A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Kalapács alól választják ki a legnagyobb tokajit

4. Nagy Tokaji Borárverés és Borkollégium bora 2017

2016-04-19 | Bánlaki D. Stella


Kalapács alól választják ki a legnagyobb tokajit

19 nagyszerű termelő, összesen 27 egyedülálló, kereskedelmi forgalomban nem elérhető bor kerül kalapács alá a 4. Tokaji Borárverésen. Ezek közül választott ki hetet a Borkollégiumot és a Winelovers Prémium Boros Rendezvényeket is jegyző Trinety Media Kft., hogy licitáljon rájuk, aztán egy éven keresztül minden diákjának és kiemelt vendégeinek is megmutassa.


Mészáros Gabriella, a Borkollégium vezető oktatója:

„S hogy konkrétan mit is lehet várni az idei árveréstől? Illatokat, ízeket, tapintásokat, jó társaságot, örömfoszlányokat és pozitív válaszokat. Hogy Tokaj és a körülötte lévő világ még kerekebb legyen.”

 

Április 23-án negyedik alkalommal tart nagyszabású borárverést a Tokaji Borlovagrend. A máshol nem elérhető borok hordóban, fél- vagy egy gönci hordónyi mennyiségben, illetve palackozva kerülnek a kalapács alá. Az előző három év egyre sikeresebb aukciói után, a negyedik árverésen is felvonul a történelmi borvidék teljes kínálata. 19 nagyszerű termelő, összesen 27 nevezett tételének minőségét egy szakmai kóstolóbizottság garantálja. Ezek közül választott ki hetet a Borkollégiumot és a Winelovers Prémium Boros Rendezvényeket is jegyző Trinety Media Kft., hogy licitáljon rájuk, aztán egy éven keresztül minden diákjának és kiemelt vendégeinek is megmutassa.

 

A tétel, amelyet április 23-án megvásárolnak, 2017. szeptember 1. és 2018. augusztus 31. között viselheti majd a Borkollégium Bora címet. Ez idő alatt a boriskola minden tanfolyamán kóstolható lesz az összesen 182 palacknyi bor. Vagyis legyen szó akár kezdő borkedvelőről vagy a felsőfok hallgatóiról, mindenki lehetőséget kap rá, hogy megismerkedjen vele, ez összesen várhatóan mintegy 1500 lelkes borkedvelőt jelent. Az aukción beszerzett tétellel találkozni lehet majd a Magyar Borok Bálja sétáló terében, továbbá a 2017-es Tokaji Március Nagykóstoló releváns mesterkurzusának borsorában is, így összesen 2000 fő kóstolhatja meg, borszakértők közreműködésével.

Hogyan segít egy hordónyi bor egy egész borvidéknek?

A Trintey Media Kft. akciójának nem titkolt célja a példamutatás. A cég tettével arra szeretné buzdítani a piac egyéb szereplőit, hogy segítsék hazánk borvidékeit hasonló befektetésekkel.

 

 

Hogy hogyan segít egy hordónyi bor egy egész borvidéknek, azt elsősorban az a módszertan magyarázza, amely alapján a Borkollégium a hét tételt kiválasztotta:

A megvásárolt tétel nem csupán annak a borászatnak jelent bevételt, amelyik a bort készítette, hanem jelentős részben a Tokaji Borlovagrendet is gyarapítja. Nem kis értéket képvisel az sem, hogy az mintegy 2000 fő, aki várhatóan megkóstolja majd ezt a bort, a lehetséges kóstolási helyszínek és alkalmak jellegéből adódóan a borra nyitott, jó vásárlóerővel rendelkező rétegekből kerül ki.

 

A bort – amelyre a szintén április 23-án megrendezésre kerülő Kékfrankos Április Nagykóstoló miatt megbízott útján fognak licitálni – a vásárlást követően a Borászportál és a Vinoport is részletesen bemutatja majd.

 

Kalapács alól választják ki a legnagyobb tokajit

Tokaji Borárverés 2015

A hét kiválasztott bor

Barta Pince, Tokaji Furmint Öreg Király Válogatás 2015

Az árverési tételünk nagyon különleges helyről származik. Ez a birtok (és az ország) egyik legmagasabb terasza. Talaja nagyon eltér a birtok egyéb területeitől; sokkal kövesebb, a kőzet inkább palás jellegű. A 2014-es árverésre készítettünk innen bort a 2013-as évjáratban. Az összes borunk közül érzelmileg eddig ez állt legközelebb hozzám– nyilatkozta Barta Károly. Ez a 2. alkalom, hogy külön palackozzák le a terasz termését; az előzőhöz hasonló, nagyon magas minőségű bor várható.

