A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Kínával számolni kell 1. rész

Jelentős játékos a borpiacon

2008-08-08 | Tóth Adrienn


Kínával számolni kell 1. rész

A mai napon, azaz 2008. 08. 08-án megkezdődnek a Pekingi Nyári Olimpiai Játékok, ennek tiszteletére ejtünk pár szót az ország borkultúrájáról. Hiszen nemcsak a sportsajtó, de a nemzetközi boros szaksajtó is hangos az ország nevétől. Jelenlegi méretei és várható jövőbeli szerepe okán nemcsak, hogy elmenni nem lehet mellette, de aki nemzetközi szinten nagynak minősül vagy azzá szeretne válni, szinte másra sem gondolhat.


Kezdetnek felvázolunk pár okot azok közül, amiért a borvilág egyre többet foglalkozik Kínával.

1. A kínai a legnagyobb populáció a világon az 1,3 milliárd lakosával.

2. Ebből mintegy 10 millióan nagyon gazdagnak számít, de megyünk még tovább is. Jelenleg 310 000 (amerikai dollárban mért) milliomos, és 106 (ugyancsak ebben a pénznemben számított) milliárdos él az országban. Talán nekik köszönhető, hogy luxustermék vonalon az egyik legjelentősebbnek Kína, a Louis Vuitton márkának például első számú piaca.

3. Mind az import, mind a helyi borok iránt olyan igényeket támaszt a lakosság, amelyekre korábban még csak gondolni sem mert senki.

4. Ezzel egybevág az, hogy Kínát és Oroszországot tartják a következő öt év legdinamikusabban fejlődő országainak, ha az abszolút elfogyasztott bor mennyiségét nézzük.

A rövid ízelítő után vágjunk rögtön a közepébe. A kedvcsináló hír után persze részletesen kitérünk még a korábban ígértekre.

Kínai borbefektetés

Borokra épülő befektetési alapok egy ideje a világ más részein is működnek, de ma már elérhetőek a kínaiak számára is. Azonban amíg a nyugati világban Bordeaux vidékének és Rhone-völgyének legnevesebb boraira épülnek, addig esetünkben eltekinthetünk a megszokott nagy nevektől, ugyanis a világnak ebben a csücskében főleg a helyi pincészetek kerültek befektetési alap szempontjából a főszerepbe.

2008. nyarán Kína két legnagyobb bankja külön-külön ilyen befektetési alapokat hozott létre, mintegy 100 millió jüan (a cikk írásakor 2, 215 milliárd forint) értékben. Mindkét esetben a tengerparton fekvő Shandong vidékének borai jelentik a bázist, amelyeket Bordeaux top boraihoz hasonlóan, „en primeur” módon, azaz még forgalomba hozataluk előtt értékesítenek.

Ezzel a húzással a kínai bankárok két, jelenleg fontos helyi trendet is kiszolgálnak. Az első a minőségi borok iránti fokozódó érdeklődés, a másik pedig, lehetőség biztosítása az országban alapított kiemelkedően ambiciózus borászatok számára, melyek a világ élvonalába akarnak kerülni.Az alkohol és Kína

Tudni kell, hogy a bor csak egy csöpp szeletnek számít az alkoholtartalmú italok piacán. A sör és a különböző helyi párlatok jelentik az igazi mennyiséget, annyira, hogy Kína a világ legnagyobb sörfogyasztója. Ez egyrészt az ital több ezer éves helyi történelmének köszönhető, másrészt pedig annak, hogy olcsó, körülbelül tízszer annyira, mint a bor.

E mellett a whisky és az egyéb külföldi párlatok népszerűsége is sokat javult az utóbbi időben. Az ország például egy nagyon-nagyon fontos piac a Chivas Regal számára.

