A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Irány az iskolapad!

Új irány a hazai boros oktatásban

2010-06-17 | Vizi Csenge


Irány az iskolapad!

Talán meglepő lehet a címválasztás, hisz az állami iskoláink épp most kezdték meg nyári szünetüket, azonban az élet a falakon belül ilyenkor sem áll meg. Az oktatásért felelő szervek értékelik az elmúlt évet, és a minél hatékonyabb tudásbővítés céljából, a diákok igényeinek és a nemzetközi trendek előtérbe helyezésével változtatásokat eszközölnek. Ezeket az új irányvonalakat a boros szakma iránt érdeklődő leendő hallgatók is megtapasztalhatják a következő tanévtől.


Hazánkban két úton bővíthetik tudásukat azok, akik szeretnének elmélyülni a borok világában. Az egyik vonalon megtanulhatják a fiatalok, hogyan gondozzák a szőlőt, hogy abból minőségi bor születhessen, külföldi tanulmányutakon ismerhetik meg más országok borászati (technológiai vívmányait. A másik vonalon bárki elindulhat, aki szeretne minél többet megismerni a borok világából, a hazai és nemzetközi trendekről, és ezt a magyar mellett akár angol vagy német nyelven sajátítaná el. Az előbbi az egyetemi oktatás részeként valósul meg, utóbbi pedig a nemzetközi WSET iskola elvárásaira épül.

Integrált szőlész-borász képzés

A Budapesti Corvinus Egyetemen 2010 májusától működik az új Szőlészeti és Borászati Intézet, amelynek létrehozásáról az egyetem szenátusa döntött. Ezzel a határozattal a szőlészettel és borászattal foglalkozó szervezeti egységek integrációja történt meg, vagyis azokat, akik szeretnének a jövőben szőlészettel-borászattal foglalkozni a szakiskolától kezdve egészen a PhD-ig megtehetik ezt a Corvinus támogatásával.

A Szőlészeti és Borászati Intézet fennhatósága alá a BCE Élelmiszertudományi karán működő Borászati tanszék, valamint a Kertészettudományi kar szőlészeti tanszéke mellé bekerült a Kecskeméti Kutató állomás és a Soós István Borászati és Üzleti Szakközépiskola és Szakiskola is. Ezek, vagyis a szintek közti lépcsőfokok már lehetővé teszik, hogy az általános iskola után mindazok, akik elhívatást éreznek e pályához, középfoktól kezdve, az egyetemen át, egészen a doktori címig bekapcsolódhassanak az egyes kutatási területekbe.

Az új intézet megbízott igazgatói posztját Dr. Kállay Miklós egyetemi tanár tölti be, akinek munkáját neves hazai és nemzetközi borászok, szaktekintélyek segítik majd, akik létrehozták a Borászati Tanácsadó Testületet 2010. május 31-én. A testület élére a közel 45 éve a szakmában tevékenykedő Tiffán Edét választották kollégái, aki kifejezte megválasztása után abbéli örömét, miszerint ez az új út talán végre elindítja a hazai borászatot egy olyan irányba, ami magasabb szintre emelheti mind az oktatást, mind a leendő szakemberek tudását, mindezt gyakorlatias hozzáállással kibővítve. A villányi borász szerint nagyon nagy szükség volt már arra, hogy hazánkban a borászat és a szőlészet ne külön vonalon mozogjon, hanem egy szakemberben egyesüljön akár már a padokban is, hiszen élesben, vagyis egy pincészet életében ez a két vonal nem választható szét, pontos és széles ismeretet követel meg.

Az ismeret bővítésére lesz is alkalma bőven a leendő diákoknak, hiszen a 2010 szeptemberében induló szőlész-borász BSc képzés speciális profillal jelentkezik majd, amelyre évente 60-80 fő jelentkezését várjak, akik közül 20-30 fő az Mester képzésen szerezheti meg diplomáját, majd 1-2 fő pedig a doktori iskolában fejezheti be tanulmányait.

\"\"

A különböző szintek a gyakorlati oktatásra nagy hangsúlyt fektetnek a jövőben, ami főképp a kutatóintézetek, kísérleti terepek segítségével fog megvalósulni. Például a Kecskeméti Kutató állomáson külföldi hallgatók vehetnek részt az Erasmus és a CEEPUS ösztöndíjak keretén belül szőlészeti és fajtaismereti tanulmányokban, nagyobb csoportoknak metszési és fajtaismereti gyakorlatokat is szeretnének tartani, míg a BCE hallgatói számára Szigetcsépen nyílik lehetőség akár napi rendszerességű kutatásra, ami szakköri munkájukat és a TDK hallgatók tevékenységét segíti elő. A Soós István Szakközépiskolában a szőlészeti oktatás valósulna meg, amely a levelezősök munkájának megkönnyítésére hivatott.