 

 „Az Öreg Király-dűlő borai lassabban fejlődnek, mint más mádi dűlők borai. Lehet, hogy fiatalon nem a legbehízelgőbb karaktert mutatják, de idővel a határozott, tiszta vonalú és cizellált borok etalonját kóstolhatjuk ezekben a tételekben. Teltebb karakter, visszafogott aromavilág jellemzi a bort a fejlődésnek ebben a fázisában. Határozott és koncentrált.” – Mészáros Gabriella

Disznókő, Tokaji Furmint Illésházy-dűlő 2015

A mezőzombori Illésházy-dűlő 100% furmint termése. A talaj riolit, agyagos vályog, a szőlőket 1994-ben telepítették. A tökéletesen beérett, egészséges fürtöket kis (20 kg-os) ládákba szüreteltük, majd bogyózás nélkül a szőlőt kisméretű pneumatikus préssel alacsony nyomáson sajtoltuk. A must 500 literes zempléni új fahordóban ülepedett, majd ülepítést követően fajélesztős beoltás mellett abban is erjedt. Az erjedést követő fejtés és stabilizálás után a bor ugyanabban a hordóban érlelődik. A teljes 500 literes tételből önállóan csak 136 liter kerül lepalackozásra a Borlovagrend árverésére– Mészáros László, ügyvezető igazgató, Tokaj Disznókő Szőlőbirtok.

 

Kalapács alól választják ki a legnagyobb tokajit

Disznókő Szőlőbirtok 

 

„Visszafogottabb illatvilág, igen tartalmas ízekkel. Finom savszerkezet érezhető benne, leheletnyi cserzőanyaggal. Az 500 literes új hordó jelenléte csak jelzésszerűen érezhető. Kifogástalan egyensúly, határozott és nagyon tiszta karakter. Szép savai és a visszafogott hordóhasználat eredményeként textúrája is elegáns, hosszan és tartósan tölti be a szánkat” – Mészáros Gabriella

Füleky, Tokaji Hárslevelű Úrágya 2015

A mádi Úrágya-dűlő 1970-197-ös telepítésű, délkeleti fekvésű szőlőjéről szüretelt bor. Az erről a termőhelyből származó borokra jellemző a lassú, de egyenletes erjedés. Évről évre felismerhető intenzív illattal, sós–édes–minerális jegyekkel.

 

Nekem a száraz tokaji borok közül a furmint a kedvencem, de annak a hárslevelűnek nem tudtam ellenállni. Az előző két évjárat büszke tulajdonosai is a mai napig dicsekedve bontják fel, többnyire ünnepi alkalmak és meghitt baráti vacsorák során; ahogy én magam is, mivel 12 palackkal én is szerepeltem a csoportban– Szabó Hajnalka, kereskedelmi vezető, Füleky Pincészet.

 

 „Kétszeri szüret eredménye az alapanyag. A korábbi, üdébb bort adó rész jelenléte alapvetően meghatározó a bor illatában. Kimondottan intenzív hársmézes jegyei sem a fajtát, sem a termőhelyet nem tagadhatnák le. Nagyon lassú erjedést követően kezdte meg érlelődését, nehezebben nyílik ízben, mint illatban. Igen jó az egyensúlya. Határozott, az illattal ellentétben kissé markáns szerkezete a fajtát idézi. Kimondottan koncentrált a bor, már érezni a hosszú eltarthatóság garanciáját benne. Ásványos, sós utóíz zárja, nagyon tartós a szánkban”– Mészáros Gabriella

 

Kalapács alól választják ki a legnagyobb tokajit

Szent Teréz Kápolna

Gróf Degenfeld Szőlőbirtok, Tokaji Hárslevelű A Terézia 2015

2008-as telepítésű hárslevelű tarcali termőhelyről, löszös, agyagos rozsdabarna erdőtalajról. A szőlő 18 fok alatt érkezett a pincészethez a szeptember végi szüret ideje alatt, válogatóasztal után bogyózást és enyhe zúzást követően kíméletes préselés, csak a szín lé felhasználása a tételhez. Egynapos ülepítés következett acéltartályban, majd hűtött erjesztés fahordóban. A technológia egyedisége, hogy az erjesztés ideje alatt belülről hűtötték a hordót, ezáltal megőrizve a gyümölcsösségét a hársnak. A bort ezután öt hónapig érlelték másodtöltésű 500 literes Kádár-hordóban.

 

A bor azért kapta A Terézia nevet, mert a Degenfeld család 2015-ben újította fel a borvidékképét is meghatározó Szent Teréz Kápolnát, és ennek tiszteletére kerül kalapács alá a tétel– mondta Stumpf Miklós birtokigazgató.

 

 „Hárslevelűk között igazi ritkaság ez a tétel. Határozottsága és komoly karaktere talán a fajta igazi arcát tudja megmutatni. Ásványossága erőteljesebb, mint a szokásos mézes-hársas tónusok. Szerkezetében is kitűnő alapanyag, tartalmas és koncentrált. Még nagyon fiatal, érezzük a hordót, de elegáns savait nem tudja elnyomni. Kimondottan hosszú, tartalmas és komplex bor”– Mészáros Gabriella

Kvaszinger, Tokaji Furmint Meszes-dűlő 2015

A szőlő 1950-es évekbeli telepítés az olaszliszkai Meszes-dűlőn, ahol a talaj kőzettörmelékes. Nagyon jó adottságú terület, három éve vásároltam meg, de akkor nagyon rossz állapotban volt. Az azóta tartó gondos munka után úgy döntöttem, hogy dűlőszelektált furmintot készítünk róla, mivel az idős tőkék gyökerei kellő mélységben vannak ahhoz, hogy a egy komoly bort készíthessünk. A Meszes-dűlő Furmintjával tehát első alkalommal jövök a piacra– Kvaszinger László, borász.

