A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Jó kifogások vörösborivásra

Újabb egészségügyi előnyök

2009-09-28 | Tóth Adrienn


Jó kifogások vörösborivásra

Azt már eddig is tudtuk, hogy a rendszeres és mértékletes vörösbor-fogyasztásnak pozitív hatása van az egészségünkre, azt azonban még a tudósok sem tudták pontosan, miért. A szőlőben lévő antioxidánsok segítenek néhány ráktípus kezelésében, védik a szívünket és az agyunkat, csökkentik több öregkori betegség kialakulásának veszélyét, valamint javíthatnak a cukorbetegek és az elhízottak állapotán. Mégis hogyan?


Lindsay Brown, az ausztráliai Queensland Egyetem professzora a témában írt tanulmányában több fontos jelenséget is említ. Véleménye szerint a szőlőbogyók héjában lévő resveratrol nevű polifenol bír a legerősebb pozitív hatással.

Az ausztrál szakemberek úgy tapasztalták, hogy a resveratrol kis mennyiségben antioxidánsként működik, tehát megköti a testünkből azokat az aktív oxigén molekulákat, amelyek károsító hatásúak ránk nézve. Nagy mennyiségben pedig képes a rákos sejtek kiiktatására is, mivel aktiválja bennük a programozott sejthalált, vagyis az önpusztító folyamatokat.

Nem csak az ausztrálokat érdekli ám az egészségünk megőrzésének ezen módja. A Glasgow-i Egyetem tudósai szingapúri szakértőkkel együttműködve azt állapították meg, hogy a vörösborokban található antioxidánsok hatásosan előzhetnek meg olyan, akár életveszélyes gyulladásokat, mint a vakbélgyulladás, a hashártyagyulladás vagy a szepszis. Az orvosok egereken végzett kísérleteik során úgy találták, hogy a már jelen lévő resveratrol meggátolja két olyan fehérje termelődését, amelyek gyulladásokat idézhetnek elő.

A tudósok azonban kihangsúlyozták, annak ellenére, hogy a vörösbor egy olyan „orvosság”, amelyet szívesen szednek a betegek akár hosszútávon is, nem javasolják mértéktelen fogyasztását, mivel annak súlyos következményei lehetnek más szerveinkre. A nemzetközi normák szerint az egészséges nőknek napi egy-másfél deciliteres pohár bor fogyasztása ajánlott, míg ez a szám a férfiaknál duplázódik.



A tudósok a resveratrolnak véráramunkba vezető útját is vizsgálták, és arra jutottak, hogy a bélrendszerünkből és a májunkból már jellemzően nem túl sok kerül be a vérünkbe. Meglepő módon ennek százszorosa is felszívódhat azonban a szánkban található nyálkahártyán keresztül. Ennek tudatában ezentúl nem csak az ízek minél behatóbb tanulmányozása miatt lesz érdemes a bort a szánkban alaposan megforgatni, hanem azért is, hogy feltankoljunk egészségvédő polifenollal.

A tanulmány az utóbbi kétszáz évben a vörösborfogyasztásnak egészségünkre gyakorolt hatását vizsgáló kutatás eredményeit felhasználva készült. Lindsay Brown ezzel kapcsolatban elmondta, hogy milyen fontosnak tartja, hogy jobban megismerjük a minket természetesen körülvevő ételek és italok pozitív tulajdonságainak tudományos hátterét.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 



Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!