A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Hogy állunk a fröccsel?

Felmértük, szívesen isszuk-e

2009-07-28 | Tóth Adrienn


Hogy állunk a fröccsel?

A Vinoport csapata négy hétvégére sátrat bontott a Lánchíd budai hídfőjénél fröccsel és borral kínálva az arra járó szomjazókat. Az ideiglenesen korcsmárossá alakult csapat, azonban nem elégedett meg a poharak szünet nélküli töltögetésével. Egy rövid kérdőív segítségével a nyolc nap alatt arra kerestük a választ, népszerű-e manapság a fröccs? Főleg így nyáron.


Öt rövid kérdésünkkel igyekeztük minél több szemszögből megközelíteni ennek a nyári hűsítőnek a jelenlegi hazai elterjedtségét, ismertségét. A négy hétvége során összesen 178 ember véleményét tudhattuk meg a fröccsről.

A fröccs és a nyár

Elsőként arra voltunk kíváncsiak, vajon a közhiedelemnek megfelelően tényleg egy szezonális italnak tekinthetjük-e a fröccsöt, amelyet szinte kizárólag a kánikula hónapjaiban fogyaszt az ember. A sztereotípia részben igaznak bizonyult, hiszen a válaszadó 52%-a csak nyáron iszik fröccsöt, hozzájuk azonban még érdemes hozzáadni azt a bő 10%-ot, akiknél a tavasz is megfelelő a bor szódával való keveréséhez.

A fröccsiváshoz tehát a lakosság többsége, kb 65%-a melegebb időjárást, a kültéri, kerti mulatságokat társítja. Nem tekinthetünk el azonban, az egész évben fröccsözőktől sem a maguk majd’ 30%-val. A válaszadók 7%-a jelölte meg azt a lehetőséget, amely szerint soha nem iszik fröccsöt.

A rosé lenyomta az édesebb fehérborokat

A fröccs egy része általában adott, szódával vagy ásványvízzel hígítjuk ilyenkor borunkat. Bár abban a tekintetben gyakran alakulnak ki viták, hogy az előbbiek közül melyik a legmegfelelőbb, abban talán mindenki egyetért, hogy a bor típusának megválasztása nagyobb befolyással van italunkra.

A cél tehát egy pohár hamvas fröccs, de vajon milyen borból? A klasszikus olaszrizling koncepcióhoz híven a válaszadók közel 70%-a nyúl szívesen a száraz, illetve félszáraz fehérborból készített fröccshöz. A dobogó második helyén azonban egy olyan bortípus áll, amely nem szerepel Márai klasszikus fröccs értelmezésében. Az utóbbi évtized borászati forradalmának köszönhetően, a roséra már fröccsalapanyagként is szívesen gondolunk.A harmadik helyen találhatóak jelenleg a félédes, édes fehérborok. Valószínűnek tartjuk, hogy egy általános, borfogyasztást vizsgáló felmérés esetében ez a típus előrébb lenne. Legkevésbé gyakori a vörösbor szódával való keverése, mindössze a válaszadók 13%-a jelölte meg ezt az opciót.

Mérték kérdése

Az általunk választott fröccs nem csak az alapján mond el sokat rólunk, hogy milyen borból készítjük el, hanem abból a szempontból is, hogy milyen arányban használjuk az egyes hozzávalókat. Persze ezt igazíthatjuk az adott napszakhoz vagy alkalomhoz is, mégis azt figyeltük meg, általában mindenkinek megvan a kedvence.

A fröccsivók és a borivók tábora nagyságrendileg egybecseng. Nem véletlen, hogy az emberek nem ízesített vizet, inkább hígabb bort szeretnének inni. Így fröccsükhöz a válaszadók 79%-a vagy több, vagy legalábbis ugyanannyi bort használ fel, mint vizet. Velük szemben 21%-ot tesznek ki azok, akik a mértékletesség és a hosszúlépés jegyében több vizet használnak.

A fröccs nem igénytelen

A következő kérdésünkkel a fröccs megítélését igyekeztünk felméri. Legnagyobb megelégedésünkre 2% volt azok aránya, akik a bor és szóda együttesét igénytelennek tartják. A többiek mind pozitív kicsengésű üzenetet választottak. Legtöbben (több mint 60%) a két kiemelkedően kedvező - azaz „legjobb nyári ital” vagy a „bármikor jöhet” – opciókat kötötték a fröccshöz.

A mérsékeltebben, de ugyanúgy kellemes kicsengésű „alkalmanként üdítő lehet” választ a kérdőívek kitöltőinket 35%-a jelölte meg.

A színész fröccstől a maflásig

A hazai fröccskultúra végtelen sokszínűségét a fröccs készítésekor használt bor és víz arány adja. Régi korok szereplőinek humorérzékét bizonyítja a számtalan különleges elnevezés, amely általában az arányokon múlik, bár előfordulhat egy harmadik ital – málnaszörp, kávé, rum – hozzáadása is.

Az utolsó kérdésben arra voltunk kíváncsiak, mennyire ismertek a különböző fröccsnevek. Két ismertebb – hosszúlépés, házmester – és két alig elterjedt elnevezést soroltunk fel. Azt szerettük volna megtudni, ki melyiket ismeri, itta-e már valaha.Felmérésünk szerint ezek közül a hosszúlépést (1 dl bor és 2 dl víz) az emberek több mint 80%-a kóstolta már. 57% azok aránya, akik tudtukkal ittak már valaha házmestert (3 dl bor és 2 dl víz). A két történelmi elnevezést megjelölők száma egyenként 10% alatti. A színész fröccs két deci langyos szódát jelent, míg a maflás öt deci borból és öt deci szódából készül.

Az idei fröccs szezonnak még koránt sincs vége. Előttünk áll a teljes augusztus, hogy ezzel a buborékos itallal kényeztessük magunkat délutánonként. Aki tehát még nem talált rá kedvencére, itt a lehetőség, hogy a hűvösebb ősz beköszöntéig fényt derítsen a rejtélyre.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!