A kínai borkészítésről

Bár a lakosság nagy része még mindig a külföldiekre gondol, ha borról esik szó, érdemes tudni, hogy a borkészítés Kínában azért nem ma kezdődött. A Dragon Seal nevű pincészet, bár kisebb volumenben, de régóta készít elismerten jó minőségű borokat. A Zhang Yu és a Great Wall két másik kínai bormárka, amelyek közül az első már 110 éve működik. E mellett vannak kínai-francia közös vállalkozások is, mint például a Dynasty. Ez utóbbi három cég teszi ki egyébként a helyi borkészítés 70%-át.

Az országban tavaly több mint 700 millió palack bort állítottak elő, és a statisztikák szerint várhatóan 2009-re megelőzik Ausztráliát.

Jelenleg 400 pincészet működik Kínában, amelynek körülbelül a negyede foglalkozik minőségi borok készítésével. A közel jövőben ez a szám várhatóan a tízszeresére fog emelkedni. És miért ne történne így? Egy ilyen óriási országban mindig találnak majd olyan újabb földterületeket, amelyek talaja és klímája kitűnően alkalmas a magas minőség előállítására.A legtöbb szőlőföld vagy az állam, vagy különböző szövetkezetek birtokában áll, amelyeket azonban apró, általánosan félhektárnyi területekre darabolva művelnek.

Shandong, Beijing városától dél-keletre fekvő területe a leglényegesebb a bortermelés vonatkozásában. Ez a táj körülbelül egy magasságban fekszik Kaliforniával, és itt találhatók a szőlészetre jelenleg legalkalmasabbnak tartott területek.

E mellett az északnyugaton fekvő Xinjiang tartomány is fontos, ahol azonban a gyakran nagyon kemény telek komoly gondot jelenthetnek.

Amíg egy átlagos kínai bor körülbelül 35 jüanért (a cikk írásakor 780 forint) kel el, addig a nemesebb palackokért akár 400 jüant (8 860 forint) is elkérhetnek. Összehasonlításképpen az import borok a piac alacsonyabb kategóriájában 100 jüannal (2 215 forint) indítanak, eljutva akár több ezer jüanig. És bár érezhető a különbség, helyi szakértők azt mondják, hogy az azonos kategóriába tartozó borok közötti árszakadék folyamatosan csökken a helyi erők javára.

Sőt összességében az is elmondható, hogy ez utóbbiak egyre népszerűbbek, köszönhetően az óriási költségvetéssel készített reklámkampányoknak. Persze más országok is, különösen a franciák, próbálnak lépéseket tenni a piac meghódítására, de messze nem képesek erre olyan mértékben, mint a kínaiak.

Ha a kínai borászatról beszélnek nekünk, talán csak könnyelműen intünk, hiszen szinte tegnap kezdtek az egészhez. Azonban érdemes meghallgatni egy, az országban dolgozó skót kereskedő véleményét, amely szerint, ha valami felkelti a kínaiak érdeklődését, senki sem tagadhatja, abban nagyon jók, hogy szisztematikusan dolgozva lemásolják azt.Hosszú távon persze egy idő után nem lesz elég, hogy elkészítik a legjobb európai borok imitációját, találniuk kell valamit, ami egyedivé teheti őket, akár az argentinokat a malbec.

És mi a helyzet az általános felmelegedéssel?

Amennyiben valóban létezik ez a jelenség, úgy abból a kínai bortermelés úgy tűnik, profitálni fog. Dr. Richard Smart tudós véleménye szerint a következő 30 évben várhatóan ez az ország fog a legjobban alkalmazkodni az új körülményekhez.

Már most sem áll rosszul, hiszen nyolcadik a világ szőlőtermesztő rangsorában (bár ebből a mennyiségből nem lesz mind bor). A jelenleg használt területeken mégsem mindenhol ideálisak a feltételek, hiszen a part mentén túlságosan nedves az időjárás, befelé pedig túl száraz. A szakértő a nagy lehetőségeket az északibb területek „meghódításában” látja.

A cikket holnap folytatjuk.

Köszönjük a képeket Schadler Zsófinak.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!