A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Jégverés tarolt Beaujolais-ban

A vihar jelentős károkat okozott a szőlőtermésben

2017-07-12 | Vinoport


Jégverés tarolt Beaujolais-ban

Hétfő délután heves jégeső söpört végig a franciaországi Beaujolais borrégióban.


A tavalyi év júniusához hasonló ítéletidő tépázta meg a szőlőket Beaujolais-ban; idén azonban még több tőke termése esett áldozatul a viharnak és a jégesőnek. A borvidék északi részének cru termőhelyeit (Chiroubles, Régnié északi része, Morgon, Chenas, Moulin-à-Vent és Fleurie) érte a legnagyobb kár. Fleurie festői kisvárosában számos pincészet épülete is megrongálódott.

 

 

A termelők ágyúzással próbáltak védekezni, ám ez nem volt elegendő a jég és a viharos szél együttes pusztító erejével szemben.

 

Kedden reggel a gazdák és a hivatalnokok közösen igyekeztek felmérni a károkat. Bár részletekkel még nem szolgálhattak, de az biztos, hogy sok szőlősgazdát érintett a vihar kisebb vagy nagyobb mértékben.

 

Az idei év első felében a késő tavaszi fagyok már károsították a szőlőket Champagne-ban és Bordeaux-ban. Júniusban Burgundiát sikerült megvédeni a jégkártól egy ezüst-jodid "pajzzsal"; a mikron méretű molekulák a kristályosodás során magukhoz vonzzák a vízrészecskéket a felsőbb légrétegekben, megakadályozva így a nagyobb jégdarabok kialakulását még a légkörben. Ezt a technológiát a 2014-es vihart követően kezdték el alkalmazni - akkor ugyanis az érintett területek szőlőinek 40-90%-a károsult. 

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!