyezte, hogy például sokkal változatosabb lesz a gasztro kínálat, és – annak ellenére, hogy augusztus utolsó hétvégéje már sok helyen a szüretről szól – a fesztiválon valószínűleg az egyesület mind a harminc tagja meg tud majd jelenni. Egyébként saját bevallása szerint ő sem jár már ezen kívül más fesztiválra.

 

Zsenge borászokat szüretelnek

A 2008-ban alakult Junibor – Fiatal Borászok Egyesület alapvető célja, hogy a jövő borászgenerációjának szakmai fejlődését biztosítsa. Az elnök az első pár évben Árvay Angelika volt, őt váltotta tavaly év végén Hernyák Tomi. Az új elnök azonban nem a személyi váltásnak, inkább az idő múlásának, a szervezet fejlődésének tudja be, hogy egy fontos programmal bővül idén a Junibor Borünnep repertoárja:

a tagok húsz fiatal, még nem tag borásznak kínálnak bemutatkozási lehetőséget. Az etyeki borász szerint a Zöldszüret program remek lehetőség azoknak, akik majd Junibor taggá szeretnének válni.

 

A jelentkezők közül a húsz kiválasztott a négy napos rendezvény szombati napján, zárt ajtók mögött mutathatja majd be két-két borát. A sétáló kóstolón mind a harminc szervezeti tag részt vesz, tehát az esemény célja elsősorban a kapcsolatépítés. A jó borokon, a megfelelő hozzáálláson, ambíciókon kívül a kapcsolatok a legfontosabbak, ha valaki be akar kerülni a Juniborászok közé, hiszen a felvételhez a tagok kétharmadának szavazatára van szükség. Aki közénk akar tartozni, annak először a pincéjében kell jól teljesítenie, hiszen a mi szemünkben a lényeg a bor, a szőlő, a filozófia – mondta az elnök, de azért megjegyezte: méltányolják, ha valaki a visszautasítások ellenére évente jelentkezik. Példaként Laposa Bencét hozta, aki hosszabb ideig kampányolt, mire bekerült. „Legyen személyisége, egyénisége, és legyen kitartó, ez is számít.”

 

A Junibor évente egyszer hirdet tagfelvételt, de akkor nincs limit, akárhányan bekerülhetnek. „Fontos, hogy a tagság bővüljön, színesedjen; most csak tíz borvidéket fedünk le, pedig sok van még.” Persze akik felvételt nyernek, már kiforrott borásznak mondhatók, és nem annyira a szakmai fejlődésért, mint inkább a közösségépítésért dolgoznak. Hernyák Tomi elmondása szerint a jelentkezők közül azokat is próbálják kiszűrni, akik kizárólag gazdasági érdekből szeretnének a DiVino-kör részei lenni.

 

Hernyák: A segítség az igazi érték

 

„Ez egy nagyszerű közösség; nekem az év legjobb napjai mindig azok, amelyeket vidéken töltöm a többiekkel” – mesélte lelkesen a borász. „A többiek is korombeliek, borászok, velük őszintén tudok beszélni, bármikor felhívhatjuk egymást, nem irigyeljük egymástól az információkat.” Tomi szerint az eddig nem látott, borvidékeken átívelő összefogás a jövő magyar borászatára is nagy hatással lesz.

„Segítjük egymást, ez a legnagyobb értéke a Junibornak – még ha kívülről nem is látható” – mondta. (Még azt is elmesélte, hogyan köszönte meg éppen a barátságát egy ad hoc Facebook-üzenetben Miklós Csabi.)

 

Egyetemre mennek

Éppen ezért ezt a segítséget az egészen fiatalok körében is megmutatnák: az egyesület hosszabb ideje tárgyal a Corvinus Egyetemmel egy oktatási programról. A tagok egy előre meghatározott tematika mentén tartanának előadásokat az egyetem szőlész-borász hallgatóinak. Összhangban a Junibor alapvető célkitűzéseivel, megosztanák a borászként szerzett első 5-15 év tapasztalatait. „Mindenki másban jó, van köztünk, akik arról tudna beszélni, hova érdemes menni külföldi gyakorlatra, és mit érdemes ott csinálni, van, aki azt tudja jobban, hogyan kell felépíteni egy kisebb borászatot” – mondta Tomi. A tematika nagyrészt összeállt, és egy szóbeli ígéretet is kaptak már az egyetemtől, csak a Kertészeti kar átrendezésével kapcsolatban felmerült hírek miatt várnak a kezdéssel.

 

És hogy maga a Junibor meddig maradhat hű a nevéhez a jelenlegi felállásban, vagyis meddig számít fiatalnak egy borász? Az elnök erre azt válaszolta, hogy idén már seniorként tartják nyilván a negyven évnél idősebb tagokat, akik – bár továbbra is részt vehetnek a rendezvényeiken – szavazati joguk már nincs. „Most is a 35 év alattiak az aktívabbak a csapatban, és az elnökség is főleg a fiatalabbakból áll, de így a harminc derekán tudom, hogy nekünk is szükségünk van még az idősebbekre, tapasztaltabbakra.”

 

 

A III. Junibor Ünnepen augusztus 27-30. között a budapesti Szent István Bazilika előtt kóstolhatjuk majd a tag borászok több mint száz borát. Belépődíjat csak a kísérő eseményre kell venni, részletek az esemény Facebookján.

 

A Junibor Zöldszüretre a fiatal borászok augusztus 17-ig jelentkezhetnek. A részletes felhívást és a jelentkezési feltételeket a linkre kattintva, a Junibor blogján lehet megtalálni.

 

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!