A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Monde Selection 2009.

Nyolc arany, négy ezüst

2009-05-19 | Tóth Adrienn


Belgium legnagyobb nemzetközi presztízzsel bíró borversenye a Monde Selection. Érdekessége, hogy a szervező intézet nem kizárólag borbírálattal foglalkozik, hanem szinte minden élelmiszer kategóriában folytat értékeléseket. A borverseny messze nem tartozik a legnagyobbak közé, a szervezők szerint hitelességét éppen a kis mintaszámból fakadó alaposabb bírálat, és az évről-évre szinte megegyező összetételű zsűri adja.


1961-ben, Brüsszelben alapították meg a Monde Selection Nemzetközi Intézetet azzal a céllal, hogy a minőség szempontjából értékelje a világ élelmiszeripari termékeit. A borok mellett rendszeresen bírálnak párlatokat, söröket, üdítőitalokat, édességeket, gabonakészítményeket és egyéb élelmiszereket. Ezeken túl külön foglalkoznak diétás és más, elsősorban az egészség fenntartását célzó termékekkel, valamint kozmetikumokkal és dohányárúval.

Az intézet borversenye 2009-ben a Brüsszel közeli Overijsében található De Ouwe Schuur-ban zajlott április 2-a és 4-e között. A megmérettetésre öt kontinens húsz országából neveztek több, mint négyszázféle bort.

A három nap során egy 25 tagú zsűri minősítette a borokat, amely a borászok, master sommelier-k, borszakértők és szakírók mellett jelentős borkóstolási tapasztalattal bíró diplomatákból állt. A többség a színvonalas nemzetközi versenyeknek megfelelően a kötelező gyakorlat szerint az ország határán kívülről érkezett: Svájc, Franciaország, Románia, Luxemburg, Németország és Szlovákia mellett hazánkból is.

A zsűri elnöke Joseph Bessemans volt, aki a borverseny bírálóbizottságának tagja immár több mint 30 éve. Az úr egyébként biokémikus, aki az élelmiszeripar és a mikrobiológia területére specializálódott, és a közelmúltig egy ezen a területen dolgozó belga oktatási intézmény igazgatója volt. Szenvedélyesen kutatja a borok világát, részt vett borkóstolási kurzusokon Párizsban, Bordeaux-ban, Utrechtben, Bristolban és Karlsruhe-ban. Speciális érdeklődésének leginkább az olasz borok felelnek meg.

Immár harmadik éve a zsűri tagjai között szerepel M. Krankicek Lipka, Szlovákia nagykövete is. Az eredetileg irodalom professzorként végzett diplomata házassága révén került kapcsolatba a borokkal, hiszen apósa, az egykori Csehszlovákia egyik legtekintélyesebb borászának számított. Az esküvő révén egy hat évszázada borkészítéssel foglalkozó családnak lett a tagja.

Véleménye szerint az a különleges a Monde Selection borversenyben, hogy a kis tételszám miatt nem olyan erőltetett tempóban haladnak az események, mint egy több ezer bort felvonultató hasonló rendezvényen. Így lassabban, megfontoltabban folyhat a borbírálat, amely szerinte jót tesz az értékelés színvonalának.



Amellett, hogy a borokat a bírák értékelik, külön megvizsgálják a címkék szabványosságát, valamint egy laboratóriumi vizsgálatnak is alávetik az egyes tételeket, így összesen 20-30 szempont alapján vizsgálnak meg minden bort. Az egyes részpontok átlagolásából születik meg aztán a végső pontszám, amely alapján a borok első 30%-a között kiosztják a nagy arany-, arany-, ezüst- és bronzérmeket.

2009-ben nyolc arany- és négy ezüstérmet vívtak ki maguknak a magyar pincészetek:

Aranyérmek

Bock Borászat - Villányi Capella Cuvée 2006
Bodri Pince - Szekszárdi Optimus Cuvée 2006
Cezar Winery - Cezar Merlot Selection Nagyrada 2006
Csányi Pincészet - Chateau Teleki Villányi Cabernet Franc 2006
Eurobor Kft. - Tűzkő domb Cuvée 2006
Feind Lajos - Balatonaligai Cabernet Franc 2006
Virághegyi Bor - Szekszárdi Cabernet Franc 2007
Virághegyi Bor - Szekszárdi Merlot 2006

Ezüstérmek

Bock Borászat - Villányi Cabernet Franc Fekete-hegy Selection 2006
Csányi Pincészet - Chateau Teleki Villányi Merlot 2006
Günzer Tamás - Villányi Chardonnay barrique 2008
St. Andrea Pincészet - Merengő Egri Bikavér Superior 2006

Ha értesülni szeretne a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezzen Primőr hírlevelünkre!

 

 



Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!