A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Nemes italok első kézből

Meglepetés vörös pezsgő a Chateau Vincent idei kínálatában

2014-04-28 | Szabó Edit


Nemes italok első kézből

A Balatonnál gazdálkodó, komoly borászati hagyományokat ápoló Garamvári család 1996-ban vásárolta meg az akkor majdnem százéves Palugyai Pincét Budafokon, kifejezettem azzal a céllal, hogy ott pezsgőt érleljenek tradicionális eljárással. A három évig tartó felújítás után a modern berendezések is a helyükre kerültek, és már nem volt semmi akadálya annak, hogy a közel ötezer négyzetméteres, korábban is pezsgőérlelésre használt pincében megjelenjenek az első palackok. Az eltelt évek során a Chateau Vincent márkanév alatt forgalomba került, kizárólag hagyományos eljárással készült pezsgők utat találtak a fogyasztókhoz.


Szokássá vált, hogy Garamvári Vencel és Garamvári Zsuzsa tavaszköszöntő összejövetelen mutatja be a pince legfigyelemreméltóbb tételeit. A rendezvény partnere hatodik éve a budapesti Marriott Szálloda, ahol a séfek nagy körültekintéssel készülnek a jeles alkalomra, a pezsgők mellé illő menüsort megálmodni ugyanis nemcsak jó mulatság, hanem komoly munka is.

A Pezsgőpáholy idei rendezvényére éppen a költészet napján, április 11-én került sor, így az egészséges pátosz lengte be az estét. A szervezők nem csupán a test, de a lélek táplálékáról is gondoskodtak. A poharakba töltött gyöngyöző italok és az ízletes falatok mellett Orbán Johanna népdalénekes, Klem Viktor színművész és Balázs János zongoraművész szórakoztatta a közönséget.

Már a megérkezés is kellemes volt, üdvözlésként ugyanis a 2007-es évjáratú Vincent Blanc Fleur került a poharakba. A Balatonlellén szüretelt pinot blanc szőlőből készült játékos, üde ital virágos illatával, elbűvölő gyümölcsösségével remekül indította az estét.

Előételként kacsapástétom érkezett kacsamájjal és áfonyazselével, s mellé 2011-es Vincent Optimum Brut pezsgőt töltöttek a pincérek. Már az első falatnál kiderül, hogy sikerült tökéletes összhangban tartani az ételt és az italt. A chardonnay, pinot noir és pinot blanc szőlők házasításával készült pezsgő gyöngyözése hosszan tartó, finom, ízét a gyümölcsök mellett enyhe élesztős jegyek teszik teljessé. „Figyelje, milyen izgalmasan kacsint össze az áfonyazselé a pezsgő savaival” – fordul felém ínyenc asztaltársam, és be kell lássam, igaza van. Ez a szép ellenpont, valamint az ital és a pástétom krémessége adja elsősorban az összhang érzetét.

Nemes italok első kézből

A spárgakrémleves mellé ugyanez a pezsgő marad, de meglepetésünkre egészen más oldaláról mutatkozik be. Az étel fűszerezése visszafogott, a roppanósra párolt spárgadarabkák inkább az ital gyümölcsös karakterét emelik ki. Ez sem rossz, de az előétel jobban felszínre hozta a pezsgő mélyebb, finomabb rétegeit.

A gyöngyöző italok szerelmesei jól tudják, hogy a pezsgő érlelése bonyolult folyamat, és nemcsak az nem mindegy, hogy mennyi ideig, de az sem, hogy mekkora űrtartalmú edényben pihen az ital az érlelés során. „A magnum külön világ, hiszen egy palackban több palacknyi mennyiség érik, és a bor szereti a társaságot” – mondta megnyitó beszédében Garamvári Vencel, aki nem véletlenül választotta a „Magnumok csatája” mottót erre az estére. A pincészet tulajdonosa kifejtette: minél nagyobb a palack, annál lassúbb az érés folyamata, amelynek során a pezsgő tovább csiszolódik, nemesedik.

Ennek igazságáról mindjárt meg is győződhettünk, a grillezett királyrák mellé ugyanis a 2007-es Magnum Vincent Brut Natur pezsgőt kínálták. Az ital cukor nélkül készült, nyolc évig érett seprőn, és alig két hete degorzsálták. Kellemes palackbuké jellemzi, de korántsem érezhető rajta a kor.  Dicséret illeti a Marriott séfjeit: a királyrák mellé tálalt chilis polenta mértéktartó csípőssége szerencsére nem erősítette fel a pezsgő szénsavtartalmát – a párosítás tökéletesen hatott.

A racka báránygerincet bazsalikomos morzsában sütötték, hozzá a párolt pak choi roppanós volt és üde. A szintén 2007-es Magnum Vincent Evolution Rosé Dry könnyed gyümölcsössége és finom ásványossága jól illett a főételhez, a kompozíció egységes volt, karakteres, ugyanakkor könnyed és játékos.

Az est legizgalmasabb itala kétségkívül a 2000-es évjáratú Magnum Vincent Jubileum Brut volt. Érettsége, fejlettsége, komplexitása megnyerő, aromájában az érett jegyek mellett a wasabi üde csípőssége is felvillan, lecsengésében meglepő, telt kaprosság. A hozzá kínált édes gorgonzola sajt hangsúlyozza az ital krémességét, a fügemustár a wasabis jelleget erősíti kicsit, az aszalt sárgabarack pedig szépen kerekíti a savakat. Jól átgondolt párosítás, igazi élményt ad.

„A most következő tétel valóságos merénylet az ortodox pezsgőfogyasztók ellen” – mutatta be a pince újdonságát Garamvári Vencel. A 80% pinot noir és 20% merlot házasításával készült vörös pezsgő két évig érett seprőn, és tavaly novemberben degorzsálták. Valóban furcsa, szokatlan világ, ma még nem is tudhatjuk, hogy a palettát színesíti csupán, vagy divatot teremt. A mellé tálalt epres, túrókrémes palacsinta azonban nem bizonyult szerencsés választásnak, nem segítette az italt, inkább ellenpontként működött, pedig az eper betöltötte hídszerepét az étel és az ital között.

Nemes italok első kézből

Az est méltó befejezéseként tízéves brandyt kínált a házigazda. A 2004-es szüretből származó ital hosszú fahordós érlelés után, csupán néhány napja került palackba. A korty kellemesen krémes, szinte simogató, lecsengésében visszafogott édesség, amely sokáig időz a szájban. Igazi koronája ennek a rendkívül jól felépített, maradandó élményeket nyújtó estének.

Madame Pompadour állítólag így nyilatkozott: „A pezsgő az egyetlen ital, amelynek elfogyasztása után a nő megőrzi szépségét”. Nos, úgy vélem, érdemes hinni e bölcs mondás igazságában. Az urakat is erre biztatom! Egészségükre!

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!