A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Negyed évezreden lépett túl a Champagne Lanson

Hervé Dantan válaszolt

2014-08-06 | Tóth Adrienn


Negyed évezreden lépett túl a Champagne Lanson

Jean-Paul Gandon immár huszonhét éve főborászként dolgozik a Champagne Lansonnál. Tavaly nyáron Hervé Dantan csatlakozott hozzá, hogy együtt folytassák a munkát. Dantan szőlészcsaládban született; tanulmányai elvégzése mellett Bordeaux-ban, Burgundiában és Elzászban töltötte gyakorlatát, majd miután a Reimsi Egyetemen átvette diplomáját, Kaliforniában töltött egy évet. Az új tapasztalatok kapcsán kérdezte őt a Vinoport.


Együtt dolgozol Jean-Paul Gandonnal. Hogy látod, pincemesterként melyek a legfőbb érdemei?

 

Jean-Paul huszonhét éve dolgozik borászként a pincészetnél, a legfontosabb feladatának mindig is az számított, hogy megőrizze a Lanson egyedi stílusát azáltal, hogy évről évre ennek megfelelő pezsgőket készít. Ennek elérésében fontos szerepe volt annak, hogy szoros kapcsolatot alakított ki a legjobb fekvésekben dolgozó szőlősgazdákkal.

 

Ezen túl pedig annak is nagy jelentősége van, hogy mind a borkészítés folyamán, mind a házasítások összeállításakor arra törekedett, hogy pezsgőink az erő, a frissesség és az elegancia hármas elvárásának egyszerre feleljenek meg. Mindennek köszönhető, hogy vezetése alatt a pezsgőink hűek maradtak a hagyományos Lanson-stílushoz.

 

Hogyan írható le a Lanson ház stílusa?

 

Pezsgőink nemzetközi szinten is ismertek elegáns, gyümölcsös, intenzíven friss stílusukról, amelyek letisztultsággal és hosszú, zamatgazdag lecsengéssel párosulnak.

 

 

Negyed évezreden lépett túl a Champagne Lanson

 

A pincészet 250 éves évfordulója alkalmából Jean-Paul Gandon elkészített egy különleges pezsgőt. Mi teszi egyedivé az Extra Age Brut Special tételét?

 

Az Extra Age különlegességért az alapborok házasításának tudatos megvalósítása mellett a kiemelkedő évjáratok érlelt borainak felhasználása felel. A pezsgőt három különleges évjárat adja: a 2000-es, a 2002-es és 2004-es termésének válogatott tételeiből állítottuk össze. A szőlőfajták aránya 60%-ban pinot noir és 40%-ban chardonnay, eredetükre nézve mind grand cru és premier cru területekről származnak.

 

A törvény által előírt kötelező finomseprőn való érlelést minimum hét évvel meghaladó pezsgő illat- és ízvilága teljes mértékben kifejlődött, gazdag és komplex aromatikát alakítva ki, miközben megőrizte friss gyümölcsösségét.

 

 

Champagne Lanson

A házat 1760-ban François Delamotte alapította, így egyike a legrégebbi champagne házaknak.

Tavaly nyáron kerültél a Champagne Lansonhoz. Milyen tervekkel, ambícióval vágtál neki az itteni munkának?

 

Fontosnak tartom, hogy alapos gondját viseljem annak a több mint 250 évre visszatekintő örökségnek, amelyet előttem borászok generációi hoztak létre. Valamint számomra is fontos kihívást jelent majd a helyi szőlősgazdákkal való kapcsolattartás.

 

A 2014-es szüret különleges lehetőséget kínál, hiszen az új feldolgozónak és érlelő pincének köszönhetően az eddigieknél is kifinomultabb házasításokat állíthatunk össze. Az ötvenöt kisméretű rozsdamentes acéltartály lehetővé teszi a területi alapon elkülönített borkészítést, a huszonhárom fatároló pedig a kiemelkedő tételek érlelését.

 

Mely tételek kerülnek a közeljövőben bemutatásra a pincészettől?

 

Szeptemberben mutatjuk be a Gold Label Vintage 2005-ös tételét, a Clos Lanson Vintage 2006-ra azonban a jövő évig várni kell.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!