A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Jövő héten Tőkések kóstoló Budapesten

Kedvcsináló a kínálatból

2011-11-30 | Tóth Adrienn


December 8-án, Budapesten tartanak kóstolót a Tőkések. A háromtagú kézműves mátrai borászkör Karner Gábort, Losonci Bálintot és Szecskő Tamást tömöríti, akik az estére különleges, máshol bemutatásra nem kerülő borsorral készülnek. Ebben az aktuális tételek mellett helyet kap néhány friss, 2011-es bor, valamint olyan palackokból is kikerül a dugó, amelyeknek a pincészeten túl, már csak gyűjtőknél lehet a nyomára akadni. A következőkben a három borász két-két bort emel ki számunkra a sorból.


Losonci Bálint

Parola 2011

A Parolával kapcsolatban két napja kaptam meg az alapbor pontos paramétereit, és a számok igazán megleptek. Nem is gondoltam volna, hogy az alkoholtartalom eléri a 15%-ot, bár az igaz, hogy a többi idei bornál is olyan gazdag a beltartalom, hogy ez az érték látszólagos magassága ellenére sem lóg ki.

A házasítás alapját a müller-thurgau adja, amelyet mi csak rizlingszilváninak hívunk, de mivel nem ez a szőlőfajta hivatalos neve, csak az előbbi kerülhet rá a palackra. Zamatos, jóízű bort ad ez a fajta, amelynek hagyományosan kulcsszerepe van a gyöngyöspatai parasztborok esetében. Az a mondás járja róla nálunk, hogy ez a bor készül el a legkorábban, karácsonyra már az asztalra kerülhet, viszont célszerű meginni húsvétig, mert addig van jó formában. Azért én bízom benne, hogy hála a gondos művelésnek és a terméskorlátozásnak ez az én borom esetében nem így van. Mindenesetre a hosszabb élettartam biztosítása végett olyan, a Mátrán magas savakkal bíró fajtákkal házasítottam a bort, mint a furmint és a cserszegi fűszeres.

Halmaj Chardonnay 2010

Ez a bor abszolút újdonságnak számít a Losonci Pince történetében, hiszen ez volt az első év, amikor chardonnay-t zártunk palackba. Nem is vártam tőle, hogy az első, ráadásul elég nehéz évjáratban szép termést adjon, ehhez képest most úgy látom, ez eddigi borászpályafutásom legszebb fehérbora!

Szerintem a bor előnyére válik, hogy a legtöbben fel sem ismerik benne a szőlőfajtát, valószínűleg mivel távol áll az itthon elterjedt chardonnay stílustól. Az újfahordós érlelés vaníliás, vajas karakterét és a fajélesztők tutti-fruttis aromáit nélkülözi, viszont izgalmassá teszi az évjárat magasabb savait kiegyensúlyozó maradékcukor és a gazdag gyümölcsösség. A termőterület ebben az esetben a Halmaj dűlő, amely meszes altalaja és meredek, délkeleti kitettsége okán véleményem szerint kifejezetten jól illik ehhez a szőlőfajtához.

Szecskő Tamás

Zöldveltelini 2010

Ez a fajtának egy hozzá jól illő területen talált otthonra nálunk Gyöngyöspata egy hűvös, keleti fekvésű dűlőjében. 2010 szerintem egyébként is kedvezett a fehérboroknak, persze nagy minőséget csak ott adott, ahol kellően korlátozták a termés mennyiségét, mert egyébként előfordulhatott, hogy nem érett be a termés. Nálam 20-30 dkg volt az egy tőkére jutó szőlő mennyisége, amely az évjárat sajátosságai miatt fele volt az általam tervezettnek.

A bor nem a könnyed veltelinik közé tartozik, hiszen 14,5 alkoholtartalommal és a komoly beltartalommal bír. Az évjárat hatása leginkább a magas savakon érhető tetten. Ez utóbbi szerkezeti elem miatt döntöttem úgy, hogy wachaui ihletésre 2010-ben a korábbi hordós érleléssel szemben, az acéltartálynál maradok.

Turán 2009

A turán egy magyar nemesítésű szőlőfajta, amely többek mellett Dr. Csizmazia Darab József nevéhez fűződik. Eddigi tapasztalataim szerint a turán az évjáratok egyedi adottságaira majdhogynem közömbös. A termőtáj adottságai is csak bizonyos mértékig befolyásolják, én úgy látom, nem szereti a vastagabb termőtalajt, a köves talajokon szebben, érdekesebb aromákkal érik be. A turánt sosem préselem, csak a színlevet választom el, amelyből a bor készül. Az erjesztés fakádban, az érlelés kis fahordóban zajlik.

A fajta egyébként nem szándékosan került be a pince portfóliójába, úgy alakult, hogy a Geregen egy szomszédtól területet tudtam vásárolni, és azt turán borította. Hasonló a helyzet egyébként a rubintossal is. A közeljövőben azonban várhatóan jelentősen bővül majd a kékszőlő-arzenálunk, hiszen most telepítettem kékfrankost, pinot noir-t és cabernet franc-t, tavasszal pedig kadarkával bővül a sor.

Karner Gábor

Tavaszföld Kékfrankos 2008

Azért ezt a tételt emelem ki a sorból, mert úgy gondolom, igazán extrém bor, hiszen ezt az érettségi fokot ilyen borkészítési móddal ritkán párosítják. A 2008-as Tavaszföld esetében ugyanis az erősen hozamkorlátozott, enyhén túlérett alapanyagot csak rövid ideig áztattam héjon, mert kíváncsi voltam rá, így milyen eredményt ad. A bornak végül egészen különleges karaktere lett, erős fűszeressége ugyanis a rövid héjon tartás miatt alacsony tannintartalommal párosult.

Vitézföld Kékfrankos 2007

Annak ellenére, hogy mindössze négyéves tőkékről szüreteltem, meglepően feszes szerkezetű, komplex aromákkal bíró, energikus bort kaptam, ami az ültetvénnyel kapcsolatban igazán optimistává tett. Fontos visszacsatolás számomra a borral kapcsolatban az is, hogy Caroline Gilby MW-nak is elnyerte a tetszését egy londoni kóstoló alkalmával. A bor egyébként már zárolt tétel a pincében, a kóstoló miatt olyan készlethez nyúlok hozzá, amelyet egyébként lakat alatt őrzök.

A kóstoló programajánlatához kattints IDE!

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!