A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Könyv jelent meg a pezsgőről

Niszkács Miklós válaszolt

2014-12-29 | Tóth Adrienn


Könyv jelent meg a pezsgőről

A szilveszterre való ráhangolódást segítheti, ha az év utolsó napjaiban egy pohár pezsgővel a kezünkben pezsgőkről szóló könyvet olvasunk. Niszkács Miklós kötete, miután végigköveti az egyes pezsgőkészítési metódusokat, megismertet a jelenlegi hazai pezsgőkészítőkkel. Az olyan klasszikus nevek, mint a Törley, a Garamvári és a Szentesi mellett feltűnik többek között Demeter Zoltán, a Kreinbacher Birtok és a Kertész Pincészet is. A könyvről és a pezsgőkről a szerzőt kérdeztük.


Változott a pezsgő pozíciója fogyasztói szempontból az elmúlt két évtized alatt?

 

Érdekes módon egy tízéves emelkedés után valamelyest csökkent a hazai pezsgőfogyasztás, miközben az export dinamikusan emelkedett. Ennek oka lehet, hogy egyre több pince hozott forgalomba szénsavval dúsított könnyű nyári borokat – „proseccókat”. Ugyanakkor változatlan az édes pezsgők piacvezető szerepe.

 

Milyen személyes kapcsolatot ápolsz a pezsgők világával? Miben különbözik ez az ital számodra a boroktól?

 

A pezsgő kóstolása, szeretete számomra hasonlít a szivar vagy a whiskey szeretetéhez: bizonyos szempontból meg kell érni hozzá. Az ifjúság édes mámorában a pezsgőnek, különösen más italokkal keverve „gyorsító” hatása van, ezért kedvelik vagy éppen nem a pezsgőt.

 

A kapcsolat – mint mindenkinél a korosztályomban – a HEX-szel (kékcímkés Hungária Extra Dry), illetve a Szovjetszkoje Igrisztojéval kezdődött, majd a személyes champagne-i látogatáson túl, elsősorban Garamvári Vencel pezsgőinek szeretetével folytatódott, és mára már egyre gazdagabb a hazai kínálat bővülésének köszönhetően.

 

Túl azon a nézeten, hogy a pezsgő az ünnepek itala – de meghagyva bizonyos fokig ez a statust – mára a mindennapok italává is vált izgalmas ízeivel, buborékjával; pezsgő érzésért már nem kell fröccsöt inni.

 

Miben különbözik ez a kötet más boros könyvektől? Kinek szól?

 

Ha egyszerűen akarnék válaszolni, akkor azt mondanám, hogy ez a pezsgőről szól. Tévhit, hogy akárki tud pezsgőt készíteni. Ez egy külön műfaj, egész más szőlőmunkát, szüretet igényel, és komoly technológiára is szükség van az igazi methode traditionelle pezsgő elkészítéséhez. 

 

A Pezsgő című könyvem először tíz éve jelent meg, és azóta sem készült hasonló mű, itt volt az ideje a hazai pezsgőgyártás fejlődésével egy újabbat írni, naprakész információkkal. A könyv tájékoztat, ajánl, és a pezsgő szeretetét igyekszik közvetíteni.

 

Mindazoknak szól, akiket érdekel a champagne-i és a magyar pezsgőgyártás története, és akik kíváncsiak arra, hogy ma milyen hazai pezsgők kaphatóak.

 

 

Melyek a kedvenc hazai és külföldi pezsgőid?

 

Túl nagy a választék, de hogy egyet-egyet kiemeljek, a franciák közül azért az évjáratos pezsgők az igazi kedvencek, a hazaiak csoportjában pedig egyre inkább azok, melyek alapborában furmint is van, vagy csak furmintalapú a bor.

 

Milyen szerepkörre tehet szert hosszú távon a pezsgő egy olyan bortermelő országban, mint a mienk?

 

Elsősorban választékbővítés szempontjából fontos, mert ne feledjük: nem minden szőlőből készült alapborból lehet jó pezsgőt készíteni. Személyesen azt remélem, leveti az „ünnepi ital” elnevezést, és a mindennapok italává válik.

 

Adnál néhány tippet, hogy milyen fogásokhoz érdemes pezsgőt párosítani?

 

A könyv is tartalmaz néhány elismert séftől recepteket, de a legklasszikusabb ugye a kaviár. Savassága révén mindig jól párosítható hasonló ízjegyeket mutató ételekhez, például halakhoz vagy káposztás ételekhez. Az édes pezsgők pedig a desszertekhez illenek, nem elsősorban a csokoládét tartalmazókhoz. Fontos, hogy gyakorlatilag egy menüsort végig lehet kísérni pezsgővel – összekóstolni, párosítani érdekes kaland! Végül egy jó tanács: pezsgőt reggel tízig ágyban, utána bárhol, bármikor, bárkivel!

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!