A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Lencsefőzelék libakolbásszal

Melegkonyhát nyitott a Divino Gozsdu

2013-12-27 | Tóth Adrienn


Lencsefőzelék libakolbásszal

A Divino mára fogalommá vált a hazai boros közéletben. Ez a Budapesten első ízben a Bazilika mellett, majd később a Gozsdu udvarban megnyitott borbár azért különleges, mert sok olyan fiatal kezdett el falai között bort fogyasztani, akik korábban koktélokat vagy éppen sört szürcsöltek. Mindebben a fiatalos megközelítésben jelentős szerepe van a Junibornak, a fiatal borászokat tömörítő egyesületnek, amely a borbárok kínálatát biztosítja. A most melegkonyhával bővülő Divino Gozsduról Hernyák Tomit, a hely házigazdáját kérdeztük.


Amikor két és fél évvel ezelőtt megnyitott a Divino, senki nem számított ilyen elsöprő sikerre, sem a befektetői csapat, sem mi, a juniborosok. Bár voltak előttünk olyan színvonalas példák, mint a Drop Shop, az évi 100 000 palackos értékesítési volumen meghaladta előzetes elképzeléseinket.

Mit gondolsz, minek köszönhető mindez?

A Divino Bazilika egy új, a korábbiaktól eltérő hangulatot képviselt, inkább egy közösségi helyként vonult be a köztudatba, mint pusztán a borkóstolás színtereként. A Junibor a kezdetek óta egyetértett ezzel a koncepcióval, hiszen nekünk kiemelt célunk a fiatalok megismertetése a minőségi borkultúrával. Mára teljesen egyértelmű, hogy ehhez a Divino az egyik legjobb eszköz.

Mikor merült fel a Divino Gozsdu ötlete?

Az első borbár nyitása után két évvel jött szóba a lehetőség egy újabb egység megnyitására. Szerencsés volt, hogy erre mind a Divino Bazilika tulajdonosai, mind az új befektetők egy időben voltak nyitottak.

A koncepció a második Divinóban is változatlan, kizárólag a Junibor – immár huszonkilenc főre bővült – tagságának borait tartjuk, borkínálatunkat így csak magyar borok építik fel. Sikerünkhöz valószínűleg hozzájárul az a versenyelőny, hogy mivel közvetlenül a borászoktól vásárolunk, kereskedő közbeiktatása nélkül, így a legjobb áron tudjuk kínálni a borokat. A miénk egy szűrt, minőségi választék, amely lehetővé teszi, hogy mindent tételt, még a legmagasabb kategóriájúakat is, a palack mellett pohárra is meg lehessen vásárolni.

Lencsefőzelék libakolbásszal

Számomra különösen fontos a koncepció azon aspektusa, hogy amellett, hogy működésünk a fiatal borászgenerációt támogatja, a fogyasztóknak úgy közvetíti a magyar bor értékeit és jelentőségét, hogy az mentes legyen minden megszokott közhelytől.

Ha ilyen erős a márka, milyen jövőkép áll előttetek?

Nem tervezzük, hogy itt megállunk. A most működő két Divinót valószínűleg újak követik majd. Már 2014-re várható a vidéki bővülés, sőt később akár egy külföldi egység megnyitása is elképzelhető. Az állandó helyszínen való nyitva tartás mellett pedig jövőre is folytatjuk mozgó konténereinkkel a fesztiválok közönségének kiszolgálását.

A Divino történet általános áttekintése után térjünk rá kicsit részletesebben a Gozsdu udvarban található üzletre. Mit jelent számodra a házigazdájának lenni?

Ahogy az első Divinóban a vendégek Miklós Csabi vendégszeretetét élvezhetik, úgy evidens volt, hogy itt is egy juniboros borászt kérnek fel a házigazdai teendők ellátására. Örülök annak, hogy én tölthetem be ezt a pozíciót, hiszen bár otthon a birtokon is sok vendéget fogadtam, ez teljesen más élményt jelent az embertömeg szempontjából is, és különbözik a helyszín pulzálása, ritmusa.