A Tanácsadó Testület feladata a fent felsorolt tevékenységek figyelemmel kísérése, értékelése, a képzés és képzésfejlesztés véleményezése, az intézet oktató és tudományos munkájával, fejlesztési terveivel kapcsolatos javaslatok kidolgozása. A testülethez csatlakozó különböző nemzetiségű professzorok révén olasz és angol nyelvű bázisok is létrejöhetnek, amik a diákok külföldi tanulásának, gyakorlati tudásának elmélyítésére szolgálhatnak majd.

WSET új utakon

A Wine and Spirit Education Trust nemzetközi boriskola Mészáros Gabriella és Rohály Gábor által vezetett hazai Borkollégiuma szokásához híven júliusban és augusztusban rövid pihenőre tér, hogy aztán szeptembertől újult erővel vághasson neki a tanévnek. Ennek keretén belül több újdonsággal is találkozhatnak majd a leendő diákok, amely legfőképp a közép- és felsőfokú tanfolyamok menetét érinti majd.

A WSET anyaintézete a 2010-2011-es szemesztertől pár változást ütemezett be oktatási rendszerébe, ami a többi országban működő iskolákat érinti. Így Mészáros Gabrielláék is átdolgozták programjukat, amiben a legfőbb változás a magyarul, illetve angolul vagy németül vizsgázók oktatását érinti. Ezt, az eddig egy fedél alatt oktatott rendszert szét kell választani, aminek köszönhetően ősztől már a szigorúan WSET anyagra koncentráló Intermediate négy napos és az Advanced hat napos kurzusa mellett a magyar nyelven vizsgázóknak külön kurzust indítanak.

Ez a kurzus jóval hosszabb lesz a már sokak által megismert felsőfokú kurzusnál, ugyanis egyesül a közép- és felsőfok tananyaga, kiegészítve a magyar vonatkozásokkal. Erre azért volt szükség, mert a WSET nemzetközi boriskola tananyaga az eredetére nézve érthetően legfőképp az angol piacon releváns ismeretekre épít. A Borkollégium vezetői szerint azonban a hazai szakembernek szükségük van arra, hogy tisztában legyenek a magyar szőlészet és borászat világával, a magyar gasztronómia ismeretével, a hazai trendekkel, vagyis széleskörű tudással lépjenek ki a magyar borvilág egy-egy területére.

\"\"

Mészáros Gabriella szerint az összevont kurzusoknak további előnye az is, hogy a WSET rendszerben meglévő átfedéseket kiküszöböli, ami időt szabadít fel arra, hogy más lényeges kérdéseknek is figyelmet lehessen szentelni. Ilyenek lesznek többek között a gasztronómiai ismeretek, a borkémiai tanulmányok, a felszolgálással kapcsolatos tudnivalók, ezekkel a WSET anyaga csak igen érintőlegesen foglalkozik.

Azoknak, akik ezt az összevont kurzust választják, nem kell attól tartaniuk, hogy aztán bármely idegen nyelven (angol vagy német) nem vizsgázhatnak, erre továbbra is lehetősége lesz minden hallgatónak. Sőt! Az újdonságok sorát növeli azon oktatás beindítása, amelyet a hazánkban élő külföldieknek tartanak, természetesen angol nyelven. Ennek keretén belül mind a magyar, mind a nemzetközi anyagokba betekintést nyerhetnek az érdeklődők, ezzel megfelelő tudást szerezve a magyar és külföldi borok ismeretében, elősegítve a magyar borok nemzetközi környezetben való könnyebb értékelését és elhelyezését.

A fent említett kurzusok mellé csatlakozik még egy, amely külön tematikával rendelkezik majd, és a vendéglátásban dolgozóknak számára nyújt elmélyülési lehetőséget a borok világába. Két szinten indul ez az új kurzus: a kezdők mellett a már régen a szakmában tevékenykedő felszolgálóknak, kereskedőknek nyújt sommelier képzést.

A változások mellett a már megszokott tematikus kóstolok is jelentkeznek szeptembertől, amelyeken borvidékeket, szőlőfajtákat ismerhetnek meg az érdeklődők, bővülve további jól és kevésbé ismert régiók termékeivel.

Jól látható, hogy a két iskola sok tekintetben találkozik, de míg az egyik oktatási rendszert végigtanulva saját magunk készíthetjük el nedűnket, a másik arra ad lehetőséget, hogy a produktumot értékelni és másokkal megismertetni tudjuk, segítve ezzel a hazai szőlészek-borászok munkáját. Mindenkinek van lehetősége saját igényei szerint elmélyítenie a tudását, csupán az a kérdés, milyen keretek között szeretné ezt megtenni.

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!