A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Nagy Tavaszi Vinoport Kvíz - harmadik hét

Franciaország

2014-03-26 | Tóth Adrienn


A tavaszt egy kvízsorozattal köszöntjük a Vinoporton. Minden szerdán egy tíz kérdésből álló kvízt közlünk, amelyekre egy hétig lehet válaszolni, ameddig a következő héten az új kérdésekkel együtt az előző heti helyes válaszok is megjelennek. Azok, akik legalább öt kérdésre helyesen válaszolnak a tízből, sorsoláson vesznek részt a heti nyereményért, amely a harmadik héten egy két főre szóló vacsorameghívás az Araz Étterem felajánlásának köszönhetően az április 24-ei Garamvári és Szeremley Borduett vacsorára.


Az ARAZ-ban valósították meg először azt az időközben sikeressé váló és havonta megrendezésre kerülő estet, amely a Borduett vacsora nevet viseli. Ennek lényege, hogy más-más terroiron található pincészetek borait párosítják egy-egy ételhez. Kovács Gábor, a Magyar Sommelier Club elnöke a bor oldaláról, Barka Áron chef de cuisine a kulinária területéről komponálja ezen estek étel- és italsorát, és e programokon a bemutatott pincészet vezetői is jelen vannak. Ez a kulináris est nem a borászok versenye, hanem azt igazolja, hogy milyen harmóniába kerülhet egy-egy határon belüli vagy azon túli neves borvidék tétele azzal a fogással, amely mellé felszolgálják. A következő, április 24-én megrendezendő vacsora témáját a Garamvári és Szeremley borok adják.

Nagy Tavaszi Vinoport Kvíz - harmadik hét

Érdemes minél több héten keresztül játszani, hiszen azt a játékost, aki a tavaszi kvízsorozatra azonos e-mail címről a legtöbb helyes választ elküldi, a fődíjjal jutalmazzuk. Amennyiben több személy is ugyanannyi helyes választ ad, a fődíjról sorsolással döntünk. A fődíjunk egy boros tanfolyam a borkedvelő nyertesnek, valamint egy nagy értékű borcsomag a szakmai indulónak.

Az e heti kérdésekre 2014. április 1-jén éjfélig lehet válaszolni az info@vinoport.hu e-mail címre. A helyes válaszokat egy betűsor formájában várjuk, amelyben azt a tíz betűt írod le egymás után, amelyiket a kérdésre adott helyes válasznak tartasz. (Abban az esetben, ha egy kérdésre nem tudsz válaszolni, egy X-et írj helyette.) A válaszokat tehát így várjuk: ABCDABCDAB. Fontos, hogy ellenőrizd, hogy mind a tíz betűt leírtad-e, mert csak így lesz teljes a sor. A rossz válaszokért nem vonunk le pontot, így érdemes tippelni is! A heti nyertest április 7-ig e-mailben értesítjük.

Mivel két fődíjat adunk át, egyet a legtöbb helyes választ elküldő borkedvelőnek, és egyet a legtöbb helyes választ elküldő szakmában dolgozónak (olyan személy, akinek a munkájához kötődik a borismeret; pl. sommelier, borkereskedő, pincészet munkatársa stb.), ezért kérjük, hogy a megoldásokkal együtt azt is írd meg nekünk, hogy a borkedvelők vagy a szakmai résztvevők csoportjában indulsz a versenyen. Kérjük, hogy a megoldással együtt ugyancsak jelezzétek, hogy szeretnétek-e felkerülni az Araz Étterem hírlevelére, amelyen borvacsoráiról tájékoztatást küld.

A harmadik heti kvíz témáját a francia borok adják. Következzen a tíz kérdés:

1. 1855-ben létre hoztak egy besorolást Bordeaux-ban, amely a medoci területekre vonatkozóan a mai napig majdnem változatlan formában érvényben van. Hány szintből épül fel a rendszer?

A. 3
B. 5
C. 7
D. 10

2. Melyik az a Bordeaux régión belül található borvidék, ahol a tokaji aszúhoz hasonlóan botritizálódott szőlőből készítenek édes bort?

A. Entre-Deux-Mers
B. Pomerol
C. Margaux
D. Sauternes

3. Melyik pincészetnek ad otthont az az épület, ahol a legendás Dom Perignon borkészítéssel kezdett foglalkozni?

A. Bollinger
B. Deutz
C. Moët & Chandon
D. Laurent-Perrier

4. Igaz-e, hogy a rozé champagne-ok esetében engedélyezett a fehérborok vörösekkel történő házasítása?

A. Hamis, mert Champagne-ban nem engedélyezettek a kék szőlők.
B. Hamis, mert ha ezt teszi valaki, nem írhatja rá a címkére a Champagne feliratot.
C. Igaz, ez bevett módszernek számít.
D. Történelmi távlatból igaz, de ma már nem készít senki ily módon pezsgőt.

5. Melyik Burgundia két leginkább meghatározó szőlőfajtája?

A. pinot noir és chardonnay
B. syrah és viognier
C. cabernet sauvignon és semillon
D. tramini és rajnai rizling

6. A syrah a Rhône völgyében meghatározó szőlőfajtának számít. Fajtaborként vagy házasításként foglalkoznak vele?

A. Nem számít meghatározónak a syrah a Rhône völgyében.
B. Kizárólag fajtaborként.
C. Kizárólag házasításként.
D. Fajtaborként és házasításként.

7. Milyen szőlőfajtából készül a sancerre?

A. sauvignon blanc
B. chenin blanc
C. chardonnay
D. viognier

8. Melyik elzászi bor viselte sokáig a „tokay” előnevet?

A. a tramini
B. a pinot gris
C. a rajnai rizling
D. a pinot blanc

9. Mit jelent a „vins doux naturels” kifejezés?

A. Az alkohol hozzáadása miatt édes borok.
B. A mustsűrítmény hozzáadása miatt édes borok.
C. A töppedéstől, aszúsodástól édes borok.
D. A méz hozzáadásával készített édes borok.

10. Melyik bortípusról híres Provence?

A. száraz fehérbor
B. édes bor
C. pezsgő
D. rozé

A helyes válaszokat április 3-tól EZEN a linken éritek el. Várjuk a válaszokat!

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 



Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!