A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Kié lesz idén az aranygyűrű?

A hónap végéig pályázhatnak a fiatal borászok

2012-10-05 | Tóth Adrienn


Két éve Sebestyén Csaba szekszárdi borász nyerte a Pannónia Női Borrend Pannónia Aranygyűrű Alapítványának pályázatát. A hazai borkultúra hagyományainak megismertetésével, a magyar borok hírének terjesztésével és a borfogyasztóknak a minőségi borok irányába való terelésével foglalkozó hölgyek idén ismét kiírták pályázatukat, amelynek leadási határideje október 31-e. A megmérettetésről Heimann Ágnes szekszárdi borászt, a borrend tagját kérdeztük.


A pályázati felhívás elérhető ERRE a linkre kattintva.

Miért indítottátok el ezt a pályázatot?

Amikor elgondolásunk megvalósítására az Aranygyűrű Alapítványt létrehoztuk, még nem voltak gyakoriak a fiatal borászok számára kiírt versenyek. Nem csak tematikájában, levezetésének módjában is szerettünk volna valami mást csinálni, mint egy hagyományos borverseny.

Ezért a harmincöt év alatti borászokat arra kértük, ne csak egy bort küldjenek be nekünk, hanem foglalják össze elképzeléseiket a magyar borászat mai helyzetéről és a világszínvonalra emelése érdekében szükséges lépésekről, valamint saját borkészítési koncepciójukról.

Kiknek szól a pályázat azon túl, hogy harmincöt év alattinak kell lenniük az indulóknak?

Nem tanulóknak írtuk ki, hanem olyan fiatal szakembereknek, akik elkészítettek már egy-két bort. Abból a szempontból nem korlátozzuk a jelentkezőket, hogy hol dolgoznak, várjuk a családi borászatokból érkezőket és az alkalmazottként borászkodókat egyaránt.

Az első, két éve lebonyolított pályázat után hasznosnak ítéled ezt az újszerű kiírási rendet?

Fontosnak tartom, hogy nem egy hagyományos borversenyről van szó. Hasznos, ha a pályázat miatt ezek a fiatal borászok leülnek, és átgondolják egyrészt saját működésüket, céljaikat, másrészt azt, hogy ezzel hogyan illenek bele környezetükbe, milyen mértékben járulnak hozzá a magyar borkultúra terjesztéséhez.

A két évvel ezelőtti pályázatokban is sok értékes gondolatot fogalmaztak meg a jelentkezők. Látszott, hogy komolyan vették a feladatukat. A tizenöt-tizenhat pályázat fele megfelelő színvonalú volt, míg a másik felük kifejezetten magas szintet ütött meg.

Mit tanácsolsz azoknak, akik most vágnak bele a feladat teljesítésébe?

A leadott dolgozatnak nem kell hosszabbnak lennie, mint három-négy oldal. Előnyös, ha lényegre törő, ilyen terjedelemben ugyanis csak arra van lehetőség, hogy röviden összefoglalják véleményüket, meglátásaikat a pályázatban kiírt kérdések kapcsán.

A bor kiválasztásakor pedig az vezérelje őket, hogy célszerű, ha beadott munkájuk alátámasztja a pályázatban megfogalmazott koncepciójukat. Az az ideális tehát, ha a nevezett bor támasztja alá a leírtakat.

Tudjuk, hogy mindenki az utolsó pillanatra szereti hagyni az ilyen teendőket, és azzal is tisztában vagyunk, sok helyen tart még a szüret. Ehhez a néhány oldalas összefoglalóhoz azonban elég, ha valaki egy-két nap alatt összeszedi a gondolatait, és papírra veti azokat.

A nyertes számtalan díjjal is gazdagabb lesz, a vándorserleg mellett övé egy arany pecsétgyűrű ,valamint számtalan médiamegjelenés és egyéb nyeremény. A felajánlások még most gyűlnek, de két éve Sebestyén Csaba összesen majdnem egymillió forint értékű csomagot vehetett át. A nyertesen túl a döntőbe jutók is részletes visszajelzést kapnak tőlünk pályázatukkal kapcsolatban. Úgyhogy mindenkit csak arra tudok buzdítani, vágjon bele!

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!