Még hatékonyabban segítik a tokaji borászokat
Tarcal Kutató
2016-12-19 | VinoportEddig is boldogan segített, januártól azonban intézményesített formában ad tanácsokat a Tokaji Borvidéki Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet.
2017. január 1-től intézetünkben az eddigieknél szervezettebb formában folytatjuk a tanácsadást a szőlő- és bortermelőknek; az eddigiekben is rendszeresen jöttek be termelők az intézetbe különböző kérdéseikkel, de a jövőben a tanácsadást intézményesíteni kívánjuk - írja közleményében a tarcali kutatóintézet. Ez azt jelenti, hogy januártól minden napra tanácsadási időpontot jelölnek meg Tanácsot személyesen, e-mailben (info@tarcalkutato.hu) vagy telefonon (47/ 380-148) lehet kérni. Szükség esetén terepi tanácsadás is van. A tanácsadás ingyenes, kivéve a laboratóriumi vizsgálatok.
Tanácsadás
1.Szőlészeti tanácsadás: Minden hétköznap 9.00-12.00 között telefonon vagy személyesen.
- rügytermékenység vizsgálat
- áttelelő kártevők vizsgálata rügyben
- kórokozók és kártevők meghatározása
- hiánybetegségek azonosítása, tápanyag-utánpótlási javaslat
- növényvédelmi tanácsadás
- műveléssel kapcsolatos tanácsok
- ökológiai műveléssel kapcsolatos tanácsadás
- telepítési tanácsadás
- erózió elleni védelem, talajművelési tanácsadás
2. Borászati tanácsadás: A borászati laboratóriumon keresztül minden nap 8.00-15.00-ig.
- általános boranalitka (fizetős)
- analitikai eredmények alapján kezelési javaslat
- palackállósági vizsgálat (fizetős)
- borbetegségek azonosítása, kezelési javaslat
- erjesztési tanácsadás
Jelentések, előrejelzések
Az egyedi kérések, kérdések megválaszolásán túlmenően rendszeresen jelentéseket bocsátanak ki köremailben. Ennek ütemezése:
- Március 1-15.: rügyvizsgálati jelentés (borvidéki szinten a rügyek termékenységéről, fagykárról, áttelelő kártevőkről)
- Április 15. - augusztus 30.: növényvédelmi előrejelzés (heti gyakorisággal kiküldve, meteorológiai állomások előrejelzései alapján növényvédelmi javaslat)
- Augusztus 15. - október 15.: próbaszüreti jelentés (heti gyakorisággal kiküldve, állandó mintavételi helyeken mérjük a szőlő cukor- és savtartalmát)
Aki eddig nem kapott e-mailen keresztül jelentéseket, az info@tarcalkutato.hu címen kérheti felvételét a címlistába.
Winelovers borok az olvasás mellé
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!