A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

„Nem más borvidéket kell utánoznunk, hanem építő jellegű, új gondolatokat kell megfogalmazni”

Beszélgetés Kiss Attila mátrai borásszal az elmúlt évről és a jövőről

2017-12-04 | Vinoport


„Nem más borvidéket kell utánoznunk, hanem építő jellegű, új gondolatokat kell megfogalmazni”

Kiss Attilával, a mátrai borvidék fejlődéséért dolgozó fiatal borásszal beszélgettünk a 2017-es év tanulságairól, az új termékleírásról és a mátrai vörösborok esélyeiről.


Fotó: Benkő M. Fanni

 

Milyen volt a 2017-es év a Mátrában?

 

Minden az elképzelések szerint haladt, az összes tételünk kierjedt, a vörös boraink almasavbontás alatt állnak, három újborunk el is készült, most egy kicsit nyugodtabb időszakot élünk. Nagyon ígéretes eddig minden tételünk, az évjárat beváltani látszik a hozzá fűzött reményeket. Az elmúlt időszak egyik legszebb tételeit kóstolhatjuk.

 

 

Volt borász, aki úgy fogalmazott „veszélyesen jó év” volt az idei. Mire kellett a legjobban odafigyelni?

 

Kiemelten fontos szerepe volt az időzítésnek. Egyrészt a szüret nagyon lerövidült, emiatt bizonyos szőlőfajták szürete összeért. Másrészt, a rendkívüli meleg miatt, a szőlő beltartalmi értékei könnyen felborultak volna. Tudatosan, megtervezett szüreti ütemterv szerint dolgoztunk, így nálunk ezzel nem volt probléma. Egyetlen szomorúságunk, hogy a kísérleti jelleggel késeinek kint hagyott szőlőt a seregélyek gyakorlatilag teljesen lepusztították.

 

 

Idén elindult a mátrai eredetvédelem, bekerült a termékleírásba új kategóriaként a Superior szabályozás. Mit gondol a kezdeményezésről?

 

Abszolút támogatom, nekem is van már Superior olaszrizlingem és tervezek további borokat kiadni, amik megkaphatják a Superior eredetvédelmet. Fő célunk a mátrai borok minőségének bemutatása és a borvidék kollektív promotálása. Hiszünk abban, hogy a Mátra Superior borok új kapukat nyitnak meg a borvidék borászai előtt és egységes, közös brand tud kialakulni, ami fémjelzi a mátrai borokat.

 

 

Szinte minden interjúban elmondja, mennyire fontos szerepe lehetne a vörösboroknak a mátrai borpalettán. Nem lenne rizikós kísérletezgetni a vörössel a jól bevált fehér helyett?

 

Meg kell mutatnuk mindent, amire a Mátra képes, és ez nem azt jelenti, hogy más borvidékekkel kell versenyeznünk. Nem más borvidéket kell utánoznunk, hanem építő jellegű, új gondolatokat, terveket kell megfogalmazni. Szükség van a vörös borra egy termékpalettában. Sajnos tévhit, hogy a mátrai borvidéken nem lehet jó minőségű vörösborokat készíteni.

Más stílussal rendelkezünk,

ami azt jelenti, hogy megfelelő évjáratban, terméskorlátozással kiemelkedő minőségű borokat lehet előállítani.

 

 

És mi ez a más vörösbor stílus?

 

Ahogy a gasztronómia is megy el könnyedebb ételek felé, úgy fogyasztunk hozzá könnyedebb, gyümölcsösebb borokat. Ezt pedig a mátrai borvidék megfelelő mennyiségben képes lenne előállítani Szerintem az irány egy gyümölcsösebb, a hordós érleléstől enyhén füstös ízvilágú bor lehet. A mátrai vörösboroknak minden adottsága megvan arra, hogy érlelt, testes bor készüljön belőlük. Mi sem bizonyítja jobban, mint hogy borász kolegámmal, Babiczki Lászlóval részt vettünk a Bordói November rendezvényen. Megmutattuk, hogy megfelelő hozzáértéssel, jó hozzáállással strukturált, érett vörösborokat tudunk készíteni.

 

 

Említette, hogy ez a mostani időszak nyugodtabban telik. Van még valami terv, elvégzendő feladat év végére?

 

A mátrai borászok számára minden évben karácsony közeledtével lehetőség adódik a boraik bemutatására a borvidék központjában, Gyöngyösön. Idén is megrendezésre kerül az Adventi Borszalon. December 9-én, impozáns helyszínen, a Mátra múzeumban. Érdemes eljönni, hiszen az egészen friss, újboroktól kezdve az érlelt vörösekig mindent meg lehet majd kóstolni. Tulajdonképpen ezzel véget is ér az év, ezért is szeretném itt megragadni az alkalmat, hogy minden kedves olvasónak és ügyfelemnek nagyon kellemes ünnepeket és boldog új évet kívánjak.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!