A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Hogy halad a szüret Egerben és a Mátrán?

Lőrincz György és Karner Gábor választolt

2011-10-11 | Tóth Adrienn


Vége az eddig töretlen meleg, aszályos időszaknak; az utóbbi napokban már több eső és felhős időszak szakítja meg a napsütéses órákat. A termés java része már a pincékben van, sőt, az első tételek lassan le is erjednek, és technológiától függően kezdődik a préselés. Már csaknem az egész országot bebarangoltuk a szüretről érdeklődve, de eddig még nem ejtettünk szót Egerről és a Mátráról. Most Lőrincz Györgyöt és Karner Gábort kérdeztük.


Dr. Lőrincz György – Eger

Mi csak szeptember közepén kezdtünk szüretelni. Sokan mondják, hogy idén korábban kezdtek a termés szedésébe, de nálunk, a St. Andreánál nem így történt, hiszen általában ebben az időszakban kezdjük meg a szüreti munkákat. 2009 volt az az év, amikor ennél jóval hamarabb indultunk, már augusztus végén a pincébe kerültek a legkorábban érő fajták.

Először a pinot noir-t szedtük, a cukortartalmat illetően szép, érett gyümölccsel számolhattunk. Mára a termés 70-75% százaléka bent van a pincében, és bár még nincs sok kierjedt borunk, az első tételeket pont tegnap és ma préseltük, zömében tetszik is az egyensúly,

Kint van még a szőlőben a hárslevelű, az olaszrizling, a rajnai rizling, a kadarka, a merlot, a cabernet franc és a kékfrankos. Ezeknek egy részéből már korábban is szedtünk, a Magyalosról már lejött a kadarka, a Paptagról pedig a kékfrankos. Hárslevelűt ma szüreteltünk, de nem az összeset, egy részét kint hagyom, mert kíváncsi vagyok, mi történik majd vele. Rajnait viszont még egyáltalán nem szüreteltünk.

Hogy halad a szüret Egerben és a Mátrán?

Meglátásom szerint még finom borok is születhetnek 2011-ből. Megrendítő volt, hogy a szüret közben napozni lehetett, de az aszály azért várhatóan érezteti majd a hatását. Azt egyelőre nem tudom eldönteni, hogy a szőlő koncentrálódásáért milyen mértékben felelős az érés és a száraz, meleg időből adódó aszalódás. Néhány tételnél a méréseink szerint a szokásosnál alacsonyabbak a savak, bár meglepő módon az erjedés végeztével a vártnál jobbnak tűnik a savérzet. Sok itt a kérdés, nagyon kíváncsi vagyok az évjáratra, de erre majd csak az erjedések végeztével derül fény.

Karner Gábor – Mátra

Már több hete befejeztem a szüretet, ilyen korai zárásra eddig nem volt példa. Nekünk két fajtánk van: az olaszrizlinget szeptember 7-én, a kékfrankost szeptember 20-án szedtük le. Elégedett vagyok az idei szőlővel, az időzítéskor figyeltem, hogy kellő savgerinc maradjon, és ne szálljon el az alkohol.

A kékfrankost a Vitézföldről tökéletes érettségben szedtük, a fenolos érettség harmóniában állt a cukorgyűjtéssel. A kocsány fáradt zöld színű volt, a magok barnák. Utóbbiak fontos szempontnak számítanak, nem elég ugyanis a mustfokot vizsgálni, a kékszőlők esetében különös jelentőséggel bír a csersavak érettsége is, amelyre ezekből tudunk következtetni.

Hogy halad a szüret Egerben és a Mátrán?

A 2007-es telepítésű olaszrizling esetében a 2009-es volt az első, amolyan próbaévjárat. Az idei szüret időzítésénél elsősorban a savakat tartottam szem előtt, nem a cukrot. Tavaly ebből a szőlőből nem került palackba bor, így a 2011-es lesz az első, igazi debütáló évjárat. Mivel ezen a téren csak korlátozottak a tapasztalataim, én is kíváncsian várom, mi lesz belőle.

Az már biztos, hogy idén alacsony lesz a mennyiség, a fiatal olaszrizling tőkéken, ugyanis azok erőteljes „igyekezete” miatt háromszor kellett zöldszüretet végrehajtani, a kékfrankosnál pedig a virágzáskor akadtak kötődésbeli gondok, amelyek kifejezetten laza fürtöket eredményeztek.

Maga az évjárat kellemesen végigdolgozható volt, mindössze négy permetezéssel megvédtük a szőlőt, és a július második felében hulló kétheti csapadék számunkra megmentette az évjáratot.

A préselés már lezajlott, mindkét bor tartályba került, az olaszrizling itt is marad, míg a kékfrankos, ha véget ér az almasavbomlás, fahordókba kerül.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!