 

Kalapács alól választják ki a legnagyobb tokajitKvaszinger birtok

 

Az alapanyagot 21-es mustfokkal szüretelték szeptember 20-án. Hordókban erjedt és érlelődött; erjedés után 1 hónapos seprőn kevergetés következett.

 

 „Olaszliszka és Szegilong határa a valóságban a Meszes-dűlő. Illatában rengeteg a kerti fűszer, kis mentás felhang uralja. Élénk savak, ízeiben érezhető cserzőanyag, finom élesztősség. Remek az egyensúlya, ízében is meglehetősen gazdag, lassan fejlődik. Karakterében inkább szikár bor, visszafogottabb gyümölcsösséggel, érezhetően nagyon ásványos területről származik.Élénk, meglehetősen hosszú is, utóízében az illatból már ismert finoman vegetális kerti fűszerekkel” – Mészáros Gabriella

Samuel Tinon Grands Vins de Tokaj, Tokaji Furmint Szent Tamás 2015

A mádi Szent Tamás-dűlő furmint szőlője, amelyet az 1960-as években telepítettek. Vörös mészkő, zeolit, riolittufa a talaj.

 

A 2012-es évjáratú Szent Tamás Furmintunk elsőként kelt el sikeresen az első Nagy Tokaji Borárverésen 2013-ban. Ez a furmint remekül tükrözi a Tokaji borvidék e nagy dűlőjének tulajdonságait. A 2015-ös év érdekes volt a száraz borok tekintetében. Úgy gondoltuk, hogy a csapadékhiány miatt kevesebb savra számíthatunk, de ez végül nem így történt, hiszen remek harmóniájú borok születtek.  Samuel Tinon számára ez az év tökéletes volt arra, hogy száraz borain keresztül nagyokat alkosson különböző nagyszerű termőhelyekről. Öt dűlőszelektált bor kerül nála forgalomba hamarosan a 2015-ös évjáratból.

 

 „Intenzív, tiszta illatú bor, kétségkívül gyorsabban fejlődik, mint az évjárat száraz borai általában. Köves-sós jegyek mellett számottevő gyümölcsösség is érezhető benne. Szájban a jó savak finom cserzőanyaggal együtt jelennek meg, kimondottan lendületes kezdést adva a kortynak. Szerkezete a termőhelynek megfelelően a karcsúbb, de nagyon határozott karaktert jelzi. Aromavilága élénk és intenzív, finoman fűszeres, őszibarackos-körtés körben játszik. Hosszú bor”– Mészáros Gabriella

 

Kalapács alól választják ki a legnagyobb tokajit

A Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtok területei

Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtok, Tokaji Furmint 2015 Hétszőlő-dűlő 1502

„A kiválasztott borunk nem csak kiemelkedő minőségű, de nekünk is nagy kedvencünk.

  Az első olyan száraz furmint bor, amelyet a történelmi Hétszőlő-dűlőből válogatottan

  szüreteltünk le. Ilyen bor még sosem készült azelőtt, de bízunk benne, hogy a következő

  évjáratok is lehetővé teszik majd, hogy elkészítsük a folytatását, és ezzel bizonyítsuk,

  hogy nem csak aszú szempontból elsőosztályú a Hétszőlő-dűlő, de száraz bor kapcsán is.

 

Megemlékezve a Hétszőlő-dűlő alapítóévéről (1502), és lévén, hogy az első 2015-ös évjárat számai az alapítóév számaival megegyeznek, az árverésre szánt bornak a Tokaji Furmint 2015 Hétszőlő-dűlő 1502 nevet adtuk. A bort a szeptember eleji szüret és préselés után, használt fahordóban erjesztettük, majd érleltük. Érlelés közben átlagosan 2 hetente felkeverjük a finomseprőt. Várhatóan áprilisban lepalackozzuk– Oroszlán Tamás, kereskedelmi igazgató.

 

 „Tiszta, élénk, lendületes illattal indul. Körte és számottevő ásványosság finoman édes, mézes tónusokkal. Élénk, lendületes savak,karcsúbb test. A hordó jelenléte még érezhető a borban, de leginkább csak az aromavilágot gazdagítja. A lendületes savak mellett a bor hosszú,elegáns, némi vegetális karakterrel. Szinte Chopin etűdjeinek egyikét hallhatjuk ebben a borban. Lendület, szenvedély és elegancia jellemzi” – Mészáros GabriellaMinitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!