A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Losonci és Benedek

Előzetes a Tőkések és Barátaik 2012 - Mátra Underground kóstolóról

2012-05-30 | Tóth Adrienn


A Tőkések - Mátrai Kézműves Borászkör két saját kóstolót szervez évente. Míg az őszi-téli időszakban csak a három borász mutatja be borait, addig a tavaszi-nyári kóstolóra hozzájuk hasonló gondolkodású vendégeket hívnak saját borvidékükről. A június 14-i, Budapesten megrendezésre kerülő esemény a Mátra Underground nevet kapta, amelynek már borértelemben is legalább két oka van: egyrészt a borokban megjelenő ásványosság, amely a talajból ered, másrészt maguk a pincék, amelyek szintén a föld alatt húzódnak.


A kóstolóhoz való kedvcsinálásként múlt héten Szecskő Tamást és Csernyik Istvánt kérdeztük, most pedig Losonci Bálintra és Benedek Péterre kerül sor.

Losonci Bálint

A kóstolón bemutatásra kerülő borok közül először a 2011-es Zöldveltelinit emelném ki, amely minden ízében újdonság, most debütál a bor, eddig nem mutattam be nagyobb nyilvánosság előtt, így izgatottan várom a fogadtatást.

Az osztrák Wachau a kedvenc külföldi borvidékem, az innen származó zöld veltelinik természetesen fontos támpontként szolgáltak számomra. Persze a történetnek hazai előzménye is van, Szecskő Tamás veltelinijeinek formájában. További érdekesség, hogy ugyanabból a dűlőből származik a mi borunk is, mint Tamásé, mégpedig a Csákberekből.

Ennek a Gyöngyöspatától délre eső területnek a faluhoz tartozó többi dűlőhöz képest relatív hűvösebb a klímája, pont ezért tartom alkalmasnak a korábbi érésű fehérszőlő-fajtákhoz. A 2011-es Zöldveltelini egy forró évjárat gyümölcse, úgy gondolom, mégis harmóniával bír, hiszen jelentős alkoholtartalmát egy szintén magas beltartalmi érték és a savak hozzák egyensúlyba. A borból összesen 650 palack készült.

A 2011-es évjáratú, magyar frankosból és kékfrankosból álló Nyitnikék azért egyedi, mert tulajdonképpen egy átmenet a siller és a vörösbor között. Egy hét áztatás után préseltem ki, akkor, amikor még javában zajlott a fermentáció. Az erjedés 2/3-a így úgy ment végbe, ahogy az a fehérboroknál megszokott, ennek az eredménye pedig egy tanninban szegényebb, de teltsége ellenére gyümölcsösebb, frissebb vörösbor.

Benedek Péter

A Nagy Cuvée-t 2010-ben készítettem el először, a korábban dűlőszelektált tételekből ugyanis az évjárat sajátosságai miatt olyan kis mennyiséget szüreteltünk, hogy azokat nem lett volna értelme önállóan letölteni. A chardonnay-ből, sauvignon blanc-ból és hárslevelűből álló házasítás utóbbi komponense azért érdekes, mert ebben az évjáratban gyakorlatilag az össze fürtje beaszúsodott, ami egyáltalán nem számít megszokottnak nálunk.

Ehhez a botritizálódott hárslevelűhöz került egészséges chardonnay és sauvignon blanc. A szőlőket egyszerre szedtük, és együtt is dolgoztuk fel, az aszúszemeket sem válogattuk ki. 24 órás, hosszú áztatást alkalmaztuk annak érdekében, hogy a szőlő komplex aromái a borba is bekerüljenek. A bor fahordóban erjedt és érett. A seprőt eltávolítottuk, mert úgy véltük, hogy az évjárat karakteréhez nem illene az így keletkező vajasság. A Nagy Cuvée hét hónapot töltött hordóban, azután palackos érlelés következett.

A kóstolón ezen kívül két chardonnay-t is bemutatok. Az alap Chardonnay a populárisabb, gyümölcsösebb vonalat képviseli, a hozamkorlátozás után két kilogramm gyümölcs ért meg a tőkéken. Az Epreskertből származó dűlőszelektált Chardonnay-nél ehhez képest a felére vittük le a terhelést, amely így kb. 1 kg volt tőkénként. A borban már megjelenik a termőtáj vulkanikus talaja, hála az immár tizenkét éves ültetvény kiterjedt gyökérszerkezetének. Ez egy kerekebb, gyümölcsösebb bor, a hordóhasználat diszkrét megjelenésével. A Tőkések kóstolója jó alkalmat szolgáltat majd a két stílus azonos évjáratból származó példáinak összehasonlítására.

A kóstolóval kapcsolatos további információkért kattints IDE!

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!