A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Légli Ottó lett a hegyközségek fő-főborásza

Tisztújítás a HNT-nél

2015-12-09 | Vinoport


Légli Ottó lett a hegyközségek fő-főborásza

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) 2015. december 8-án új elnököt választott Légli Ottó személyében. A tisztújítással párhuzamosan az alapszabályt is módosították, hogy a jövőben "minél hatékonyabb testületi vezetés, demokratikus döntéshozatal, következetes végrehajtás, valamint átláthatóság legyen jellemző a szervezet munkájára".


(Nyitókép: mob.hu)

 

A decembertől elnöki tisztséget betöltő Légli Ottó több mint huszonöt éve alapított pincészetet, azóta komoly szerepet vállal a Balaton déli partján fekvő termőterületek elismertségének növelésében. Olaszrizling, chardonnay és rajnai rizling szőlőfajtákból készített dűlőszelektált fehérborai régóta stabil pontjai a hazai borkínálat felső szegmensének, írja a HNT sajtóközleménye. A borász szakmai munkáját 2010-ben egyszerre ismerték el a Borászok Borásza és az Év Bortermelője címekkel.

 

Légli Ottó elnökké választását megelőzően 2013 októbere óta tagja az elnökségnek, munkája elsősorban a támogatási rendszert érintő kérdésekre fókuszált. Szerkesztőségünk korábban úgy értesült, hogy  Tornai Tamás egy hónappal ezelőtti lemondása után kezdetben senki sem akarta vállalni az elnöki tisztséget. Az aktuális közlemény szerintLégli Ottó kinevezését egységesen támogatta a HNT tagsága.

Légli Ottó lett a hegyközségek fő-főborásza

Tisztújítás

A tisztújítás keretében a közgyűlés új elnökségi tagot is választott Dr. Nyilas János személyében. A szőlész 1995 óta irányítja 220 hektáros mátrai birtokát, és már korábban is részt vett a HNT munkájában: a Mátrai borvidéket képviselte szőlészeti küldöttként.

 

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkári posztját 2016. január 1-jétől dr. Brazsil Dávid tölti be. A Brazsil család generációk óta foglalkozik borászattal a Balaton-felvidéken, dr. Brazsil Dávid Franciaországban végezte szakmai tanulmányait, majd miután a Hegyközségek Nemzeti Tanácsánál dolgozott, Brüsszelben képviselte a hazai borászat érdekeit.

 

 

A HNT a szőlő-bor ágazat legnagyobb, mintegy 60 ezer gazdálkodót, vállalkozót tömörítő, kiemelt fontosságú szakmai szervezete, melynek szerepe megkerülhetetlen a kormányzati agrárpolitika és a szőlész-borász társadalom tagjai számára. Épp ezért a szervezet fontosnak tartja, hogy erősítse kapcsolatát az ágazat egyéb szervezeteivel, valamint nyitott, konstruktív, kezdeményező szakmai együttműködést ígér a kormányzati szerveknek. Kiemelt partneri szerepet szán a Földművelésügyi Minisztériumnak és a Miniszterelnöki Hivatalnak.

 

A HNT várhatóan néhány hónapon belül kialakítja az ágazat középtávú stratégiai tervét, amelyet az agrárkormányzattal egyeztetve véglegesít majd.

Mit csinált idén a HNT?

A számos és folyamatos belső viszály és a kisebb-nagyobb botrányok ellenére a sajtóközlemény alapján produktívnak tűnik a szervezet. Azt írják, a HNT aktívan kapcsolódott be idén a magyar borok nemzetközi népszerűsítésébe. Kóstolózónát működtetett a düsseldorfi Proweinon, a London Wine Fairen, az OMÉK-on, a krakkói Enoexpón és a sanghaji Proweinon. Ezekben a kóstolózónákban a HNT által szervezett Magyar Bormustra díjnyertes borait és a Borkiválóságok borait kóstoltatták. A HNT egyebek mellett a fent említett díjazott borok külföldi borversenyeken történő részvételét is támogatta. 

 

A marketingen túl a borászokat is segítette a szervezet: hogy csökkenjenek adminisztrációs terheik, elkezdődött egy informatikai rendszer kialakítása, amely lehetővé teszi majd a tagok online ügyintézését. Ezen kívül az új jövedéki törvény kialakításában is jelentős szerepet vállalt a Tanács. 

 

Nagy siker volt, hogy az EKÁER bevezetése kapcsán a HNT alapos oktatási anyagot tudott biztosítani a tagok részére, illetve elérte, hogy a szőlő kikerüljön a kockázatos termékek köréből. A szüret közeledtével a HNT igyekezett tárgyalásokat kezdeményezni a termelők és a felvásárlók között, illetve olyan centrumárat dolgozott ki, amellyel a piaci folyamatokat kívánta strukturálni, és olyan árat meghatározni, amely előnyös mindkét félnek. Hatékonyan reagált a HNT az olasz borbotrányra is, hiszen az FM-mel és a NÉBIH-hel együttműködve azonnal zároltatta a gyanús tételeket, és felvette a kapcsolatot az olasz hatóságokkal, írták.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!