A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Milyen bort igyunk a desszertekhez?

Karácsonyra készülünk 4. rész

2014-12-18 | Tóth Adrienn


Milyen bort igyunk a desszertekhez?

Az ünnepi menüsor borkíséretének összeállítását igyekeztünk segíteni azzal a négyrészes sorozattal, amelynek keretében halászléhez, rántott halhoz és sült pulykához ajánlottunk öt-öt hozzáillő bort. A záróakkord mi egyéb lehetne, mint a desszert. Öt olyan édes bort gyűjtöttünk össze, amelyek nemcsak édességek mellett, de akár azok helyett is funkcionálhatnak az ételsor lezárásakor. A tokaji borok a sárga húsú gyümölcsös és túrós finomságokon túl jól illenek hízott májból készített pástétomhoz és kék sajtokhoz is, a portóit pedig érdemes kipróbálni csokoládés desszertek mellé!


Tokaji Kövérszőlő Késői Szüretelésű, 2012
Hímesudvar

Milyen bort igyunk a desszertekhez?

A bor illatában a sárga húsú gyümölcsös asszociációkat fűszeres vonal egészíti ki. Kóstoláskor érezzük, hogy a korty vezető szerkezeti eleme a cukortartalom, a bor karakterét ezen túl az illattal párhuzamos gyümölcsös ízek határozzák meg. A közepes test és az alkohol nem vonja magára a figyelmet, de megfelelő bázist biztosít a kompozíciónak, a savak mindezt alulról támasztják. A lecsengésben gyógynövényes ízek tűnnek fel. Tovább

 

Cserszegi Fűszeres Kései Szüret, 2011
Bezerics Borház

Milyen bort igyunk a desszertekhez?

Határozottan lép fel a bor virágokat, citrusokat és sárgabarackot idéző illata, amelyben, ahogy egyre több levegőt kap a bor, válik mind meghatározóbbá a mézes karakter. A kortyot leginkább a jelentős maradék cukor, a krémes textúra és a gyógynövényes, vadvirágos aromatika jellemzi. A kompozíciónak alapot biztosító test közepes, az alkohol és a savak beépülnek. A lecsengés koncentrált mézes és sárga húsú gyümölcsös aromatikával búcsúzik. Tovább

 

Tokaji Dominium Hanna Cuvée Késői Szüret, 2011
Pannon Tokaj

Milyen bort igyunk a desszertekhez?

Citromsárga színt ölt magára a bor, amelynek illata citrusokat, birset, sárgabarackot idéző jegyeivel finoman, közepes intenzitással nyer teret a pohárban. A kortyot erőteljes trópusi gyümölcsös ízek töltik ki. A szerkezetet tekintve a savak képesek gerincet adni a nem kevés maradék cukor mellett is a kompozíciónak. Magas koncentrációval, alacsony alkoholtartalommal bíró tétel, amely kiegyensúlyozott és magabiztos. Tovább

 

 

 

Birtokbor Édes, 2013
Demeter Zoltán Pincészet – Tokaj

Milyen bort igyunk a desszertekhez?

A sárga színű bor magas fokon koncentrált gyümölcsös illattal bír, benne trópusi és a kontinentális klímán érő sárga húsú gyümölcsök érezhetőek. Az egyenes savgerinc szab irányt a bornak, e szerkezeti elem ugyanakkor engedi kibontakozni a sárgadinnyére, sárgabarackra, ananászra fókuszáló aromatikát. A telt test és alacsony alkoholtartalom mellett a bort jelentős cukortartalom építi fel. Tartalmas, élvezetes tétel, amely komoly és hosszú lecsengéssel zárul. Tovább

 

Valriz Tawny Port, NV
Coimbra de Mattos

Milyen bort igyunk a desszertekhez?

A gránátos, barnás színű bor illata összetett, benne előbb gyógynövényes, kinines jegyeket azonosítunk be, majd vanília, zöld dió, karamell, valamint aszalt meggy és szilva tölti ki a poharat. Ugyanezen az aromatikai pályán mozog az ízvilág is, a szerkezet a magas cukor- és alkoholtartalomtól, valamint a visszafogott savérzettől krémes textúrájú és telt. Dohányos, füstös lecsengéssel búcsúzik. Nem túl édes, csokoládés desszerthez töltenénk belőle. Tovább



Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!