A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Monde Selection 2011

Mészáros Péter a Hidaspetréről

2011-06-08 | Tóth Adrienn


Monde Selection 2011

Tavaly után idén is jól szerepeltek a szekszárdi borok a Brüsszelben megrendezett nemzetközi borversenyen. Ugyan a négy aranyérmes bor közül egy a Kunságból érkezett, a másik három azonban erről a déli borvidékről. Szőlőfajták tekintetében a cabernet franc volt a legsikeresebb az aranyérmesek között, hiszen két fajtabora is magáénak mondhatja az elismerést. Mészáros Pétert, az egyik aranyérmes bor készítőjét először a dűlőszelektált franc származási helyéről faggattunk, majd elkanyarodtunk a nyári borok irányába.


A Hidaspetre dűlő egy déli, délkeleti fekvésű terület, ahol mi a cabernet franc szőlőnket negyven-negyvenöt éves tőkékről szüretlejük.

Ki telepítette ezeket a növényeket?

Ebben a dűlőben a családunknak mindig is volt szőlője, de azt annak idején államosították, így ezeket a szőlőtőkéket a hetvenes években a téesz telepítette. Érdekes, hogy Szekszárdon már ebben az időben is nagyobb volt az érdeklődés a cabernet franc, mint a sauvignon iránt.

Ez persze azután megfordult, amikor a kilencvenes években kitört a sauvignon láz. Mi ekkoriban már – a Bodzáshoz hasonlóan - visszavásároltuk ezt a területet, és mivel különlegesnek éreztük az itt szedett termést, a kezdetektől önállóan palackoztuk. Emlékszem, ekkoriban mutattuk be a Borfesztiválon a bort, és amikor az emberek megtudták, hogy nem sauvignon-ból, hanem franc-ból készült, már meg sem akarták kóstolni. Ma valószínűleg pont fordított lenne a helyzet sok esetben.

Mitől ilyen különleges a Hidaspetre?

Kicsit lazább, löszösebb a talaj errefelé, amit a cabernet franc nagyon szeret. Itt általában október végén, november elején szüretelünk, ezzel az innen származó szőlő egyike a legkésőbbieknek, ami bekerül a pincénkbe. Ekkorra a bogyók már töppednek, a tőkék lehullajtják leveleiket. Ez a magas fokú érettség pedig természetesen érződik a boron is.

Mindig is dűlőszelektált volt ez a bor, de mióta jelenik meg ez a címkén is?

2006 óta írjuk rá Szekszárdon túl ezt a kisebb földrajzi megjelölést. 2003-ban indult el a válogatás sorozatunk. Ennek az első tagja a Merops Cuvée volt, majd ezt követte a Bodzási Kékfrankos. A két bor után úgy gondoltuk, ha valami, akkor ez a különleges franc is megérdemli a kiemelt státuszt, így ő lett a harmadik tag.Történt valami változás a bor életében az utóbbi években?

Igen, 2007-ben változtattunk kicsit a technológián. Ebben az évben először a válogatás már nemcsak a szőlőtőkéken történik terméskorlátozás formájában, hanem - ahogy a frissen szedett szőlő bekerül a pincébe- egy válogatóasztalon is átnézzük a termést. A megfelelőnek talált fürtöket előbb csak bogyózzuk, és még az enyhe zúzás előtt magas nyomású levegő segítségével tisztítjuk meg az esetlegesen bekerülő föld-, levél- vagy szár maradványoktól. A bor tartályban erjedt, majd ötszáz literes tölgyfahordókban érett két éven át. Ehhez csak 30-40%-ban használtunk új hordókat, a többség inkább másod- és harmadtöltésű volt, annak érdekében, hogy ne legyen erős a faíz.

A komoly beltartalmi értékkel bíró vörösbor mellett azért ejtsünk szót néhány olyan borról is, amely jobban illik a nyárhoz.

Idén újdonságnak számít, hogy palackba töltöttünk két gyöngyöző bort: a Bubi Chrdonnay-t és a Bubi Pinot Noir Rosét. Régóta terveztem már hasonló borok elkészítését, hiszen mindig Olaszországba járok nyaralni, ahol gyakran látogatok meg borászatokat, és persze a medence- vagy tengerparti fogyasztásra sok frizzantét vásárolunk. A barátaim ezért már régóta mondogatták, miért nincs nekünk is hasonló borunk.

Mielőtt belevágtunk volna, azért ellátogattam több Verona környéki termelőhöz és persze a Prosecco régióba is. 2010-ben azután megpróbáltuk. Mivel a habzóbor teljesen más szabályozási kategóriába esett, mi gyöngyöző bort készítettünk, amelyben alacsonyabb nyomású a hozzáadott szén-dioxid. Én erre a borra csak azt szoktam mondani: "frizzante érzés", mert jól iható, különösen így nyáron szinte bármikor.

Nálunk egyébként általában ez a fő szempont a rozé és fehérborok esetében. Mivel a pincészetnél úgyis túlteng az érlelt vörösborok aránya, ha a másik két bortípusról van szó, előnyben részesítjük a könnyű, reduktív stílusvilágot. Ilyen például az idei Chardonnay-nk is, alacsony alkoholtartalommal, jó savakkal, kevés szén-dioxiddal igyekszünk frissítő borokat kínálni Szekszárdról nyáron is.

Végül következzen a Monde Selection 2011 teljes magyar éremtáblázata:

Aranyérem

Béla Borászat - Dűne Imrehegyi Nektár 2009
Bodri Pince - Szekszárdi Cabernet Franc 2008
Fritz Borház - Szekszárdi Pinot Noir 2008
Mészáros Borház - Hidaspetre Szekszárdi Cabernet Franc reserve 2007

Ezüstérem

Bock - Capella Cuvée 2006
Cezar - Cabernet Sauvignon Grand Selection 2007
Fritz Borház - Szekszárdi Kékfrankos 2008
Fritz Borház - Szekszárdi Medicina Cuvée 2008
Koch Pince - Villányi Cabernet Sauvignon Prémium 2007
Mészáros Borház - Szekszárdi Merlot válogatás 2007
Pannonhalmi - Hemina 2009
Vylyan - Dobogó Cabernet sauvignon 2006
Vylyan - Pinot Noir 2008

Ha értesülni szeretne a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezzen Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!