A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Megszületett a Corpinnat, a pezsgők új kategóriája

Újabb vetélytárs a világ minőségi pezsgőinek

2019-03-11 | Dohány Attila


Megszületett a Corpinnat, a pezsgők új kategóriája

A pezsgők egy új kategóriáját hozta létre a spanyol prémium termelők egy csoportja, akik korábban a tradicionális spanyol pezsgő, a Cava márkanéven belül készítették termékeiket.


Címlapfotó: daily.sevenfifty.com

 

Nagy feltűnést keltett nemrégiben, hogy a spanyol termelők egy csoportja kilépett az 1972-ben létrehozott, a Cava készítésére vonatkozó eredetvédelmi szabályozásból (DO Cava), mivel egy magasabb minőségű kategóriát kívánnak létrehozni. Ezzel a lépéssel szeretnék megkülönböztetni magukat az évi 250 millió palackkal készülő hagyományos pezsgőtől, amelynek túlnyomó része a történelmi Penedès régióban készül.

 

 

Az elmúlt évtizedben a kistermelők már több kísérletet tettek arra, hogy minőségi termékeiket valamilyen módon megkülönböztessék a tömegtermelésben készülő hagyományos pezsgőktől, ezzel próbálva túllépni a spanyol pezsgőkészítésben megszokottá vált minőségi kategórián.  Az éveken át tartó közös erőfeszítéseiknek köszönhetően jött létre 2017-ben a Cava Szabályozó Bizottság engedélyével a „Cava Paraje Calificado” (CPC) kategória, amely a borkészítéshez felhasználható szőlőültetvényekre, az alacsonyabb hozamkorlátozásra és a bor érlelési idejére tartalmaz szigorúbb előírásokat. Ez a szabályozás azonban lehetővé tette a tömegtermelést folytató cégek jelenlétét is ebben a kategóriában, mivel nem tartalmaz a pezsgőkészítés teljes folyamatát átfogó új követelményrendszert, tehát kizárólag a termelők által létrehozott termékre vonatkozik.

 

A legújabb eredetvédelmi szabályozás azonban már a termelő teljes termőterületére tartalmaz előírásokat, nemcsak az általa készített termékekre.

 

A Corpinnat név használatához csak az előre meghatározott földrajzi területről származhat a betakarított szőlő, amelyből száz százalékban organikus boroknak kell készülnie. A legalább kilencven százalékban őshonos szőlőből származó termést kézzel kell szüretelni és csak saját pincében lehet feldolgozni, az elkészített bort pedig legalább 18 hónapig szükséges érlelni. Ezeknek a szigorú szabályoknak a legnagyobb Cava készítő cégek már nem tudnak megfelelni, így elesnek a Corpinnat név használatának lehetőségétől.

 

Jelenleg kilenc Corpinnat készítő létezik a társulásban: Gramona, Sabaté i Coca, Mas Candí, Ilopart, Torelló, Nadal, Can Feixes, Recaredo és Julia Bernet, ők mindannyian elhagyták a Cava név használatát a múlt hónapban – számolt be róla a thedrinkbusiness.com február elején. A két név együttes használatát összeegyeztethetetlennek találták az engedélyező hatóságok, így a két nevet egy címkén együtt nem lehet használni. A társulás tagjai a jövőben már nem tüntetik fel a Cava, a Paraje Calificado és a Gran Reserva nevek egyikét sem termékeik címkéin, így az általuk készített pezsgőkkel ilyen neveken már nem találkozhatunk.

 

Ton Mata, a társulás elnöke szerint az új név több mint egy új kategória. Az általuk készített pezsgő különleges helyen és különleges módon készül, amivel képesek megmutatni termőhelyük egyediségét és a pezsgőkészítő borászok szakmai felkészültségét is. Ezzel egy komoly minőségi ugrást szeretnének megvalósítani, amivel képesek lehetnek a világ leghíresebb pezsgőivel is felvenni a versenyt.

 

Az új pezsgő elterjedésével a Cava mint megfizethető pezsgő kategória minden bizonnyal megmarad a piacon, de az is elképzelhető, hogy visszaesés lesz tapasztalható az értékesítési számaiban, mivel elveszíti a Penedès régió legelismertebb Cava termelőit.

 

A Corpinnat, amely nevét a „Corazón del Penedès” (Penedés szíve) szavak kombinációjából kapta, idén tavasszal kerül a fogyasztókhoz, amely palackokon a „DO Penedès” eredetmegjelölés is szerepelhet.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!