A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Jásdi István a Borászok Borásza!

2017-04-29 | Vinoport


Jásdi István a Borászok Borásza!

Április 28-án este a Boscolo Hotel New York Palotában adták át a 11. Borászok Borásza díjat, amelyet az idei évben Jásdi István vehetett át. A Borászok Barátja különdíjat dr. Csizmadia András kapta.


A díjat 2007-ben alapította Rókusfalvy Pál a Kárpát-medence borászai számára. Ez az elismerés alapvetően különbözik az összes eddigi borászoknak szóló díjtól, itt ugyanis nem szervezetek szavaznak vagy döntenek, hanem maguk a borászok választják ki maguk közül egy-egy szavazatukkal a legjobbat. A Borászok Borásza cím birtokosa az a kiemelkedő minőségű bort készítő személy lehet, akit az elmúlt évek Borászok Borászai egymástól függetlenül a hazai bortermelők 50 legjobbja közé jelölnek. A Borászok Borászai egyenként megalkotják a saját „ötvenes” listájukat az általuk javasolt nevekkel, amelyet felkérésre elküldtek a díjat felügyelő Vinum Praemium Alapítvány kuratóriumához. A beérkezett listákat a kuratórium összegezte, majd a jelölőtestületet alkotó Borászok Borászai egy kibővített kuratóriumi ülés keretében, közös megegyezéssel véglegesítették az 50 jelölt nevét.

 

Az 50 jelöltnek egy szavazata volt. A jelöltek az eddigi gyakorlatnak megfelelően kétkörös szavazással, egyszerű többséggel választották meg a győztest. Az első kör után a legtöbb szavazatot kapott 5 jelölt közül hozta meg a végső döntést az 50 jelölt, szintén egy-egy szavazatával. 

 

A Dr. Prónay Bence, Csapody Balázs és Gerendai Károly alkotta Vinum Praemium Alapítvány idén 11. alkalommal ismerte el a Borászok Borászát. Április 28-án este a Boscolo Hotel New York Palotában Dr. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter fővédnökségével megrendezett díjátadó gálavacsora keretein belül adták át a 11. Borászok Borásza díjat, illetve a Borászok Barátja különdíjat.

 

Borászok Borásza: Jásdi István

 

Jásdi István 1998-ban 17 hektáron alapította birtokát Csopak legjobb dűlőin: a Siralomvágón, a Nagykúton és a Lőczedombon. Jelenleg elsősorban terroár borokat készít, hiszen kiemelten fontosnak tartja, hogy egy-egy terület különlegességéről, speciális adottságáról szóljon a bor. Az olaszrizling reneszánsza többek között Jásdi István elkötelezettségének és munkásságának köszönhető. A hagyománytisztelet mellett a kísérletezést is fontosnak tartja – visszatelepített a furmintot a borvidékre, aktívan részt a régió fejlesztésében és érdekérvényesítésében, rendszeresen publikál a Vinoport.hu oldalára és a Csopaki Kódex ötletgazdájaként folyamatosan hozzájárul Csopak és az olaszrizling népszerűsítéséhez.

 

 

A Borászok Barátja különdíjat Dr. Csizmadia András gasztrofilozófus, a Bor-Schola alapítója és vezetője kapta. A 2012-ben elindított díjat olyan civil személyiség kapja, aki tevékenységével kiemelkedő mértékben képviselte a magyar bor érdekeit és nagyban segítette a magyar borászok munkáját.

 

A Borászok Borásza Ösztöndíjprogramjában ez évben Tóth Sándor László, az egri Eszterházy Károly Egyetem hallgatója vehet részt, aki 1 millió forintot nyert külföldi gyakorlathoz és szüreti tapasztalatokat is szerezhet valamely Borászok Borászánál vagy a díj jelöltjeinél.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!