A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Kulcskérdés az éttermi borfogyasztás

Rövid borhírek Tokajból

2009-10-27 | Tóth Adrienn


Az ősz folyamán többet beszélünk a borról, így logikusnak tűnik, hogy ebben az időszakban induljanak el olyan kezdeményezések, amelyek célja a borfogyasztás népszerűsítése. Demeter Zoltán tokaji borász elképzelése mellett hírösszefoglalónkban bemutatjuk a Tokajicum új főborászát, Fogl Jánost, valamint egy füzetet, amely szintén a boros főszezonban látott napvilágot, és a Tokaji borvidéket mutatja be az ide utazó borturistáknak.


Egy pohár jó bor

Demeter Zoltán tokaji borász mozgalmat indított az éttermek borkínálatának bevételére. A végső cél persze a vendégek megnyerése a minőségi borfogyasztásra. A borász a Vinoportnak elmondta, tapasztalata szerint az éttermi borfogyasztás egyik komoly gátja, hogy az igazán jó minőségű, magukat megszerettetni képes borok nem kaphatók pohárra kimérve. E helyett ez a kategória sok esetben inkább gyengébb minőségű borokat vonultat fel.

A jelenség azért kedvezőtlen, mert az éttermek egyébként remek lehetőséget kínálnának a minőségi borkultúra terjesztésére. A probléma megoldását Zoltán abban látná, ha a pincészetek portfóliójuk kialakításakor gondoskodnának arról, hogy abban szerepeljen egy-két olyan magas minőségű, de kedvező árú tétel, amelyet az éttermek beilleszthetnek poharas borkínálatukba. A kezdeményezéshez már több pincészet és étterem is csatlakozott, például az etyeki Rókusfalvy Fogadó.

Külön érdekesség, hogy a közelmúltban egy másik borász is hasonló szándékáról nyilatkozott, a neszmélyi Szöllősi Mihály azonban inkább a folyóborok éttermi felfuttatásában gondolkodik.

Új borásza van a Tokajicumnak

A Tokajicum új borászt köszönthet a pincészet élén. Fogl János az egyetemi borász diploma megszerzését követően Olaszországba utazott, hogy nemzetközi fronton is bővítse szakmai ismereteit. Gál Tibor irányításával a Bolgheriben található Ornellaia pincészetnél dolgozott.

Ezt követően több hazai borvidéken kamatoztatta tovább képességeit, így került Villányba, a Balaton-felvidékre, Somlóra, emellett pedig nem hagyott fel külföldi szakmai útjaival sem, ellátogatott Franciaországba, Olaszországba, Portugáliába, Németországba, Ausztriába és Spanyolországba. Ez utóbbi országban a Vega Sicilia és a Bodegas Alion pincészetnél dolgozott is.

Tokajban még pályafutása elején borászkodott, három évet töltött az Oremus pincészetnél, a 2009-es szürettel azonban újra visszatért a borvidékre, hogy átvegye a Tokajicum irányítását.

A Tokaji borvidékről szól

A Grabowski Kiadó Kft. gondozásában megjelent a Tokaji borvidék című füzet, amely az újonnan induló Magyar Borvidékek sorozat első darabja. A sorozat célja, hogy betekintést nyújtson az adott vidékre utazónak a régió falvainak, városainak, látványosságainak és kicsit sem utolsó sorban a pincészeteinek világába.

\"\"

Az utóbbiak ismerete előtt azonban bemutatásra kerül a borvidék is, körbejárva a hegyet, dombot, feltérképezve a talajadottságokat, éghajlatviszonyokat, de szó esik a szinte minden esetben izgalmas történelmi háttérről, tisztázásra kerülnek olyan fogalmak, amik nélkül nehéz megérteni e vidék embereit, foglalkozásukat.

A kötet második felében maguk a pincészetek mutatkoznak be, továbbá rövid portrékon keresztül megismerhetjük vezetőiket. A jelenlegi füzetből tizenegy borászhoz kerülhetünk közelebb, így például megtudhatjuk, hogyan őrzi a családi pincészet értékeit a Bott Pincészet lelke, Bodó Judit, mi jellemzi Demeter Zoltán munkáját, miért is számít e vidéken újítónak Szepsy István…

A kötet megvásárolható minden nagyobb újságárusnál és könyvesboltban!

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 



Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!