A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Lezajlott az év első jelentős hazai borversenye

Rekordszámú nevezés érkezett a Syngentára

2018-03-09 | Vinoport


Lezajlott az év első jelentős hazai borversenye

Rekordszámú 539 nevezés érkezett az ország valamennyi borvidékéről a tizenhetedik alkalommal rendezett Országos Syngenta Borversenyre, amelynek siófoki díjátadóját március 8-án rendezték.


Címlapfotó: Láng Péter

 

Összesen 315 fehér-, 128 vörösbort, 93 rozét, 2 sillert és egy pezsgőt küldtek be a borászatok az idén tizenhetedik alkalommal megrendezett Országos Syngenta Borversenyre.

 

„A gasztronómia és a turisztika folyamatos fejlődésével felértékelődött az igény az egyre magasabb minőséget képviselő borok iránt.  A magyar szőlőtermesztés és borgazdálkodás fejlődése jól lemérhető a tizenhét éve szervezett Országos Syngenta Borversenyen”, hangsúlyozta Vajda Beáta, a Syngenta marketingvezetője.

 

Az elmúlt évről szezonról Varga Zoltán kampánymenedzser kifejtette: növényvédelmi szempontból átlagos év volt a tavalyi, a januári kemény tél, a tavaszi fagyok, később a szárazság és néhány borvidéken a jégverés ellenére. A szőlő a kritikus időszakokat jól tűrte, így kiváló minőséget szüretelhettek a gazdák. Az elmúlt években állandó kihívást jelentő lisztharmat ellen már korán és intenzíven meg kellett kezdeni a védekezéseket. Ezen kívül most már csaknem az összes borvidéken megjelent a szőlő aranyszínű sárgaság betegségét hordozó szőlőkabóca, amely szintén kihívást jelent a szőlőtermelők számára.

 

 

Ezzel együtt jó évnek tűnik a tavalyi, hiszen 316  beküldött 2017-es évjáratú borból 73 arany, 1 nagyarany, 1 pedig a legmagasabb Synvino-díjat kapott. A zsűri egyébként összesen 140 arany-, 290 ezüst-, 87 bronzérmet, valamint 21 oklevél elismerést osztott ki.

 

„Tekintettel arra, hogy a tavaly hordókba került vörösborok pár év múlva fognak beérni, egészen biztos vagyok abban, hogy még sokat fogunk hallani ennek a kitűnő évjáratnak az eredményeiről. Az idei verseny sokszínűségét mutatja, hogy fehérborok kategóriájában a kiemelkedő aszúk, sauvignon blanc-ok, furmintok, chardonnay-ék mellett olyan különleges fajták is előkelő helyen végeztek, mint a zöldveltelini, a királyleányka, a zenit, a rizlingszilváni, valamint a tramini” - értékelt, dr. Janky Ferenc, a Budapesti Corvinus Egyetem Borászati Tanszékének nyugalmazott docense, a borverseny elnöke.

 

A siófoki díjátadón ebben évben a legmagasabb pontszámot kapott borokat a zsűri SynVino-díjjal jutalmazta.

 

SynVino-díj

 

Schieber Pincészet - Solutio Perfecta CS cabarnet sauvignon 2011 (Szekszárd)

Tokajicum Borház - Tokaji Aszú 6 puttonyos 2013 (Tokaj)

Tomolik Kertészeti és Pincészeti Kft. - Tolnai Cabernet Rozé 2017 (Tolna)

Varga Pincészet - Aranymetszés Badacsonyi Szürkebarát 2016 (Badacsony)

 

 

Nagyarany

 

Csubák Testvérek Szőlőbirtok és Pincészet - Tokaji "Erika" Cuvée késői szüret 2015 (Tokaj)

Fitomark 94 Kft. - Tokaji 5 puttonyos Aszú 2007 (Tokaj)

Royal Tokaji Borászati Zrt. - 2013 5 puttonyos aszú 2013 (Tokaj)

Oremus Szőlőbirtok és Pincészet Kft. - Oremus Tokaji 5 puttonyos Aszú 2009 (Tokaj)

Tomolik Kertészeti és Pincészeti Kft. - Tolnai Sauvignon Blanc 2017 (Tolna)

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!