A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Jarno Trulli és a borszeretet

Amikor a Forma-1 és a bor összekapcsolódik

2008-04-19 | Vizi Csenge


Márciustól sokszor hangosan dübörögnek fel a motorok a tévében. Több százezren izgulják végig a köröket, mind a készülékek előtt, mind a hetente más országban zajló pályák mellett. A sportmagazinok is sokszor cikkeznek már az idény kezdete előtt az autókról: ilyen szélcsatorna, olyan motor, légterelők, tiltott kipörgésgátlók, követhetetlen szabály-módosítások, meg persze a pilótákról is bőven esik szó: ki ide igazolt, ki oda, valaki abbahagyta. Ez a Forma-1 világa. Azonban ritkán nézhetünk a kulisszák mögé. Most megpróbálunk egy picit ebből a lemaradásból lefaragni, mégpedig Jarno Trulli-n, a Toyota pilótáján keresztül.


 

De ha már fentebb szóba jött Itália földje, akkor barangoljunk Trullival együtt Pescarába. Ez a nem csak születési helye a pilótának, hanem a Podere Castorani Pincészet és Szőlőültetvény is itt terül el 330 méter magasságban, az Adria fölé emelkedve, és 30 km hosszan húzódik a szárazföld belseje felé, összesen 35 hektárnyi területen.

Hogy miért is keveredett a Trulli-sétánkba ez a jól csengő név? Egyetlen oka van: a versenyző birtokolja 1999 óta. A tőkék között sétálva a vásott szem biztosan megállapíthatja, hogy ezek életkora bizony már jócskán huszonöt év felett van. Jellemzően organikusan szőlészkednek és borászkodnak a pincészetben, sőt! A borokat is szüretlenül palackozzák. Hogy mégis kinek van ebben a legnagyobb szerepe? Sejthető, hogy nem a naponta több tesztkört autózó Trulli kapálja és metszi az ültetvényeket, hanem valaki más, becsületes nevén Luca Petricelli. Tehát már a borász már megvan, de ezzel a csapat még nem lenne teljes, hisz a borokat el is kell adni, ezzel, vagyis a forgalmazással a Trulli apuka, Enzo foglalkozik. Mellesleg ő is benne van a vállalkozásban, a Podere Castorani Pincészet egyik partnere. A harmadik élharcos már erősen kötődik a Forma-1-hez is, hisz ő Lucio Cavuto, aki nem csak a pilótát menedzseli, hanem borait is. Akkor mégis milyen szerepe van e négyes pillérben Trullinak? Nem egyedi eset, hogy egy név vagy egy arc adja az adott terméknek a húzóerőt. Nos itt is erről van szó. Bár Jarno szereti a borokat, de polgári munkája miatt nem sok időt tölthet a tőkesorok között, így neki nem más a feladata, mint nevét adni a borokhoz.

Nem kell persze rögtön arra gondolni, hogy ezek a borok nem állják meg a helyüket a nemzetközi piacon! A világ sok szegletébe szállít a pincészet, például az USA-ba, Kanadába, Mexikóba, Japánba és persze Európa több városában is rá lehet lelni e kincsekre. Talán hazánkban is van fellelhető pár palackkal abból a több millióból (kezdetben ez a szám csak 18000 volt, nemhiába, minden kezdet nehéz), amit évente töltenek meg az Ambruzzo Borvidék Montepulciano szőlőjének levével.

A Trulli-család a birtok felvásárlásával nem hatalmas összegekre akart szert tenni, hanem egyszerűen tovább akarták vinni a hagyományokat. A nagypapának régen volt egy kis ültetvénye, ugyan csak hobbi szinten űzte a szőlészkedést, így talán nem meglepő, hogy apa és fiú is örökölték a természet szeretetét és tiszteletét.

És ha már a hagyományoknál és a tiszteletnél járunk, akkor érdemes picit a palackok külsejéről és tartalmáról is pár szó erejéig „elméláznunk”. Ugyanis a külső is a hagyományokra épül, elegáns, letisztult, szinte már arisztokratikus megjelenést kölcsönöznek a szinte fekete üvegen a piros, kék vagy ezüst színű címkék. Kicsit a palack mélyére nézve, bizony nem érheti meglepetés az olasz ízjegyekhez szokott kóstolókat: animalitás, gyümölcsösség, telt ízek és az elmaradhatatlan testesség árasztja el az ízlelőbimbókat.

Mivel a Forma-1 száguldó cirkusza évente egyszer hazánkban is felhúzza sátrait, nem meglepő, hogy Jarno Trullinak hazánk boraihoz is van némi köze. Legutóbb több palackkal felszerelkezve vágott neki repülőútjának Magyarországról, melyek között a Gál Tibor Pincészet egyes borai is szerepeltek. Ez a választás nem volt véletlen! A borkedvelők biztosan tudják, hogy Gál Tibor, a pincészet alapítója, életében több világhírű borászatnál is dolgozott. Hol főborászként, hol szaktanácsadóként. Munkáját az Olasz Köztársaság Érdemrendjének Lovagi Keresztjével is jutalmazták. Itt fonódik össze kis országunk az olasz versenyző borimádatával… Itt fonódik össze a versenyzés és a bor…

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!