A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Mi történt a Borfesztivál alatt?

Kiállítás, St. Andrea, focimeccs, Borfesztivál Bora

2009-09-16 | Tóth Adrienn


Mi történt a Borfesztivál alatt?

A szeptember közepére eső Budapesti Nemzetközi Bor- és Pezsgőfesztivál öt napja minden évben elég sűrűre sikerül, és nem csak a több száz pincészet kínálatát felvonultató kiállítás miatt. Idén sem volt ez másképpen: a St. Andrea bemutatta legújabb magazinját, a magyar borászok a szlovénok ellen fociztak, és ebben az évben is megválasztották a Borfesztivál borait.


Megnyitották a Mesélő borcímkék kiállítást

Múlt vasárnapig, azaz szeptember 13-ig volt nyitva a Borfesztivál idei művészeti kiállítása a Magyar Nemzeti Galéria A-épületében. A szeptember 9-én délután megnyitott tárlat döntő része a hazai bortörténelmet mutatja be a címkék grafikai megoldásain és a rajtuk szereplő szöveges információkon keresztül.

A tárlaton e mellett megtekinthetőek voltak még a Címkeszépségverseny nyertesei is. Zilai Zoltán, a fesztivált szervező Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy bár 2000 óta nem rendeztek hasonló versenyt, ezután minden évben szeretné megrendezni a VinAgora Borverseny részeként.

A St. Andrea új arca

Szeptember 9-én a Budai Várban található 21 Magyar Étteremben mutatta be Lőrincz György a St. Andrea legújabb borait és magazinját. A 2008-as Örökké, a 2008-as Boldogságos Cuvée, a 2007-es Merengő Bikavér és a 2007-es Magyalos Kadarka került egymás után a poharakba.

\"\"

A rendezvény megnyitóján Tálos Attila, a Bortársaság vezetője elmondta, hogy számára az új magazin címlapja az eddigi barátságos hangulat megőrzése mellett komolyságot sugároz, és egy következő fejezetet szimbolizál a pincészet életében. Való igaz, hogy ebben az évben új címkecsaláddal mutatkozik meg a pincészet, amelynek legújabb dűlőszelektált borai így egy letisztult, elegáns megjelenéssel kerülnek hamarosan a boltok polcaira.

Magyarország – Szlovénia: 3 - 0

Szeptember 11-én a Margitszigeti Atlétikai Centrumban játszotta első nemzetközi mérkőzését a szlovénok ellen a Magyar Borászválogatott. A hazaiak három gólt rúgtak, ebből kettőért P. Nagy Lászlót (Neszmélyi borvidék), egyért pedig Hangácsi Csabát (Eger) illeti a dicsőség. A Gere Attilából (Villány), Hernyák Lászlóból (Etyek-Buda) és Simon Attilából (Etyek-Buda) álló kapuskülönítmény is derekasan helytállt, hiszen a szlovénoknak nem sikerült a labdát a hálónkba juttatniuk.

\"\"

A mérkőzést a - korábban már két világbajnokságon is bíráskodó - lengyel Michal Listkiewicz, volt FIFA játékvezető irányította. Az eseményeket pedig Novotny Zoltán és Hajdú B. István közvetítette. Borászválogatottunk játékáért legközelebb egy teremtornán szurkolhatunk, később pedig a jövő májusban az Etyeki Pincefesztiválon, amikor a politikusok ellen vonulnak pályára.

A Borfesztivál Borai

Szerdától vasárnapig zajlottak a borértékelések a VinAgora sátorban, ahol bárki megismerhette a professzionális borbírálat menetét. A közönség öt napon át végzett munkájával választotta ki a Borfesztivál borait.

\"\"

Száraz fehér kategóriában a Szent István Korona 2008-as Irsai Olivérje, a rozék közül a Gál Szőlőbirtok és Pincészet 2008-as Szigetszentmártoni Kékfrankos Rosé-ja, az édes fehérek mezőnyében pedig a Béres Szőlőbirtok 2007-es Magita Cuvée-je győzedelmeskedett. A vörösboroknál azonban megosztottan került odaítélésre a cím: a Domaine Gróf Zichy 2007-es Szekszárdi Cabernet Sauvignonja és Günzer Tamás 2007-es Villányi Ördögárok Merlot Reserve bora egyenlően jónak bizonyult. A Borfesztivál pezsgőjének a Garamvári Szőlőbirtok 2007-es Chateau Vincent Blanc Fleur-t választották.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!