A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Magyar Bormustra: taroltak a villányiak

2016-06-20 | Tóth Zsófia


Magyar Bormustra: taroltak a villányiak

Idén 37. alkalommal rendezte meg a Országos Borversenyt május 24-én és 25-én a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa Budapesten: a siker minden eddigit felülmúlt. Az ünnepélyes díjkiosztóra június 17-én került sor. Mutatjuk, melyek lettek az ország legjobb borai.


Koch Csabának, a szervezőbizottság elnökének közlése szerint 2016-ban összesen 147 pincészet 467 bort nevezett 19 borvidékről, szemben a tavalyi 124 termelő 407 tételével, így a múlt évinél 15 százalékkal több borminta indult a megmérettetésen.

 

"Fontos a fogyasztónak kapaszkodót adni, de remélhetőleg a termelők széles köre is kíváncsi lesz eredményre" – mondta a mustra budapesti sajtótájékoztatóján Légli Ottó, a versenyt rendező Hegyközségek Nemzeti Tanácsának, a HNT-nek elnöke.

 

A bírálóbizottság a legjobb fehér-, vörös-, édes nemes-, rozébor mellett díjjal jutalmazta a legjobb olaszrizling, illatos magyar fehér fajta és kékfrankos borokat is. A beérkező mintákat az 53 fős zsűri 7 bizottságban két napon keresztül értékelte meghatározott bírálati elvek alapján, olyan nemzetközi szakértők bevonásával, mint James Davis Master of Wine.

 

Magyar Bormustra: taroltak a villányiak

Koch Csaba beszél a díjátadón (Fotó: Koltai Piroska, Wine a'More)

 

Munkájukat többek között a Magyar Bormustra két társelnöke, Horkay András, az Országos Borszakértő Bizottság elnöke, és Mészáros Kálmán, a NÉBIH Borászati és Alkoholos Italok Igazgatóságának igazgatója felügyelte. A zsűriben továbbá több külföldi és hazai borkereskedő, bor szakújságíró, borász, sommelier is helyet foglalt, egy csúcs zsűri pedig a különdíjakról döntött.

 

A csúcsborok kiválasztásához a hét zsűri elnökéből álló csúcs zsűri újrakóstolta a 6-6 legmagasabb pontszámot elért fehér-, rozé-, vörös-, valamint természetes édes bort, illetve hungarikum illatos fehér fajtabort, olaszrizlinget és kékfrankost. Az összekóstolással a kategóriák legjobbnak minősített borai a csúcsbor minősítés mellett a borverseny különdíjait is elnyerték.

149 díj talált gazdára

Ebből 3 nagyarany (2 Tokaj, 1 Villány), 90 arany, 56 ezüst. A legjobb fehérbor a badacsonyi Csendes Dűlő Szőlőbirtok 2013-as Kéknyelűje lett, a rozé kategória győztese a Kősziklás Borászat Kft. Neszmélyi Pinot Noir Rozé 2015-ös tétele a Neszmélyi borvidékről, a legjobb vörös a Vinatus Kft. Villányi 2012-es Cabernet Sauvignon bora volt. A legjobb édesbor a Hudácskó Pincészet-Hangavári Borászat 2007-es Tokaji Aszúesszenciája lett. A Gál Szőlőbirtok és Pincészet 2015-ös Gál Cserszegi Fűszerese kapta a Legjobb Hungarikum illatos fehér fajta kategória csúcsbora címet. A legjobb olaszrizling csúcsbor Kis Benedek György 2014-es Mátrai Olaszrizlingje lett.

 

A 2016-os Magyar Bormustrán taroltak a villányiak: összesen 24 érmet szereztek, ebből 1 nagyarany, 19 arany és 4 ezüst. A borvidékek közül kiemelkedően szerepelt Szekszárd is: 18 arany 2 ezüst díjával a dobogó második fokára léphettek fel a tavalyi első helyezéshez képest.

 

 

Eger 11 arany két ezüst érmet gyűjtött be, de nem kell szégyenkeznie az Etyek-Budai borvidéknek sem 8 arany 6 ezüstjével, vagy épp Kunságnak 7 arany 3 ezüstjével. A Neszmélyi borvidék 6 arany 6 ezüst díjat nyert, és nem hagyhatjuk ki a sorból természetesen Tokajt sem 2 nagyarany 6 arany 3 ezüst díjával.

 

A tolcsvai Sajgó pincészet, a Hudácskó Pincészet-Hangavári Borászat és a Bock Borászat egy-egy borát díjazták nagy arannyal a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és a Tesco által nemrég közösen megrendezett Magyar Bormustrán.

 

A legeredményesebb pincészet a Törley Pezsgőpincészet Kft. lett 9 éremmel. Egyenként 5-5 érmet szerzett  a Thummerer Pince, Günzer Tamás Pincészete és a Garamvári Szőlőbirtok.

 

Magyar Bormustra: taroltak a villányiak

Légli Ottó és Bock József (Fotó: Koltai Piroska, Wine a'More)

 

Gazdára találtak a Figula Mihály és a Gál Tibor Emlékdíjak is: a legjobb magyar eredetű száraz fehér bor díjat Borbély Családi Pincészet 2013-as Bács hegy Balatoni Olaszrizlingjével nyerte el, míg a legjobb bikavér bor a Fritz Borház 2012-es tétele lett. A szekszárdi pincészet egyébként Kékfrankos Prémium 2012-es borával a legjobb kékfrankos díjat is bezsebelhette.

 

A Tesco-Global Áruházak Zrt. különdíjat adott ki a Best Buy kategóriában indult borok közül a három legmagasabb pontszámot elért fehér-, rozé- és vörösbor részére, melyek között találunk Koch Cabernet Sauvignon Classicus-t, Frittmann Generosát és IKON rozét. A kategória feltétele a minimum 5000 palacknyi elérhető mennyiség (raktárkészlet), és az 1800 Ft alatti kiskereskedelmi (bruttó polci) ár volt.

Mértékkel

A szervezők az idei Magyar Bormustrára igen változatos programmal is készültek. A borverseny előestéjén a HNT csatlakozási szerződést írt alá a Wine in Moderation nevű, brüsszeli székhelyű nemzetközi szervezettel, melynek célja, hogy itthon is felhívják a figyelmet a kulturált borfogyasztásra, egészséges életmódra. A kezdeményezéshez számos hazai szakmai szervezet csatlakozott: a Magyar Borakadémia, a Pannon Bormíves Céh, a Pannónia Női Borrend és a Vindependent.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!