Most érdemes Milánóban kávézni!
2015-07-12 | VinoportOktóber végéig, akár egy napra is érdemes Milánóba ugrani. Hogy miért? Mert Budapestről indulva alig két órával később már a Világkiállítás Kávé Pavilonjában élvezhetjük az illycaffét, ráadásul közben mindent megtudhatunk az alapanyagokról.
Az EXPO másfél kilométeres főutcája, a Decumano középső szakaszán lévő kávés csarnokot közel nyolcszázezer vendég kereste fel május végéig. Az októberi zárásig várhatóan több millióan ismerkednek meg a kávé útjával cserjétől a csészéig, járják körbe az idei koncepcióhoz illően nagyrészt újrahasznosított anyagokból épült csarnokot, és kóstolják végig a régi kávégépekkel dekorált kávézórész klasszikus és extravagáns választékát.
A 2015-ös világkiállítás mottója: „A Föld táplálása. Energia az Élethez.”, s ehhez kapcsolódóan – az országpavilonok mellett – különböző tematikus klaszterekben jelennek meg a fenntarthatósághoz, élelmezésügyhöz, gasztronómiához kapcsolódó gondolatok.
A magyar származású Illy Ferenc által alapított, s mára az egyik legnevesebb olasz kávémárkává fejlődött illy tíz kávétermelő országgal közösen, valamint a csaknem húszéves múltra visszatekintő kávéegyetemük, az Universitá del Caffé szakmai koordinálásával mutatja be a kávé feldolgozását.
A kávéklaszterben minden látogató előzetesen regisztrálhat vezetett túrára is, melynek során egy Epson szemüveggel rendkívül látványosan követhető a kávé teljes életciklusa a világ különböző tájairól, bemutatva a munkafolyamatokat és személyes történeteket olyan emberekről (farmer, szállító, kóstoló, barista), akiknek a kávé adja a mindennapi megélhetést.
A 3D-s kisfilmek mellett infografikák, valamint a túravezetők minielőadásai is segítik a tájékozódást. A bő félórás program a „cserjénél” kezdődik, vagyis az élő, üvegházban elhelyezett mini kávéültetvénynél, és a pörkölés megismerésével, valamint az illy kilencféle arabicából álló klasszikus keverékei – és a pörkölt kávészemek - megkóstolásával ér véget.
A minimalista stílusú pavilon gyönyörű, extralátványos elemei a világhírű brazil fotós, Sebastiăo Salgado nagyméretű képei. Salgado tíz éve készít szociófotókat az illy számára olyan kávétermelő országokban, ahonnan a cég zöld kávét vásárol közvetlenül a termőterületekről, visszaadva a képeken a kávétermelő vidékek szépségét és a kávéból élő családok életét. Salgado kávés képeiből idén nyáron nemcsak az EXPO Kávé Pavilonjában látható válogatás, hanem a velencei Galleria di Piazza San Marco múzeumban is megtekinthető a gyűjtemény hetvenöt darabja, Egy álom illata (Profumo di Sogno) címmel.
Bár az este tizenegy óráig nyitva tartó EXPO rengeteg látnivalót tartogat, többször is érdemes visszatérni a Kávé Pavilonba egy-egy kóstolóra, mert az espressók és tejalapú kávéitalok mellett olyan, Magyarországon csak kevés helyen elérhető különlegességek is szerepelnek a választékban, mint a hideg crema, vagy a freddo. Akit pedig alaposabban, vagy akár professzionális szinten érdekel a kávé tudománya, már itthon is jelentkezhet az Universitá del Caffé magyar nyelvű képzéseire.
(X)
Winelovers borok az olvasás mellé
Hasonló cikkek
Mi történik ősszel egy biodinamikus szőlőben?
De'Ricci: generációkon átívelő tisztelet és hűség a terroir iránt
Megjelent a Winelovers Wine Awards eredményeit listázó digitális kiadvány
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!