Mit igyunk nyáron? 2012
Borkereskedők, borbárosok tippjei 2. rész
2012-07-09 | Tóth AdriennA kánikula a héten várhatóan tovább folytatódik, ahogy nyári borajánló rovatunk is. Ebben a sorozatban olyan emberektől kérünk üdítő, nyári bortippeket, akiknek borkereskedőként kifejezetten sok bort van alkalmuk kóstolni. A múlt héten közreadott Zwack, Monarchia és Double You javaslatok után a héten a Bortársaság, a Budai Borszalon és a Radovin következik.
Kovács Gergely – Bortársaság
Nagyon Nyár 2011 gyöngyöző rozé
Tavaly ünnepeltük a 18. születésnapunkat. Akkor indult a Bortársaság „Nagyon” sorozata a Nagyon Felnőtt nevű születésnapi vörösborral. Két hét alatt elfogyott. Most itt a család második tagja, a Nagyon Nyár gyöngyöző rozé Villányból, a meleg napokra. A Tóth Andrej képzőművész barátunk tervezte címkével is ezt szerettük volna kifejezni – egy bor minden alkalomra, bárhol, bárkivel, bármikor. Finom mályvacukorillat, gazdagon gyümölcsös korty, halvány édességgel a végén. Frissítő gyöngyöző bor, amely jól lehűtve a legélvezetesebb. Nagyon nyarat mindenkinek.
Telmo Rodriguez – Al Muvedre 2010
Klasszikus bisztróbor a spanyolországi Alicante borvidékről. A címkén tinto joven, azaz friss bor felirat – mikor innánk, ha nem most, amikor ilyen gyönyörű a világ, és ki lehet ülni a szabadba. A régi-régi, bokorművelésű muvedre (más néven monastrel) szőlő primőr gyümölcsössége, rendkívül gazdag textúrája némi vadsággal, bujasággal párosul benne. Élénk, izgalmas, remek érték – nyáron grillezéshez kihagyhatatlan.
Skizo – Muskotály 2011
Új fiúk a Bortársaság választékában. Mező Sándor és Sike Balázs borai közül bármelyik tökéletes választás lehet nyárra. Ez az elképesztően illatos, száraz ottonel muskotály például tiszta szőlő, licsi és rózsa. Finoman olajos, könnyű és vidám bor. Vagány címkéje miatt is szuper választás, ha egy esti grillpartiba visszük.
Mátéffy Kriszta – Budai Borszalon
Ludányi – Mátrai Olaszrizling 2011
A bor rezedaillata elvarázsol, íze a keserű mandulára emlékeztet. Könnyű, élvezetes bor, akár fröccsként is fogyasztható.
Vida – Rosé 2011
Kékfrankos, pinot noir és kadarka szőlőből készült gyümölcsös rozé. Engem a bor illata és íze is az eperre emlékeztet; meleg nyári esték kihagyhatatlan bora.
Evowine – Lizzy Habzóbor 2011
Pinot noir szőlőfajtából készült üde, friss, száraz habzóbor. Illatában és ízében a málna és eper dominál. A mókás név mellé könnyed, gyümölcsös karakter társul. Igazi vízparti bor. Jól behűtve fogyasszuk!
Radosevics Radovan – Radovin
Aperol Spritz
Az egyik legjobban fogyó ital mostanában az aperol: jó proseccók, illetve magyar gyöngyöző borok, egy kis kesernye, egy kis buborék és jó sok jég.
Halmai Csaba – Tüske Rosé 2011
Csaba rozéja nagyon könnyű hagymahéjszínű, épp légiessége miatt veszik meg sokszor.
Meinklang – Zöld Veltelini 2011
Annak ajánlom, aki most barátkozik a fajtával, hiszen a magyar piacon osztrák zöld velteliniből olcsóbbat, jobbat nem talál. Ha magyar, akkor viszont Losonci!
Sorozatunkat a jövő héten folytatjuk!
Winelovers borok az olvasás mellé
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!