A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Kiterjedt borászati ellenőrzések indultak Olaszországban

300 ezer hektoliter bort már lefoglaltak

2019-02-11 | Dohány Attila


Kiterjedt borászati ellenőrzések indultak Olaszországban

Az olasz csalás-megelőzési felügyelet a helyi hatóságokkal karöltve hat borrégiót érintő átfogó minőségellenőrzési vizsgálatot indított, melynek célja az eredetvédelmi szabályok betartásának ellenőrzése.


 

Címlapfotó: winenews.it

 

A január végén indult ellenőrzés legalább ötven, a borágazathoz kötődő szervezet tevékenységét vizsgálja, melyek között borászatok, palackozóüzemek és szállítmányozó cégek is szerepelnek - számolt be róla a minap a winenews.itA vizsgálat során lefoglaltak 300 ezer hektoliter kétes eredetű szőlőből készült bort, ennek vizsgálata még folyamatban van. A gyanú szerint néhány borászat az eredetvédelmi szabályokat megszegve gyengébb minőségű szőlőből készült, nagy mennyiségű bort értékesített a megengedettnél magasabb minősítési kategóriában.

 

 

A nyomozást végző hatóság szerint az olasz minőségi borok iránti növekvő kereslet, az utóbbi évek szélsőséges időjárása, valamint a csúcskategóriás borokat készítő borvidékeken tapasztalható szőlőhiány következménye a szigorú eredetvédelmi előírások megszegése. A szabálytalanul minősített borokat rendszerint exportálják, míg az eredeti, a minőségi besorolásnak megfelelő termékeket az olasz piacon értékesítik. Az ellenőrző hatóságok az olasz szervezett bűnözés esetleges érintettségét is vizsgálják, a hamisított élelmiszeripari termékek exportja becslések szerint 18 milliárd dollárra rúg évente.

 

A vizsgálatban érintett cégek nevei egyelőre még nem nyilvánosak, csak azok a tartományok, ahol a nyomozások jelenleg is zajlanak: Pordenone, Udine, Treviso, Velence, Padova, Reggio Emilia, Modena, Ravenna, Firenze, Livorno, Nápoly, Bari és Foggia.

 

Az olasz borpiacon nem ez lenne az első borhamisítási eset. 2013 októberében egy olasz család tagjait tartóztatták le, mivel 400 palack olcsó asztali bort értékesített a világ legdrágább borának, a Romanée-Continak a hamis címkéjével, kétmillió dolláros kárt okozva a gyanútlan vásárlóknak. 2014-ben pedig harmincezer palack Brunello di Montalcino-t, Chianti Classico-t és Sagrantino di Montefalco-t foglalt le az olasz rendőrség, miután kiderült, hogy a hamis címkékkel ellátott palackokba olcsó, gyenge minőségű bort töltöttek.

 

Ráadásul Olaszországon kívül is virágzik az iparág. Tavaly számoltunk be róla, hogy már Új-Zéland ikonikus borát is elérte a hamisítási láz, de írtunk egy francia-spanyol koprodukciós rozé botrányról és több visszás bordeaux-i ügy napvilágra kerüléséről is.

 

A hatóságok tájékoztatása szerint a hamisított borok az egészségre nem ártalmasak és nem is feltétlenül rosszak, viszont korántsem teljesítik a címkén feltüntetett minőségi elvárásokat. Ebből adódóan a kevésbé szakavatott fogyasztó talán meg sem tudja különböztetni a hamisított tételeket az eredetitől, hacsak nem rendelkezik kifinomult ízérzékelési képességgel.

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!