A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Kiírták a pályázatot a szőlőkabóca elleni védelemmel kapcsolatban

Információk, időpontok

2021-02-26 | Vinoport


Kiírták a pályázatot a szőlőkabóca elleni védelemmel kapcsolatban

Az Agrárminisztérium idén 240 millió forint vissza nem térítendő támogatásra ír ki pályázatot a szőlőültetvények megvédéséhez.


Címlapkép: wikipédia

 

Március 1. és március 31. között kérelmezhető témogatás a szőlő aranyszínű sárgasága elleni védekezéshez – olvasható az agrarszektor.hu oldalon. A betegséget okozó fitoplazma által fertőzött növényeket gyógyítáni nem lehet, a védekezés a megelőzésre összpontosul, a járványos elterjedésben szerepet játszó amerikai szőlőkabóca, mint vektor elleni növényvédőszeres védekezés a legjobb módszer.

 

 

Az agárminisztériumi támogatás mértéke a növényvédőszer vételárának 75%-a, hektáronként legfeljebb 12 ezer forint (szőlőtermelőnként legfeljebb 240 ezer forint). A szőlőültetvényekben felhasznált növényvédőszer vételárához járó támogatás két elemből áll: a növény-egészségügyi megelőzés támogatása, valamint – zárlattal elrendelt fertőzött terület esetén – a növény-egészségügyi felszámolás támogatása.

 

A növényegészségügyi megelőzés támogatása iránti kérelmet a Magyar Államkincstárhoz kell benyújtani, az idei évtől már elektronikus úton.

 

A támogatást a fitoplazma fertőzés miatt körül nem határolt területekre vonatkozóan kell kérelmezni március 1. és március 31. között az erre a célra rendszeresített elektronikus űrlapkitöltő felületen keresztül, a Kincstár honlapján közzétett közleményben foglaltak szerint. Fontos, hogy a növényvédőszer csak ezen igénylést követően vásárolható meg és a május 1. és július 31. közötti védekezési időszakban juttatható ki. Mindezeket követően kell majd a kifizetési kérelmet benyújtani a Kincstárhoz, szintén elektronikus úton, legkésőbb augusztus 15-ig, amelyről a Kincstár későbbiekben újabb tájékoztatót tesz majd közzé.

 

A növényegészségügyi felszámolás támogatását a fertőzés miatt körülhatárolt területen található szőlőültetvény után lehet a Kincstárnál elektronikus úton kérelmezni. Az elvégzett növényvédőszeres védekezést követően elégséges csak kifizetési kérelmet benyújtani augusztus 15-ig. A növényvédelmi hatóság körülhatárolt területről szóló határozatát a fertőzött terület szerint illetékes önkormányzat hirdetményi úton közli és az odatartozó összes szőlőültetvényre vonatkozik.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!