A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Keresd az ujján az aranygyűrűt!

Sebestyén Csabával beszélgettünk

2011-01-27 | Tóth Adrienn


Keresd az ujján az aranygyűrűt!

Először valószínűleg a 2008-as évjáratú Görögszói Merlot-jával vette le a lábáról a zsűrit, utána meg azzal, hogy a magyar borok helyzetének elemzésekor saját feladatának tekintette, hogy kollégáival együtt boraikkal újra olyan népszerűvé és elismertté tegyék a magyar bort, amilyen az nyolcvan évvel ezelőtt volt. 2011. február 26-án első alkalommal adja majd át a Pannónia Női Borrend fiatal borászoknak szóló elismerését, amelyet idén a szekszárdi Sebestyén Csaba kap. Őt kérdeztük a Pannónia Aranygyűrűről, és arról, mi újság vele mostanában.


A Pannónia Aranygyűrű Alapítvány 2010 júliusában hirdette meg pályázatát, amelynek célja a fiatal magyar borászok munkájának elemzése és elismerése volt. A megmérettetésen tizenhat ifjú szakember indult el, akik a Tokaji, Egri, Mátrai, Szekszárdi, Villányi, Etyeki és Balaton menti borvidékeket képviselték. A november 25-i kuratóriumi ülésen egy vakkóstoló keretében bírálták el az indulók borait a borrend tagjai, és közülük ötöt választottak ki: Balassa Istvánét, Benedek Péterét, Bodri Orsolyáét, Deé Jánosét és Sebestyén Csabáét. A második körben az öt döntős pályamunkáiban mélyedtek el az ítész hölgyek, akik végül Sebestyén Csaba munkáját találták a legkiemelkedőbbnek, mellette azonban különdíjat adtak át Benedek Péternek (Gyöngyöstarján, Mátrai borvidék) és Balassa Istvánnak (Tokaj, Tokaji borvidék).

Sebestyén Csabával beszélgetve, elsőként arra voltunk kíváncsiak, mi alapján választotta ki a zsűrizésre szánt borát sokszínű kínálatából?

Az utóbbi években egyre nagyobb figyelmet fektetünk az egyes területek adottságainak megismertetésére. Az első dűlőszelektált boraink a 2007-es évjáratból származnak, ezen a téren azonban még sokat kell tanulnunk, a megszerzett tapasztalatainkat pedig folyamatosan felhasználjuk a következő évjáratoknál. Így a 2008-as Görögszói Merlot-nál is, amely szigorú hozamkorlátozással készült, ebből eredően viszonylag nagy testtel bír, ha ehhez hozzáadjuk még az évjárat jó savait, meg a fahordós érlelést, egy hosszan eltartható, komoly vörösbort kapunk.

Az eredmény alapján úgy tűnik, a zsűrinek elnyerte a tetszését ez a tétel. Mit kell tudnunk a Görögszóról?


Érdekes, mert a fekvés, amelyben mi is dolgozunk, nem déli kitettségű. Nem könnyű analizálni mitől jó pontosan egy dűlő, én legszívesebben úgy fogalmazok, hogy az ott készült boroktól.

Arról, hogy melyik Szekszárd legjobb dűlője persze megoszlanak a vélemények, de az biztos, hogy a Görögszót mindenki a legjobbak közé sorolja. Mi 2003 óta dolgozunk ezzel a területtel, és eddig csak két, általánosan kedvezőtlen évjáratban nem voltunk elégedettek vele: 2005-ben és most 2010-ben, de ezeken túl mindig kimagaslóan teljesített.

Mekkora mennyiséget jelentenek a dűlőszelektált borok a Sebestyén Pincénél?

Ezek a borok, amelyek egyébként a Görögszó mellett főként az Iván-völgyből kerülnek ki, jellegükből eredően kisebb tételek, pár száz, maximum pár ezer palackot érintenek. Meg kell azonban említenem, hogy ezek a borok nem a megélhetést jelentik számomra, inkább a kísérletező kedvemet hivatottak kielégíteni.

Sokféle szőlőfaját felölel a kínálat, szinte mindegyiket azok közül, amelyeket a borvidéken fontosnak tartok. Nemrég került piacra közülük a 2009-es Iván-völgyi Kadarka, valamint a 2008-as Görögszói Merlot, Cabernet Franc és Kékfrankos.

Visszatérve a díjhoz, maga a bor persze nem volt elég, egy több részből álló pályázati anyagot is el kellett készítenetek a versenyre.

A bemutatkozásunk, az eddig elvégzett munkánk ismertetése után a magyar bor helyzetével kapcsolatban kellett állást foglalnunk. Nem hiszem, hogy ezen a fronton komolyabb nézetkülönbség lett volna köztünk, mindannyian érezzük, bőven van még hova fejlődnünk.

Ezeken túlmenően meg kellett fogalmaznunk saját víziónkat, jövőképünket a hazai borszegmenst érintően. Én személy szerint úgy vélem, ebben a szektorban mindenkinek megvan a maga feladata, a nagyüzemeket is lehet úgy vezetni, hogy követendő példaként szolgáljanak. A kis, családi pincészeteknek azonban, az általában régiókban, borvidékekben gondolkodó nagyobb borászatokkal szemben, az a dolguk, hogy a dűlőket, az egyedi mikroklímákat mutassák be, hiszen erre méretüknél fogva csak ők képesek.

Mit szóltál mikor kiderült, hogy Te nyerted el a díjat?

Nagyon örültem, a pályázók névsora is bizonyítja, hogy ez nem kis elismerés. Szerintem ők is elnyerhették volna.

Fogod majd hordani az első helyezéssel járó aranygyűrűt?


Hogy miért kérdezi ezt mindenki? Olyan fontosabb borászati rendezvényeken, amelyeket megillet, mindenképpen.

A pincészet kínálata alakult, változott mostanában?

Bár ez még nincs hatással a portfóliónkra, 2010-ben telepítettünk egy félhektárnyi sagrantinót, amit elsősorban házasításokba szánok majd. Egyébként a szokásos borokkal készülünk, most zajlik az évjáratváltás az Icze Cuvéenél, amelyből a 2008-as kerül forgalomba, és a Kadarkánál, amelyből a 2009-es. A 2010-es kékfrankosból és kadarkából készült rozénkat decemberben mutattuk be.

Befejezésül, hol lehet majd találkozni Veled 2011 folyamán?

A februári Borjouron mindenképpen ott leszünk, de persze részt veszünk a pünkösdi Nyitott Pince Napokon, valamint a szekszárdi boros programokon is. Bár az év még távoli felére esik, de a Budavári Borfesztiválon is lehet majd kóstolni Sebestyén bort.

Ha értesülni szeretne a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezzen Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!