A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Nem csökken az érdeklődés az olasz csúcsborok iránt

Rövid borhírek Olaszországból

2009-09-15 | Tóth Adrienn


Nem csökken az érdeklődés az olasz csúcsborok iránt

Olaszország viszonylag sokáig kizárólag a nagy mennyiségben előállított, olcsó borokról volt híres. Sokkal később állt rá a csúcsborok készítésének pályájára, mint a nagy rivális Franciaország. Mára azonban nincs oka szégyenkezni, Toszkána és Piemonte után egyre több tartományban készítenek presztízs borokat. Bármennyire szélesedik azonban a kép, a régi nagy nevek még mindig jól csengenek, így az Ornellaia Masseto bora az egyik legkeresettebb olasz vörösbornak számít.


Blokkolják a Chianti Classico eladását

A Chianti Toszkána és valószínűleg Olaszország legismertebb bora. Bár a vörösbort viszonylag nagy területen készítik a tartományban, ma is úgy tartják, hogy az eredeti, történelmi központ adja legszebb példányait. Ezek az alapboroktól úgy különböztethetőek meg, hogy címkéjükön a Chianti Classico elnevezés olvasható.

Ezen szűkebb terület borászati képviselőszervezete idén egy kevéssé tipikus javaslatot juttatott el a termelőknek, amelyben arra kéri őket, hogy a 2009-es borok 20%-át a kötelező érlelésen túl még két éven keresztül ne hozzák forgalomba. Az intézkedésre azért volt szükség, hogy megállítsák a borárak csökkenését a kínálat visszafogása által. Az árcsökkenés legjobban azokat a borokat érintette, amelyek Olaszországból konténerekben indulnak útjukra, és csak a célországban kerülnek palackozásra.

Tisztázódott több Brunello termelő

Már korábban beszámoltunk arról a 2008-ban kirobbant botrányról, amelyben több Brunello di Montalcino és Rosso di Montalcino borokat készítő pincészetet vádoltak meg azzal, hogy a törvényi előírással ellentétben nem kizárólag a sangiovese szőlőfajtát használták fel a borkészítés során.

Idén nyárra több termelő biztosan mentesült a vádak alól, így bebizonyosodott Biondi Santi és a Col d'Orcia ártatlansága. A rendőrség az üggyel kapcsolatban más nevekről nem nyilatkozott, viszont nyilvánosságra hozta, hogy 1,3 millió liter Brunello és 680 000 liter más vörösbort kellett az eredetinél alacsonyabb kategóriába minősíteni, valamint, hogy 100 000 liternyi bor esetében lepárlást rendeltek el.Az olasz La Republica lap információi szerint az Antinori, az Argiano, a Banfi, a Casanova di Neri és a Marchesi de' Frescobaldi pincészeteket azonban bűnösnek találták valamilyen módon a kérdésben.

Megéri Massetoba fektetni

Az utóbbi nyolc év alatt a világ borkészlete mindössze 1%-kal csökkent, viszont értékében 11%-kal emelkedett. A 2008. novemberi és 2009. február közepi értékesítéseket vizsgálva a borok értéknövekedését csak az arany haladta meg.

A luxus borok között különösen is jól teljesít a Bolhgeriben készített Masseto, amelynek 2006-os évjáratát 604 euró/palack áron lehetett előjegyezni (a cikk írásakor 166 000 forint). Az 1998-as palack értéke 446%-kal nőtt meg az elmúlt évtizedben. A statisztikák érdekessége, hogy az értéknövekedésnek viszonylag nagy része esik a gazdasági recesszió idejére.

A Proseccót előléptették

Veneto híres pezsgője, szinte kizárólag a névadó prosecco szőlőfajtából készül, amelyhez esetleg kis mennyiségű pinot biancót és pinot grigiót adhatnak. Idén augusztus elsejétől az ital státusz szempontjából nagy lépést tett előre azáltal, hogy az ezentúl legmagasabb minőséget jelképező eredetvédelmi kategóriába, azaz a DOCG-be (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) sorolják majd.

A tartomány Conegliano-Valdobbiadene nevű régiójának 15 központi települése alkotja a DOCG-t, ahol közel 3000 szőlőtermelő és 160 pincészet dolgozik. Kilenc, ezen területen kívül eső falu határában is készíthetnek Prosecco-t, de azok csak az alacsonyabb DOC megjelölést viselhetik majd.Azoknak pedig, akik még ezen a határon is kívül fekszenek, a jövőben tilos lesz az elnevezés használata, a Prosecco szó helyett a Glera kerül majd a címkékre. Ez utóbbi szőlőfajta a Prosecco őse.

Az intézkedések nemcsak a megjelöléseket érintik, de határozottan lecsökkentették az egy hektáron termeszthető legmagasabb mennyiséget, ennek eredményeként pedig a közeljövőben csökkenni fog a piacra kerülő mennyiség, amely a várakozások szerint áremeléseket hozhat maga után.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!