A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Hogyan kóstoljuk En Primeur?

Interjú Philippe Larchéval

2012-05-08 | Tóth Adrienn


Az En Primeur kóstolók bordeaux-i gyakorlata felér egy szertartással. Ilyenkor, tavasszal befolyásos borkereskedők, szakírók kerekednek fel a világ minden pontjáról, hogy személyesen is megízleljék a meghatározó francia borvidék prémium vörösborainak még hordóban érő, legfiatalabb évjáratát. Herczeg Ágnes meghívására érkezett áprilisban hazánkba Philippe Larché, hogy kihelyezett En Primeur kóstolót tartson Budapesten. A szakértő a Vintex & les Vignobles Grégoire-nél dolgozik, és régóta vesz részt ezen az eseményen, ezért főleg kóstolástechnikával kapcsolatos kérdéseket tettünk fel neki.


Mióta foglalkozik bordeaux-i borokkal?

Tizenöt éve dolgozom borokkal, és tizenhárom éve rendszeresen veszek részt En Primeur kóstolókon. Mindig is Bordeaux boraival foglalkoztam, ezért számomra régóta nagy jelentőséggel bírnak ezek az alkalmak, amikor az új évjárat boraival először találkozunk. Gazdaságilag is fontos, hogy ilyenkor milyen döntést hoz az ember, emellett azonban szakmailag is sokat tanulhatunk belőlük.

Fiatal bordeaux-i borokat úgy kóstolni, hogy abból üzletileg is releváns tanulságot vonhassunk le, nagy kihívás. Pont kockázatánál fogva hosszú tanulóéveket igényel az elsajátítása. Úgy gondolom, még mindig tanulok valami újat minden évben, már csak az egyes évjáratok egyedi adottságaiból kifolyólag is.

En Primeur borok kóstolásakor mire kell különösen is tekintettel lenni?

Van négy kérdés, amely ezeknél a boroknál kiemelt jelentőséggel bír számomra. Először is meg kell állapítani, hogy a bor alapjául szolgáló szőlő érett volt-e. A következő lépés a bor savtartalmának meghatározása. Ezt követi a bor további szerkezeti elemeinek értékelése, és a sort végül ezek egymáshoz való viszonyának elbírálása zárja.

Ezek alapvető tények, amelyeket illik precízen meghatározni, az már rajtuk túlmutató, személyes ízlés kérdése, hogy az adott tételben túlzottan erőteljes vagy éppen visszafogott a hordós érlelés, finom vagy masszív a struktúra.

Az ezt következő szint az En Primeur kóstoláskor, amikor ismerve egy adott birtok borait, magunkban felidézzük a korábbi évjáratokat, és összevetjük azokkal a pillanatnyilag értékelt bort, keresve a pincészetre jellemző, tipikus jegyeket.

Mire érdemes ügyelnünk a cabernet és merlot fajtákkal kapcsolatban?

A szőlő és a belőle készült bor karakterét mindig a szőlőfajta és a terroir, így a termő- és altalaj, valamint a klíma határozza meg. Ennek megértéséhez elég belegondolnunk abba, hogy egy kavicsos talajon, mérsékelt éghajlaton termő cabernet sauvignon teljesen más bort ad, mint egy mészköves talajon, mediterrán klímán élő tőkékről származó cabernet.

Hogyan kóstoljuk En Primeur?

Persze a fajtákról szólva nem csak ezeket a fix tényezőket kell figyelembe venni, hiszen a mostanában tapasztalható klímaváltozás is hatással van azok érettségi fokán, alkoholtartalmán keresztül a borok stílusára – ennek megfelelően trendeket indít el vagy épp fordít a visszájára.

10-20 éve például az átlagosnál többen telepítettek merlot-t, mert az a fajta kerekebb, érettebb borokat adott. Manapság ezzel szemben a legtöbb termelő visszapártol a két cabernet-hez, mert az egyre több kedvező évjárat lehetővé teszi ezeknél is a teljes érés bekövetkeztét, viszont karakteresebben adja át az eltérő talajtípusok jelentette különbségeket, valamint markánsabb, egyedibb borok készíthetőek belőlük.

Mennyiben változtak az En Primeur kóstolók az utóbbi egy évtizedben?

Annak idején ez egy kifejezetten apró, szinte meghitt alkalom volt, amely mára egy világraszóló eseménnyé nőtte ki magát, minden felhajtással, amit csak el lehet képzelni. Ez persze a borvidéknek is fontos, hiszen ezen kóstolók révén a nemzetközi borvilág figyelme egy évben egyszer biztosan Bordeaux-ra szegeződik. Érdemes belegondolni hogy, egy olyan esemény következtében jön mindez létre, amelyen nem szednek belépőjegyet. Szerintem erre csak Bordeaux képes.

Hogyan látja a jövőt?

Az utóbbi években több vita is kipattant az En Primeur rendszer kapcsán. Úgy vélem, ebben szerepe van annak, hogy ahogy telt az idő, egyre több figyelmet kapott az esemény. Ez növelte a keresletet a borvidék csúcsborai iránt, majd logikusan felverte az árakat. A feszültségek ellenére biztos vagyok abban, hogy a rendszer még sokáig működni fog.

Az, hogy tetszés esetén a borkereskedők a még hordóban lévő, csak több év múlva piacra kerülő borokat előre megvásárolják, egy jó lehetőség a pincészetnek munkájuk előzetes finanszírozására. A kereskedőknek azért jó, mert évente egyszer jelentős, koncentrált figyelem szegeződik ezekre a borokra, amely az aktuális rendeléseken meg is mutatkozik.

Mostanában felkapott hír, hogy a Chateu Latour felhagyhat az En Primeur kóstolókkal és kereskedelemmel. Úgy vélem, ha ez bekövetkezik, az sem lesz jelentős hatással a teljes rendszerre.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!