A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Mi újság Champagne-ban? 2. rész

Rövidhírek a borvidékről

2008-01-18 | Tóth Adrienn


Mi újság Champagne-ban? 2. rész

Sokat beszéltünk már a borvidékről decemberben, úgyhogy mostanra mint kedves ismerősre, tekinthetünk a témára. Itt az ideje azonban újra elővenni, hiszen az elmúlt év végén és az idei év elején elég sok olyan esemény történt, amely érinti a vidéket. Fussunk most ezeken végig! Tegnap elkezdtük a megsemmisített kaliforniai champagne-okkal, majd a 2008-ra prognosztizált áremelkedéssel folytattuk, ma pedig tisztázzuk a tartalék feloldás kérdését, és beszélünk a régió határainak kiterjesztéséről.


 

Hozzányúlnak a tartalékaikhoz

Tudjuk már, hogy a legtöbb champagne – az évjáratos tételektől eltekintve – több évjárat házasításából származik. Logikusan következik ebből, hogy ezért minden évjárat terméséből bizonyos mennyiséget meg kell őrizni a pincékben a jövő évek pezsgőihez.

Különleges esetben azonban, mint idén is, amennyiben a termék iránti kereslet tovább növekszik, előfordulhat, hogy feloldják a törvény által előírt tartalék bizonyos részét.

Az elmúlt évben 7,5 %-kal növekedett az értékesítés mennyisége, amely várhatóan eléri majd a 340 millió palackot. A keresletet pedig a piac törvényei szerint ki kell elégíteni. Csak a bolond nem tenné ezt vagy valaki, aki nagyon-nagyon előrelátó. Így előfordulhat, hogy ez év elején „csapra vernek” jó néhányat a tartalék hordók közül, hogy ezekből még a 2008-as szüret előtt pezsgőt készítsenek.

2007-ben nem volt alacsonyabb a szüretelt szőlők mennyisége az átlagosnál, azonban a legtöbb szőlész nem használta ki az új maximumként megállapított hektáronként előállítható 15 500 kg lehetőségét.

Kiterjesztik a borvidéket?

Ha elképzeljük annak a francia telektulajdonosnak a helyzetét, akinek nem messze a champagne-i régió határától volt egy kis földje, ami eddig X eurót ért, majd jön egy új törvényi szabályozás, és puff, hirtelen akár 100 X eurót is érhet. Hát szeretnék ott lenni a bulin, amikor megünnepli a jó hírt.

Egyelőre nem történt semmi, még csak merengenek a kérdésen. Mert azt tudják, hogy valamit csinálni kell, mielőtt elszabadul a pokol és a champagne házak felvásárlói útonállóként lesnek a másik által felvásárolt szőlőfürtökre, azt forgatva a fejükben, hogy vajon hány év börtön kaphatnak egy szőlőt szállító teherautósofőr legyilkolásáért.

Az elképzelés egyelőre az, hogy negyven új településsel bővítik a borvidéket. Ezeknek a területeknek persze elméletileg olyan adottságokkal kell bírniuk, hogy az ott termelt szőlő rendelkezzen azokkal a tulajdonságokkal, amelyek ahhoz szükségesek, hogy a borvidékre jellemző pezsgőt állítsanak elő belőlük. Hiszen ha úgy bővítenének, hogy később lebőgnek döntésükkel, azzal elnézést a kifejezésért, de hazavágnák az egész vidéket annak jó hírével és gazdasági erejével együtt.

A szóba jövő új területeket szakértők vizsgálták, figyelmet szentelve - többek között - azok talaj és altalaj adottságainak, valamint a dűlők kitettségének. A dokumentumok pillanatnyilag egy bizottság előtt vannak és várhatóan valamikor az év elején születik meg a döntés.

Nos ezek a legfontosabb hírek jelenleg a borvidékkel kapcsolatban, ahol valószínűleg a kialakult helyzet miatt zajlik az élet, így várhatóan a jövőben is sokat beszélünk majd Champagne-ról.

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!