A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Nagyszabású pezsgőkóstoló

Pezsgő Világ - Életérzés palackba zárva

2011-08-08 | Tóth Adrienn


Taittinger, Laurent-Perrier, Roederer, Moet & Chandon, Dom Perignon csupa olyan név, amely sok pezsgőbarát fülének muzsikaként szól. Pedig a pezsgők összetett világának csak egy szeletét jelenti Champagne, hiszen ott van még a francia Crémant, az olasz Prosecco vagy a spanyol Cava, és persze ne feledkezzünk el az utóbbi években egyre nagyobb lendületet nyerő hazai pezsgőkészítőkről sem. Augusztus végén a Bor és Más prémium pezsgőkóstolót szervez Budapesten, amely kapcsán Marczingós Zoltánt, főszervezőt kerestük meg.


 

Mielőtt rátérnénk a rendezvényre, arra lennénk kíváncsiak, hogy látod, hol tart ma a hazai pezsgőkultúra?

Mondhatni, még gyerekcipőben jár. Bár a fejlődés lépésről-lépésre követhető, még hosszú út áll előttünk. Az utóbbi néhány évben egyre több pezsgő és Champagne márka jelent meg a magyar piacon, bízom abban, hogy ez tovább fogja szélesíteni a fogyasztók pezsgő iránti érdeklődését.

Ha érzékeltetni szeretném a változást, az jut eszembe, hogy mi immár hat éve fesztiválozunk, és már az első évben úgy kezdtük, hogy a nyitás előtt kibontottunk néhány üveg pezsgőt, és azt kortyolgattuk, amíg meg nem indultak a vendégek. Emlékszem, mennyien ránk csodálkoztak, hogy mit művelünk mi kora reggel. Mi meg behívtuk őket, kaptak egy szép, tiszta poharat, benne hideg pezsgőt. Csak három évnek kellett eltelnie addig, míg sokak körében általánossá vált a fesztiválokon a reggeli pezsgő; sok borász kiállító ma már rendszeresen ezzel kezdi a napot!

Miért időzítettétek augusztus végére ezt az eseményt, a pezsgő nem az ünnepi időszakhoz kapcsolódik?

A legtöbb magyar fogyasztó fejében a pezsgő tényleg a szilveszterhez és a szülinapokhoz kötődik, az év maradék 360 napján eszünkben sincs ilyen palackot bontani. Mi azt szeretnénk bebizonyítani nekik, hogy egy finom pezsgő a hétköznapokból ünnepet varázsolhat. Egy nyári estén, egy megfelelő pohárba töltött, jégbe hűtött pezsgő mellett beszélgetni a barátokkal igazán különleges élmény. Ezért bízom abban, hogy augusztus végén még olyan meleg lesz az idő, hogy a vendégeink megtapasztalhassák ezt az érzést a teraszunkon.

A bevezetőben már felsoroltunk néhány Champagne házat, rajtuk kívül azonban biztos akadnak még érdekességek.

Van Dél-Franciaország, Languedoc vidékén egy alrégió, amelyet Limoux-nak neveznek. A város környékén négy eredetvédett bortípust készítenek, amelyből három tradicionális, palackos erjesztésű pezsgő. A Blanquette de Limoux főleg egy helyi szőlőfajtából, a mauzacból készül. Tudomásom szerint eddig ezt a bort Magyarországon nem lehetett megkóstolni, egészen mostanáig.

A Champagne Mailly azért érdekes, mert ez tulajdonképpen egy szövetkezeti pince. Méltó példa rá, hogy egy ilyen rendszeren belül is lehet csúcsminőséget készíteni, és harmonikusan együttműködni.

Nagyszabású pezsgőkóstoló

A nemzetközi példák felsorolása mellett azonban nem hagyhatjuk ki a hazai pezsgőtörténet azon új alakjait sem, akiktől még sokat várunk. Ezen a kóstolón kiderül majd, hol tartanak a Szentesi és Kreinbacher pezsgők.

A célunk az volt, hogy a Magyarországon kapható pezsgők jelentős részét összegyűjtsük erre az alkalomra, lehetővé téve a fogyasztóknak, hogy egymás mellett alkothassanak véleményt róluk. Úgy gondolom, ez egy idáig példa nélkül álló lehetőség.

A belépőhöz nem csak a kóstolás, hanem egy vacsora is tartozik. Hogyan alakítottátok ki az ételkínálatot?

Abszolút a pezsgőkre alapoztuk. Mivel pedig a könnyedektől egészen a testesebb, buborékos borokig terjed majd a sor, az ételeket is ennek megfelelően sorakoztatjuk fel. Sokak számára már nem újdonság, de biztosan lesznek olyanok, akik ezen az estén döbbennek rá, hogy az előételtől egészen a desszertig eljuthatunk úgy, hogy a fogásokat csak pezsgő kíséri.

Nagyszabású pezsgőkóstoló

Egy másik szempont volt a vacsora menüjének összeállításakor, hogy olyan fogásokat tegyünk az asztalra ihletadóként, amelyek otthon is könnyedén elkészíthetőek.

A belépő ára a hazai, több száz főt megmozgató kóstolókhoz képest magasnak tűnik.

30 000 forintba kerül a belépő, amely magában foglalja olyan csúcs Champagne-ok kóstolását is, amelyek palackja 30-50 000 forint között mozog. A teljes szortiment végigkóstolása mellett pedig ott lesz egy komplett vacsora is.

A kóstolóra milyen módon lehet jegyeket vásárolni?

Az elővételes jegyvásárlásra a Pezsgővilág honlapján és az ott feltüntetett értékesítési pontokon nyílik majd lehetőség. Annak érdekében, hogy a rendezvény igényes maradjon, korlátozzuk a résztvevők számát, és maximum 500 embert engedünk be a kóstolóra.

A Pezsgő világ kóstolóról többet is megtudhat Programajánló rovatunkból.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!