Hogy halad a szüret Egerben és a Mátrán?
Lőrincz György és Karner Gábor választolt
2011-10-11 | Tóth AdriennVége az eddig töretlen meleg, aszályos időszaknak; az utóbbi napokban már több eső és felhős időszak szakítja meg a napsütéses órákat. A termés java része már a pincékben van, sőt, az első tételek lassan le is erjednek, és technológiától függően kezdődik a préselés. Már csaknem az egész országot bebarangoltuk a szüretről érdeklődve, de eddig még nem ejtettünk szót Egerről és a Mátráról. Most Lőrincz Györgyöt és Karner Gábort kérdeztük.
Dr. Lőrincz György – Eger
Mi csak szeptember közepén kezdtünk szüretelni. Sokan mondják, hogy idén korábban kezdtek a termés szedésébe, de nálunk, a St. Andreánál nem így történt, hiszen általában ebben az időszakban kezdjük meg a szüreti munkákat. 2009 volt az az év, amikor ennél jóval hamarabb indultunk, már augusztus végén a pincébe kerültek a legkorábban érő fajták.
Először a pinot noir-t szedtük, a cukortartalmat illetően szép, érett gyümölccsel számolhattunk. Mára a termés 70-75% százaléka bent van a pincében, és bár még nincs sok kierjedt borunk, az első tételeket pont tegnap és ma préseltük, zömében tetszik is az egyensúly,
Kint van még a szőlőben a hárslevelű, az olaszrizling, a rajnai rizling, a kadarka, a merlot, a cabernet franc és a kékfrankos. Ezeknek egy részéből már korábban is szedtünk, a Magyalosról már lejött a kadarka, a Paptagról pedig a kékfrankos. Hárslevelűt ma szüreteltünk, de nem az összeset, egy részét kint hagyom, mert kíváncsi vagyok, mi történik majd vele. Rajnait viszont még egyáltalán nem szüreteltünk.
Meglátásom szerint még finom borok is születhetnek 2011-ből. Megrendítő volt, hogy a szüret közben napozni lehetett, de az aszály azért várhatóan érezteti majd a hatását. Azt egyelőre nem tudom eldönteni, hogy a szőlő koncentrálódásáért milyen mértékben felelős az érés és a száraz, meleg időből adódó aszalódás. Néhány tételnél a méréseink szerint a szokásosnál alacsonyabbak a savak, bár meglepő módon az erjedés végeztével a vártnál jobbnak tűnik a savérzet. Sok itt a kérdés, nagyon kíváncsi vagyok az évjáratra, de erre majd csak az erjedések végeztével derül fény.
Karner Gábor – Mátra
Már több hete befejeztem a szüretet, ilyen korai zárásra eddig nem volt példa. Nekünk két fajtánk van: az olaszrizlinget szeptember 7-én, a kékfrankost szeptember 20-án szedtük le. Elégedett vagyok az idei szőlővel, az időzítéskor figyeltem, hogy kellő savgerinc maradjon, és ne szálljon el az alkohol.
A kékfrankost a Vitézföldről tökéletes érettségben szedtük, a fenolos érettség harmóniában állt a cukorgyűjtéssel. A kocsány fáradt zöld színű volt, a magok barnák. Utóbbiak fontos szempontnak számítanak, nem elég ugyanis a mustfokot vizsgálni, a kékszőlők esetében különös jelentőséggel bír a csersavak érettsége is, amelyre ezekből tudunk következtetni.
A 2007-es telepítésű olaszrizling esetében a 2009-es volt az első, amolyan próbaévjárat. Az idei szüret időzítésénél elsősorban a savakat tartottam szem előtt, nem a cukrot. Tavaly ebből a szőlőből nem került palackba bor, így a 2011-es lesz az első, igazi debütáló évjárat. Mivel ezen a téren csak korlátozottak a tapasztalataim, én is kíváncsian várom, mi lesz belőle.
Az már biztos, hogy idén alacsony lesz a mennyiség, a fiatal olaszrizling tőkéken, ugyanis azok erőteljes „igyekezete” miatt háromszor kellett zöldszüretet végrehajtani, a kékfrankosnál pedig a virágzáskor akadtak kötődésbeli gondok, amelyek kifejezetten laza fürtöket eredményeztek.
Maga az évjárat kellemesen végigdolgozható volt, mindössze négy permetezéssel megvédtük a szőlőt, és a július második felében hulló kétheti csapadék számunkra megmentette az évjáratot.
A préselés már lezajlott, mindkét bor tartályba került, az olaszrizling itt is marad, míg a kékfrankos, ha véget ér az almasavbomlás, fahordókba kerül.
Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!
Winelovers borok az olvasás mellé
Hasonló cikkek
"10 éven belül mi leszünk az új mediterráneum”
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!