Úgy gondolom, hogy csak akkor tudom sikeresen betölteni ezt a pozíciót, ha látszik rajtam, hogy élvezem, ha nem csak munkaként élem meg azt, amit itt teszek. Ez azonban nem jelent nehézséget, és ebben sokat segít, hogy nem ismeretlen, a világ másik részéről érkező borokat ajánlok a vendégeknek, hanem a barátaim által készített tételeket. Úgy gondolom, mára bátran nevezhetem így őket, hiszen immár öt éve működünk együtt.

Lencsefőzelék libakolbásszal

Munka persze szinte korlátlan mennyiségben akad, amikor egy új helyet kell bevezetni a köztudatba. A feladatom nem csak abból áll, hogy esténként koccintok a vendégekkel, felelős vagyok a pultosok szakmai képzéséért, a kommunikációért, a többi borásszal való kapcsolattartásért.

Mennyiben segíti a már korábban megnyitott üzlet a ti munkátokat?

Az, hogy a Divino Bazilika sikeresen működik, ad számunka egy biztonságérzetet, de nem jelent feltétlen garanciát. A Divino Gozsdut nekünk magunknak kell megtölteni tartalommal, hiszen kicsit más a közönség, és nagyon más a környezet. Ha valaki belép, ezt a belső terek kialakításában is érzékelheti. Színesebb, lazább ez a helyszín, ami valahol megjeleníti azt a különbséget, amely a VII. és az V. kerület között van.

November végén mutattátok be az üzlet melegkonyháját. Miért bővítettetek ilyen hamar a kezdeti, csak hidegkonyhás tervhez képest, és milyen elképzelések mentén alakult ki a menü?

A Bazilikához képest nálunk több az ülőhely, így viszonylag hamar felmerült az igény a vendégek részéről, hogy nemcsak a borokat kísérő falatokat szeretnének, hanem komplett vacsorát is. Ezért a nyitás után valóban elég hamar kellett teljesen újraterveznünk a konyhánkat.

Olyan menüt szerettem volna, amely egy lapra ráfér, mert külföldi, leginkább francia utazásaim során is azt tapasztaltam, hogy egyrészt a vendégeknek is könnyebb így a választás, másrészt a konyha is megbízhatóbban hozhatja a frissességet, a gyors kiszolgálást és az állandó minőséget.

Lencsefőzelék libakolbásszal

Az étlapunk szezonális: évszakonként az aktuális alapanyagoknak megfelelően változik. A téli kínálatban például kiemelt helyet kap a kacsa, a cékla, a sütőtök és a lencse.

Említenél néhány konkrét fogást borkísérettel?

Az egyik kedvencem a lencsefőzelék libakolbásszal, amely esetében az ízgazdag lencse mellé jól esik egy minerális fehérbor, például a Homola Olaszrizling. Szilveszteri aktualitás az étellel kapcsolatban, hogy az év utolsó éjszakájára szervezett bulinkon éjfél után mindenkit meglepünk egy kis kóstolóval belőle.

Ahogy említettem, a kacsa kiemelt szerepet kap a decemberi étlapunkon. A konfitált kacsacombhoz, amelyet ánizsos, aszalt szilvás lilakáposztával és burgonyafánkkal tálalunk, legszívesebben pinot-t ajánlok, akár a sajátunkat Etyekről.

Végül következzen egy desszert, egy sajttorta, amelyet Gál Titi verju-jével ízesítettünk. Ebben az esetben a klasszikus citromtorta receptjén csavartunk egyet, amikor a savanyú ízt, a zöld szőlő kipréselt levéből készített verju-vel pótoltuk. Az ételhez Árvay Angi Édesem nevű sárga muskotályát ajánlom, amely gyümölcsbombaként szépen kerekíti az édesség savanykás zamatait.

A témát vasárnap egy interjúval folytatjuk, amelyben a Divino Gozsdu sajtbeszállítója mutatkozik be.

A képeket Soos Bertalan készítette.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!